Een stoomoven, mijn droomoven. 3


Aeg bloggereventIk droom al langer van een nieuwe oven. Een stoomoven.

Enkele jaren geleden was ik door KVLV al eens uitgenodigd voor een demonstratie rond stoomkoken in de AEG kookstudio.
Ik weet dat ik toen al heel enthousiast was over deze nieuwe manier van koken.
Mijn enthousiasme werd vorige week nog eens aangewakkerd tijdens een kookworkshop samen met collega-foodbloggers Myriam, Annelies, Ellen, Céline, Sarah, Tineke.

Place-to-be? De AEG cooking class in Evere. We hingen allemaal aan de lippen van chef-kok en AEG ambassadeur Christophe Nachtergaele die ons inwijdde in de verschillende types stoomovens. Hij toverde voor ons, in een mum van tijd, ook een heerlijk menu op tafel.

AEG ambassadeur Christophe Nachtergaele Op het menu:

 • de eerste Belgische asperges (!), heilbot, mousselinesaus en een perfect gepocheerd ei
 • lamsfilet met groenteboeket en een boulangère aardappeltje
 • om af te sluiten, mijn lievelingsdessert, een crème brûlée.

We konden het verschil proeven tussen klassiek gekookte en vacuüm getrokken en gestoomde asperges.
gestoomde aspergesDe lamsfilet werd ook op 2 manieren bereid. Enerzijds gewoon gebakken in de pan, anderzijds sous-vide gegaard in de stoomoven en daarna even krokant gekorst in de pan.
gebakken lamsfiletOver de gepocheerde eitjes waren we allemaal verbaasd. Die eitjes gingen met schaal en al in een schotel en werden op lage temperatuur (62 °C) gedurende een uurtje gestoomd. Het resultaat was perfect.
gepocheerde eitjes uit de stoomovenWat ik ook opmerkelijk vond, was de manier waarop de crème brûlée bereid werd. Niet in een warm water bad, maar gewoon in de stoomoven. Ik maak nooit crème brûlée (wel crema catalana), omdat het zo een gedoe is.
Maar in een stoomoven, is een crème brûlée maken, echt een fluitje van een cent.
crème bruléeHet koken met stoom heeft vele voordelen, daar ben ik nu wel van overtuigd. Naast een betere smaak en het gebruiksgemak bij het koken, zou zo een stoomoven in mijn keuken goed van pas komen om mijn dagelijks brood te bakken.
Bakken met stoom zorgt immers voor een mooie ovenrijs van het brood en het geeft het brood ook die knisperende, krokante korst.
Omdat ik nu met een gewone oven bak, boots ik die stoomfunctie na door een bakplaat met water in de oven te schuiven tijdens het voorverwarmen en bakken. Al denk ik dat dit niet zo goed is voor mijn oven.
Nu, het gewenste resultaat is er wel: een mooi gevormd en lekker brood, dat ook die typische krak-krak geluidjes maakt als het na het bakken afkoelt op de rooster.

Maar bakken met zo een stoomoven, dat zou toch de max zijn! In september brengt AEG zelfs een stoomoven op de markt met een ingebouwde camera zodat je alles wat er in de oven gebeurt, kan volgen op een tablet. Zou ik nog tot dan kunnen wachten?

Na afloop van deze inspirerende workshop kregen we van AEG een goodiebag mee naar huis met daarin o.a. 6 gratis tickets voor Batibouw.
Twee ervan ga ik zelf gebruiken. Ik ga mijn man meesleuren naar Batibouw om hem voor te stellen aan mijn droomoven. Bij mijn vorig bezoek aan AEG had ik al voorgesteld om zo’n nieuwe oven te kopen. “Koop een nieuwe als deze stuk is.”, kreeg ik als antwoord. Wil die toch wel niet stuk gaan zeker… ;-(
De vier andere tickets geef ik graag weg aan wie nu ook goesting gekregen heeft om kennis te maken met het stoomkoken. Gewoon even een berichtje sturen en de tickets komen jouw kant op.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Een stoomoven, mijn droomoven.

 • Ingrid Bericht auteur

  Hallo Bart,

  Bedankt voor je berichtje. Het is inderdaad moeilijk kiezen in het grote aanbod van ovens. In mijn keuken zou het best een Procombi plus oven passen. Maar die keuze is persoonlijk en voor ieder verschillend. Ga eens langs op Batibouw en bezoek de standen van de verschillende leveranciers. Zij kunnen je vast en zeker verder helpen. Ik stuur je de digitale code voor 2 gratis Batibouwtickets per e-mail. Hiermee kan je online registreren en je tickets zelf printen. Alvast veel plezier.
  Groetjes,
  Ingrid

  • Ingrid Bericht auteur

   In een combi-stoomoven kan je bakken en stomen en kan je deze 2 functies ook combineren.
   Bijvoorbeeld voor brood kies je dan een bakprogramma waaraan je stoom toevoegt voor een luchtig brood met krokante korst.