Zelfgemaakte, malse sandwiches 13


Een zondags ontbijt met zelfgebakken sandwiches

Het ontbijt op zondag mag wat overvloediger zijn. Meestal eten wij dan een zachtgekookt eitje of een omelet. Met daarbij een vers gebakken broodje, knapperige pistolets of malse sandwiches. Voor de pistolets ga ik naar de bakker, maar sandwiches bak ik graag zelf. Het is niet eens zo moeilijk om ze thuis te bakken. Jarenlang volgde ik hiervoor mijn mama’s recept, dat ik ook gebruikte om die schattige worstenbroodjes te maken. Nu maak ik mijn sandwiches altijd volgens het recept, zoals ik het in de bakles leerde. De ingrediënten voor dit deeg zijn ongeveer hetzelfde in ietwat andere verhoudingen. En de melk is vervangen door melkpoeder. Het is een basisrecept voor luxedeeg, waarmee je ook rozijnenbrood, briochebrood, suikerbrood of melkbrood kan bakken.
Malse sandwichesDeze sandwiches zijn lichtzoet en smaken heerlijk. Zeker als ze vers uit de oven komen. Niets huiselijker dan het aroma van zelfgebakken, malse sandwiches in je keuken. Maar ook de dag nadien zijn ze nog lekker. Je kan ze dus gerust op zaterdagavond maken, zodat je ervan kan smullen tijdens je zondags ontbijt. Tenminste, als je er zo lang van kan afblijven.

Sandwiches gemaakt met bloem uit mijn straffe streek

Voor al mijn gebak, hartig en zoet, gebruik ik bloem uit mijn straffe streek. Bij Molens Vanden Bempt, een maalderij in mijn buurt, maken ze al sinds 1908 bloem en meel in de watermolen van Sint-Joris-Weert. Het malen gebeurt er op een ambachtelijke, trage manier en er wordt zoveel mogelijk gewerkt met granen van de lokale boeren.

Molens Vanden Bempt

maalderij bij Molens Vanden Bempt

Je kan hier ook als particulier terecht voor een zeer uitgebreid gamma bloem-en meelsoorten, van licht tot donker, van fijn tot grof.

Zin gekregen om zelf sandwiches te bakken? Ik toon je hoe het moet.

Wat heb je nodig voor 20 sandwiches?

700 g witte bloem – 50 g verse gist – 1 ei – 325 ml water – 35 g suiker – 15 g zout – 110 g vetstof (helft reuzel en helft goede boter)  – 35 g melkpoeder

Voor het doreren: 2 losgeklopte eieren

Hoe maak je het?

Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg met de keukenrobot of met je handen.

Kneden met de keukenrobot

Doe de bloem, de gist, het ei, de suiker, de vetstof en het melkpoeder in de mengkom met deegkneder. Voeg het water toe. Laat het deeg gedurende 10 minuten zachtjes kneden. Voeg na 2 minuutjes het zout toe.

Kneden met de handen

Stort de bloem op je werkblad en maak een kuiltje waarin je de vloeistof, het ei, de suiker en de gist doet. Leg aan de zijkant het zout, het melkpoeder en de vetstof klaar.
Meng een deel van de bloem met de vloeistof. Voeg de vetstof toe en meng verder.  Voeg het melkpoeder toe en meng verder. Voeg het zout toe en vermeng alle bloem met de vloeistof. Kneed het deeg een 20-tal minuten met wrijvende bewegingen totdat het deeg los komt van je handen en je werkvlak. In het begin is het deeg plakkerig, maar hoe meer je kneedt, hoe beter het deeg loskomt.

Het deeg moet soepel, maar niet kleverig aanvoelen. Is het te droog? Doe er een beetje water bij. Is het te vochtig? Doe er een beetje bloem bij.

Laat het deeg, na het kneden, gedurende 15 minuten rijzen onder een handdoek. Dit is de voorrijs.

Klop het deeg na de voorrijs plat en ontgas het. Bol het rond op en laat het deeg opnieuw rusten onder een handdoek gedurende 10 minuten. Dit is de bolrijs.

Weeg na de bolrijs porties van 60 gram af en bol deze strak op door draaiende bewegingen te maken met je hand.
Opbollen sandwichesLaat deze deegbolletjes opnieuw 10 minuten rusten onder een handdoek.
Opgebolde sandwichesDruk de bolletjes plat.
Doorslaan sandwichdeegRol en span ze van boven naar onder op en vorm zo de sandwiches.
Oprollen sandwichdeeg
Verder oprollen sandwichdeegRol ze lang, maar niet puntig.
Rollen sandwichdeegLeg de gevormde sandwiches met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Strijk ze in met het losgeklopte eimengsel en laat de ze nog 10 minuten rusten.
Doreren sandwichVerwarm ondertussen de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).
Strijk de sandwiches een tweede keer in met het eimengsel. Laat ze nog eens 10 minuten rusten.

Bak ze dan goudbruin af in de oven gedurende 13 minuten.

Deze malse sandwiches zijn lekker met zoet of hartig beleg.
Sandwiches
Wat kies jij?

Ene me hesp of ene me kees? (Big Bill)

 

 

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 gedachten over “Zelfgemaakte, malse sandwiches