Polenta gehaktschotel met selder


Polenta gehaktschotel, 2 klassieke gerechten in 1.

Heb je nog een vergeten zakje polenta in je kast staan? Daar kan je deze zalige polenta gehaktschotel mee maken. Een combinatie van 2 klassieke gerechten in 1: hachis parmentier + balletjes in tomatensaus met selder. Door de aardappelen te vervangen door polenta krijgt deze ovenschotel een zuiders tintje.

Allemansfavoriet!

  • Van de kok des huizes, die na een lange werkdag, de vooraf klaargemaakte schotel gewoon in de oven kan schuiven en na een halfuurtje ‘Aan tafel!’ kan roepen.
  • Van de kinderen, die gek zijn op bereidingen met gehakt en tomaten.
  • Van de afwasser van dienst, die achteraf maar een mini-afwasje te doen heeft.

Polenta gehaktschotelPolenta is gemaakt van maïsgriesmeel. Het is een traditioneel gerecht uit de Noord-Italiaanse en Zwitserse keuken. Oorspronkelijk was het, net als pizza, het voedsel van de arme mensen. Traditioneel wordt polenta gemaakt van grof gemalen maïsgriesmeel. De Italiaanse mama’s staan vaak een uur aan het fornuis in de pot te roeren om een klontervrije, gladde polentapuree te bekomen. Gelukkig bestaat er nu ook instantpolenta die heel makkelijk te maken is en binnen enkele minuten klaar is.

Deze polenta gehaktschotel moet je echt eens uitproberen!

Wat heb je nodig?

Voor de gehaktsaus: 3 el olijfolie – 2 sjalotten, gesnipperd – 1 teentje look, fijngeperst – 750 g runds/varkensgehakt – 2 el tomatenpuree – 400 g tomatenblokjes in blik – gedroogde oregano – 1 blaadje laurier – enkele blaadjes verse tijm – enkele blaadjes verse salie – peper – zout – 1 glas rode wijn – een half blokje groentebouillon

3 el olijfolie – 10 stengels witte selder – peper – selderijzout

Voor de polenta: 1/2 l melk – 150 g polenta – 1 eigeel – 50 g boter – 75 g Parmezaanse kaas – peper – zout

Voor de afwerking: 100 g gemalen kaas naar keuze

Hoe maak je het?

Maak eerst de gehaktsaus. Verwarm de olijfolie in een kookpot. Stoof de gesnipperde sjalot en de fijngeperste look even aan. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend aan (= rul bakken). Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ook even mee aan . Bevochtig met de tomatenblokjes en de rode wijn. Kruid met oregano, peper, zout, tijm, salie en laurier. Verkruimel er een half bouillonblokje over. Laat de gehaktsaus een kwartiertje pruttelen op een zacht vuurtje.

Was de selder en snijd de stengels in kleine stukjes. Stoof ze aan in olijfolie. Kruid met peper en zout. Bevochtig met wat water of bouillon en stoof de selderstukjes beetgaar.

Bereid ondertussen de polenta. Gebruik hiervoor instantpolenta. Breng de melk aan de kook. Kruid met peper en zout. Wanneer de melk kookt, roer je er de polenta door. Het mengsel moet dik en glad zijn. Voeg er van het vuur de eidooier bij en de Parmezaanse kaas. Proef en kruid bij indien nodig.

Doe de gehaktsaus in een ovenschotel. Ik gebruikte mijn mooiste varkensschotel. Schep er de gestoofde selder over.
Polenta gehaktschotel - gehakt met selderSchep er dan een dunne laag van de polenta over.
Polenta gehaktschotel - toevoegen polentaStrooi er de gemalen kaas over.
Polenta gehaktschotel met gemalen kaasGratineer de polenta gehaktschotel in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.

Als je de polenta gehaktschotel vooraf hebt klaargemaakt, dan zal die wat langer in de oven moeten staan om op te warmen.
Polenta gehaktschotel

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *