Ricottacake met rode bessen 4


Fruit in overvloed in deze ricottacake met rode bessen

De aalbessenstruiken in mijn tuin geven weer het beste van zichzelf. De takken hangen zwaar door op het gras door de kilo’s besjes die eraan hangen. Ik heb ze in het rood en in het wit. Die witte besjes zijn een tikkeltje zoeter dan de rode variant. Ik hou wel van dat zurig besje. Elke morgen eet ik er een portie van in mijn havermout-fruit ontbijt.

Rode bessen zijn ook heerlijk in gelei of in fluweelzachte sorbet. En in taart en cake natuurlijk. Op mijn blog vind je heel wat recepten met rode of witte bessen in de hoofdrol. En daar komt nu nog eentje bij.

Deze ricottacake met rode bessen.

Ricottacake-met-rode-bessen

De ricotta zorgt voor een zachte textuur in de cake. De rode bessen maken de cake fris en fruitig. Een op-en-top zomerse cake die heel makkelijk te maken is.

Ga al maar bessen plukken in je tuin. Het cakebeslag hoef je maar een 5-tal minuutjes te mixen. Daarna doet de oven het werk. Bak je mee?

Wat heb je nodig voor deze ricottacake met rode bessen?

200 g rode bessen – 250 g zelfrijzende bloem – 8 g (1/2 zakje) bakpoeder – 3 eieren (medium) – 125 g boter – 225 g suiker – 8 g vanillesuiker – 250 g ricotta – snuifje zout – 1 el citroensap

Voor de afwerking: enkele trosjes bessen – bloemsuiker

Hoe maak je het?

Klop de eieren romig op met de suiker, de vanillesuiker en de boter. Voeg de ricotta toe, het citroensap en een snuifje zout. Mix het geheel door. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en roer kort onder het beslag.

Schep een laag cakebeslag in de cakevorm. Verdeel er de helft van de rode bessen over. Schep het overige beslag bovenop de bessen. Schep de overige bessen op de bovenkant van het cakebeslag.

TIP – je kan de besjes door bloem wentelen. Zo geven ze minder sap af tijdens het bakken en blijven ze beter verdeeld over de cake.

TIP – ik gebruikte een siliconen tulbandvorm. Die hoef je niet in te boteren en te bebloemen.

Bak de ricottacake in een voorverwarmde oven van 160°C – heteluchtstand en dit gedurende 55 minuten. Check of de cake gaar is door er met een vork in te prikken. Kleeft er geen deeg aan de vork, dan is de cake voldoende gebakken. Anders verleng je de baktijd met 5 minuten.

Laat de ricottacake na het bakken afkoelen op een rooster. Werk af met trosjes bessen en bloemsuiker.

Deze cake kan je ook maken met ander fruit: frambozen, aardbeien, blauwe bessen, nectarines, pruimen,… Bij zoeter fruit voeg je wat minder suiker toe.

Bakkriebels? Stuur me zeker je fotootjes door van jullie creaties.

Zin om samen te bakken? Er staat een workshop dessertjes en gebakjes op de kalender in het najaar.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Ricottacake met rode bessen

 • Claire

  Ik heb juist de cake gebakken ziet er lekker en mooi uit, maar ik heb hem 20 min langer in de oven moeten laten. Wat heb ik verkeerd gedaan ?

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Claire,
   De baktijd is altijd afhankelijk van je oven. Met mijn oven volstaan 55 minuten op 160 graden. Ik gebruikte de heteluchtstand.
   Heb je al eens een gewone cake gebakken in je oven? Dan kan je dezelfde baktijd en temperatuur gebruiken voor deze ricottacake.
   Mogelijk moet je de temperatuur van de oven toch iets hoger instellen, dan zal de baktijd verminderen.
   Je hebt dus niets fout gedaan. Tijd en temperatuur gewoon even aftoetsen met je eigen oven.
   Ik hoop alleszins dat de cake je gesmaakt heeft. 🙂
   Veel bakplezier nog.
   Groetjes,
   Ingrid

 • Bettina

  Heb gisteren de ricotta cake gebakken, lekker! zal hier niet lang meegaan! enkele bedenkinngen:
  – 200 g suiker is meer dan voldoende, ook met zwarte en rode bessen.
  – 200 g bessen vind ik veel te weinig, volgende maal gebruik is 400 g.
  – je gebruikt en zelfrijzende bloem en bakpoeder. Daar ik geen zelfrijzende bloem heb, heb ik alleen bakpoeder gebruikt en dat is prima.

  groetjes,
  Bettina