Witte aalbessengelei met witte porto


Witte aalbessengelei met witte porto. Da’s keilekker.

De laatste oogst van de aalbessen is geplukt en daar maakte ik deze keilekkere gelei van met witte porto.
Witte aalbessengelei met witte portoDe witte aalbessen waren iets later rijp dan de rode. De struik hing bomvol trosjes bessen die ik niet moest delen met de vogeltjes. Door hun bleke, doorschijnende kleur vielen de bessen niet zo op voor de vogels. De meeste bessen aten we zo op, uit het vuistje. Ze zijn lekker sappig en zoeter dan de rode aalbessen. Aalbessen zijn ook ideaal om er confituur of gelei van te maken, want ze zijn rijk aan pectine. Een aalbessenstruik is echt een dankbare plant in de tuin. Je hebt er weinig onderhoud aan en in de zomer word je overladen met gratis en gezond zomerfruit.

Kan je niet aan witte aalbessen geraken? Ik ben er zeker van dat deze gelei ook lekker is als je rode aalbessen met rode porto combineert. Of je kan een deel van de witte aalbessen vervangen door witte nectarines.
Witte aalbessenIk maakte naast deze witte aalbessengelei met witte porto ook nog een potje waarbij ik een derde van de bessen verving door nectarines en dat was een zeer geslaagde combinatie. Durf te experimenteren.

Wat heb je nodig voor 2 kleine potjes aalbessengelei met witte porto?

Ik plukte 660 g witte bessen waarmee ik 2 kleine potjes gelei kon vullen.

660 g witte bessen – 66 ml witte porto (10% van het bessenvolume) – 120 g geleisuiker (type 500 g suiker voor 1.5 kg fruit) – kraaknette potjes

Hoe maak je het?

Was de bessen en rits de bessen van de takjes. Breng ze zachtjes aan de kook met de witte porto. Laat de bessen een 10-tal minuutjes pruttelen tot ze openspringen. Giet alles over in een zeef en vang het bessensap op. Ik hield 360 ml sap over.

Breng opnieuw aan te kook en voeg de geleisuiker toe. Ik gebruikte de geleisuiker waarbij je 500 gram suiker moet toevoegen op 1.5 kg fruit. In dit geval voegde ik 120 gram suiker toe (360:3). Laat de gelei 4 minuutjes koken en doe de stollingstest. Schep met een lepel wat gelei op een bordje. Wacht even. Trek er een streep door. Loopt de gelei niet uit, dan is hij klaar.

Vul je kraaknette, gesteriliseerde potjes met de warme gelei. Draai het deksel erop en keer de potjes om. Laat ze zo afkoelen.
Aalbessengelei met witte porto

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *