Smushi, een fris Deens hapje 4


Smushi= smørrebrød + sushi

Vorige week kwam ik bij het doorbladeren van een kooktijdschrift de smushi tegen. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Wat opzoekwerk op internet bracht me steeds bij The Royal Smushi Café in Kopenhagen, Denemarken. Dit café schijnt een must te zijn voor Denen én toeristen en het is hier dat de smushi uitgevonden werd.
SmushiEen smushi is een hapje uit de Deense keuken. Een stukje donker roggebrood, smørrebrød, waarop verschillende garnituren zoals aardappelsalade, groenten, frisse kruiden, vlees of vis gestapeld worden. Zo ontstaan kunstwerkjes die je bijna niet durft op te eten.

Het woord is een combinatie van het Deense woord smørrebrød (= Deens voor ‘boter op brood’) en het Japanse woord sushi (Japans voor ‘azijn toevoegen’).

Zalm, gerookt is hij op zijn best

In de Scandinavische keuken wordt vaak gekookt met vis. En deze smushi is perfect om er een stukje ambachtelijk gerookte zalm uit mijn straffe streek in te verwerken.

Ik ontdekte de ambachtelijke visrokerij, Vishandel Wauters, tijdens de dag van de ambachten in 2014. En sindsdien ben ik trouwe klant.
Nadia DeverDe visrokerij focust zich op het roken van zalm, paling en heilbot en experimenteert ook met het roken van makreel en kabeljauw. Het fileren, ontgraten, zouten en versnijden van de vis gebeurt hier helemaal ambachtelijk en met de hand van Nadia Dever.
Nadia in actieZij kreeg hiervoor eind 2013 het label Handmade in Belgium (HIB).
Zouten zalmAls je deze gerookte zalm geproefd hebt, dan wil je geen andere meer.

Let’s smushi

Wat heb je nodig?

voor 6 personen

6 vastkokende aardappelen – een stuk komkommer van 5 cm lang – een handvol verse groene kruiden (dille, bieslook, zuring, peterselie, tuinkers) – 1 eetlepel sushi azijn of witte wijn azijn – 3 eetlepels yoghurt – 1 eetlepel mayonaise – 1 theelepel mierikswortel (of mosterd of wasabi) – zwarte peper – grof zout – 6 plakjes gerookte zalm – 6 sneetjes smørrebrød, roggebrood of knekkebrød

Voor de afwerking: Cavi-Art eitjes (=zeewiereitjes) of zalmeitjes – rolletjes komkommer- gedroogde, roze bessen – enkele takjes dille – enkele takjes zuring – citroenzeste

Hoe maak je het?

Maak de aardappelsalade.

Schil de aardappelen, kook ze in gezouten water, laten ze afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.

Was de komkommer en snijd er kleine blokjes van.

Meng de aardappelen met de gehakte kruiden en de komkommerblokjes onder elkaar. Schep er azijn, yoghurt en mayonaise onder. Breng op smaak met mierikswortel, peper en zout. Proef en kruid bij naar smaak. Het mag best pittig zijn en een beetje smeuïg.

Verdeel de aardappelsalade over de sneetjes brood. Rol een plakje zalm op tot een roosje. Schik het op de aardappelsalade. Versier met dille, een blaadje zuring, een lepeltje Cavi-Art eitjes, wat gedroogde roze bessen en de komkommer op een rolletje. Schaaf er nog wat citroenzeste over.

Het leuke aan dit hapje is, dat je de aardappelsalade en de verschillende garnituren gewoon op tafel kan zetten. Iedereen maakt dan zijn eigen smushi, naar eigen smaak.
SmushiHet is trouwens ook lekker met haring, gekookte eitjes, rosbief, geitenkaas, rode biet,…

Dille mag niet ontbreken op je smushi. Het is een onmisbaar kruid in de Scandinavische keuken.

Smakelijk!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Smushi, een fris Deens hapje