Kip tikka masala met chapati


Een Indiase klassieker. Kruidige kip tikka masala.

Kip tikka masala is een zalig gerecht uit de Indiase keuken.

Kip tikka masala

Het bestaat uit kleine stukjes kip (tikka) die gemarineerd worden in yoghurt en gekruid worden met o.a. komijn, koriander, kurkuma, paprikapoeder, chili,…

Traditioneel worden de kippenstukjes dan gebakken in een tandoor, een speciale oven.

De kip wordt geserveerd met een geurige tomatensaus met gemengde specerijen (masala). Serveer er een kom basmatirijst bij, frisse raita en zelfgebakken chapati. Een heerlijke Indiase maaltijd.

De Indiase keuken is zeker één van mijn favoriete keukens. Geurig, kruidig en bomvol smaak.

Indisch of Indiaas?

Je zal gemerkt hebben dat wij vaak spreken vaak van de Indische keuken als we het hebben over de keuken van India. De termen Indisch en Indiaas worden in België door elkaar gebruikt, maar eigenlijk is dat niet juist.

De Indische keuken verwijst naar de Indonesische keuken. Als we het hebben over de keuken van India, gebruiken we beter de term Indiase keuken om verwarring te voorkomen.

Dus pas zeker op in Nederland. Bestel je daar een Indische maaltijd dan krijg je een Indonesische rijsttafel geserveerd in plaats van een kruidige curry.

Wat heb je nodig voor deze kip tikka masala?

500 g kip (filet of kippendijen) – 1 citroen – een stukje gember (3 cm) – 4 teentjes look – 1 kl komijnpoeder – 1 kl korianderpoeder – 1 kl kurkuma – 1 el paprikapoeder – 500 ml volle yoghurt – 4 uien – 1 rood chilipepertje- ghee of arachideolie – 1 blik tomatenblokjes (400 g) – 1 kippenbouillonblokje – 1 el garam masala

verse koriander om af te werken

Hoe maak je het?

Snijd de kip in stukken. Doe de stukjes kip in een kom. Voeg het sap van 1 citroen en een snuifje zout toe.

Schil en rasp de gember. Schil en pers 2 teentjes look. Voeg de gember en look toe aan de kip.

Meng de gemalen komijn, koriander, kurkuma en paprikapoeder onder elkaar.

Voeg 2 eetlepels van deze specerijenmix en 150 ml yoghurt toe aan de kip. Roer om.

Kip tikka masala

Laat de kip minstens 1 uur marineren in de koelkast.

Pel en snijd de 4 uien fijn. Pel en pers de overige teentjes look fijn. Verwijder de zaadjes uit het chilipepertje en hak millimeter fijn.

Doe de ghee of arachideolie in een diepe pan of kookpot.

TIP – ghee is geklaarde boter en wordt als vetstof gebruikt in de Indiase keuken. Je koopt het in de supermarkt.

Voeg de uien toe en de fijngesneden chilipeper. Laat de uien 5 minuten onder deksel karameliseren in de ghee of de olie.

Voeg de look toe en het overgebleven specerijenmengsel. Laat dit even meebakken.

Voeg beetje bij beetje 200 ml yoghurt toe.

Voeg het blik tomatenblokjes toe en het kippenbouillonblokje. Laat de saus verder sudderen.

Verwarm ondertussen een grillpan en bak de stukjes gemarineerde kip 2 à 3 minuten aan.

Kip tikka masala

Voeg de rest van de marinade toe aan de saus en laat even meekoken.

Voeg de gebakken kip toe aan de saus en laat nog 10 minuten sudderen tot de kip gaar is. Werk de kip tikka masala af met garam masala.

TIP – voeg garam masala aan het einde van de kooktijd toe. Anders verliest het zijn smaak en aroma.

Serveer de kip tikka masala met een schep yoghurt en verse koriander. Geef er een portie geurige basmatirijst bij en zelfgebakken chapati.

TIP – bij een Indiase maaltijd hoort brood. Dat kan gegist of ongegist brood zijn. Naan is gegist brood. Chapati is een broodsoort die zonder gist gemaakt wordt. Probeer het eens zelf te bakken. Het is helemaal niet moeilijk.

Zo bak je zelf chapati

Wat heb je nodig voor de 12 chapati?

175 g chapatimeel (atta) of 50 g volkorenmeel en 125 g witte bloem – 75 ml water – 2 kleine eetlepels ghee of olie – ½ theelepel zout

Hoe maak je het?

Meng de bloem met wat olie of ghee en een snuifje zout. Voeg het water toe en kneed even door. Laat daarna even rusten.
Kneed het deeg daarna 5 minuten in de keukenrobot of met de handen. Laat opnieuw even rusten.

Rol het deeg uit tot een slang en verdeel het in verschillende stukken.
Rol elk stukje uit tot een dunne pannenkoek van ongeveer 0,3 cm dikte.

Chapati

De chapati mogen niet superdun zijn, want anders branden er gaatjes in waardoor ze niet mooi opblazen.

Bak de chapati op een vlakke grillplaat of in de pan (een tava = chapatibakplaat). Draai de chapati om zodra hij begint te bollen.

Chapati

Duw hem aan langs de zijkanten met een spatel. Zo kan de hete lucht zich opstapelen in de chapati. Draai de chapati nog eens om. Houd de chapati warm onder aluminiumfolie en bak de rest op dezelfde manier.

Zin gekregen om meer te ontdekken van de Indiase keuken? Schrijf je in voor de volgende kookworkshop?

Receptinspiratie – Loïc – Zot van koken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *