Kriekenvlaai zoals mijn mama hem bakte 2


Een Limburgse kriekenvlaai.

Mijn mama, die kon bakken als de beste. Als we op bezoek gingen, had ze altijd wel iets lekkers gebakken: cake of lekkere Limburgse vlaai met appeltjes, abrikozen of krieken. Toen ik deze kriekenvlaai aan het bakken was, moest ik de hele tijd aan haar denken.

Mijn mama gebruikte voor die vlaaien een speciale vlaaistans voor dat mooie ruitjespatroon bovenop de taart. Ik had dat niet toen ik de mijn eerste kriekenvlaai bakte. Daarom maakte ik de latjes gewoon met de losse hand. Een artisanale kriekenvlaai.

Kriekenvlaai

“Oh kriekenvlaai”, zei mijn papa blij toen ik hem een stukje taart bracht.

In ruil 🙂 nam ik de vlaaistans van mijn mama mee en bakte de dag erna opnieuw kriekenvlaai. Nu eentje zoals mijn mama hem bakte.

Verderop laat ik je zien hoe je zo een vlaaistans gebruikt. Maar eerst ga ik krieken plukken in de tuin om deze lekkere kriekenvlaai te maken.

Bak je mee?

Wat heb je nodig voor deze kriekenvlaai?

Voor een taartvorm met diameter 28 cm

275 g bloem – 75 ml water – 12 g verse gist – 12 g melkpoeder – 12 g suiker – 1 ei (M) – 100 g boter – 5 g zout

Voor de vulling: 750 g krieken zonder pit – suiker naar smaak – 15 g maïzena

Voor de afwerking: 1 ei – 3 el rietsuiker

Hoe maak je het?

De vulling.

Maak eerst de vulling voor de taart zodat die kan afkoelen. Dit kan je ook de dag voordien doen.

Gebruik ontpitte krieken. Doe de krieken in een kookpot. Als je een bokaal krieken gebruikt, voeg je ook het sap van de krieken toe. Voeg suiker naar smaak toe.

Ik gebruikte krieken uit mijn fruitgaard en die zijn niet zo zuur. Ik voegde 125 gram suiker toe. Breng de krieken aan de kook. Los de maïzena op in een beetje water en roer dit los met een vork.

Doe de opgeloste maïzena bij de kokende krieken om het sap te binden. Laat even doorkoken en roer goed door. Laat dit afkoelen.

Het gistdeeg.

Maak ondertussen het gistdeeg voor de kriekenvlaai.

Doe de bloem, water, verse gist, melkpoeder, suiker, ei en de boter in een mengkom. Kneed het deeg gedurende 5 minuten met de keukenrobot of met je handen tot een zacht deeg. Voeg het zout toe. Kneed het taartdeeg nog 5 minuten verder.

Laat het gistdeeg voor de kriekenvlaai 15 minuten rusten en rijzen. Dit is de voorrijs.

Verdeel het deeg na de voorrijs in 2. Een deel van het deeg (ongeveer 2/3 van het deeg) gebruiken we voor de taartbodem. Het overige deeg (ongeveer 1/3 van het deeg) gebruiken we voor de latjes bovenop de taart.

Bol de 2 delen gistdeeg op en laat nog 10 minuten rusten en rijzen (=bolrijs).

Beboter en bebloem de taartvorm.

TIP – gebruik een taartvorm met losse bodem. Zo kan je de taart straks makkelijk uit de vorm halen.

Rol het deeg voor de taartbodem uit op een bebloemd oppervlak. Het uitgerolde deeg moet 5 centimeter groter zijn dan de taartvorm.

Schik het deeg losjes in de taartvorm.

TIP – Rol het deeg hiervoor losjes op je deegrol en schik het zo op de taartvorm.

Laat het deeg opnieuw enkele minuten in de taartvorm rusten alvorens het aan te duwen en in de vorm te schikken.

Doe de afgekoelde kriekenvulling op de taartbodem.

Rol, voor de latjes bovenop de taart, de rest van het deeg uit en snijd het in lange repen.

Rol het op. Schik de latjes deeg bovenop de taart. Eerst horizontaal, dan vertikaal.

Rol het overtollige deeg op de rand eraf met een deegrol.

Klop het ei los. Doreer het taartdeeg met het ei en strooi er de rietsuiker over.

kriekenvlaai

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand. Bak de kriekenvlaai af gedurende 30 minuten.

Laat de taart na het afbakken, afkoelen op een rooster. Ontvorm de taart dan en laat ze verder afkoelen.

Vlaai maken met een vlaaistans

Met een vlaaistans maak je eenvoudig het raster voor op de vlaai.

Deze vlaaistans heeft een handig ‘uitduw’ rooster. Hoe gebruik je het?

Eerst rol je het deeg uit tot op de juiste grootte. Dan leg je het deeg op de vlaaistans.

Vervolgens rol je met een deegrol over het deeg.

Duw de ruitjes deeg eruit.

Leg het ruitjesdeeg met behulp van de taartstans op de taart met de kriekenvulling.

Neem de buitenste rooster weg.

Haal er vervolgens de binnenste rooster af.

Snijd de randen bij met een deegrol. Doreer en bak af.

Tada, het resultaat.

Een kriekenvlaai zoals je die ziet in de etalage van de bakker.

kriekenvlaai met vlaaistans

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Kriekenvlaai zoals mijn mama hem bakte