Sorbet van aalbessen


Sorbet van aalbessen, intens van smaak & fluweelzacht.

Ik heb al meer dan 20 jaar een ijsmachine. En die lijkt onverslijtbaar. Nochtans heb ik er al honderden litertjes ijs in gedraaid. Maar weet je wat. Ik maakte nog nooit sorbet. Vraag met niet waarom, want zelf sorbet maken is zo simpel als iets. In een restaurant krijg je vaak een sorbet geserveerd tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht om je smaakpapillen te verfrissen. Maar het is ook een lekker, fris en licht nagerecht.

De basis ingrediënten zijn suiker, water, fruit of groenten. De meeste sorbet bereidingen starten met het maken van een suikersiroop. In sommige bereidingen wordt er eiwit toegevoegd als bindmiddel. Dat maakt de sorbet ook luchtiger. Andere recepten voegen glucose toe. Glucose voorkomt het kristalliseren van de suiker en zorgt voor smeuïgheid. Nu is glucose niet iets dat ik standaard in mijn voorraadkast heb staan. En jij waarschijnlijk ook niet. Ik geef je een gouden tip. Die glucose kan je simpelweg vervangen door honing. En dat heeft wel iedereen in huis.
Sorbet van aalbessenVoor deze sorbet van aalbessen, mixte ik allerlei recepten die ik vond op internet door elkaar, tot ik tot een combinatie kwam die mij wel lekker leek. Ik ging de tuin in om een emmertje rode bessen te plukken voor mijn sorbetexperiment.

Het kan beginnersgeluk zijn, maar het resultaat was echt WOW. Een sorbet met een intense smaak, een dieproze kleur, smeuïg en fluweelzacht. Net een engeltje dat op je tong pist.

Kom, ik laat je meegenieten.

Wat heb je nodig voor dit sorbet van aalbessen?

300 g aalbessen (rode bessen) – 100 g suiker – 50 g honing (ik gebruikte koolzaadhoning) – 1 koffielepel gedroogde roze bessen – zeste van 1/2 appelsien – sap van 1 appelsien – 6 blaadjes munt – 6 blaadjes citroenmelisse – 2 blaadjes ananassalie

Voor de afwerking: enkele takjes rode bessen – een groen blaadje (munt, citroenmelisse)

Hoe maak je het?

Maak de aalbessen schoon. Rits de bessen van de takjes en spoel ze kort onder stromend water. Doe ze in een kookpot met de suiker en de honing en plaats dit op een zacht vuurtje.
Aalbessen met suiker en honingVoeg het sinaasappelsap toe en de zeste van een halve appelsien. Laat alles even opkoken tot de besjes open springen. Voeg de blaadjes munt, citroenmelisse en ananassalie toe.
Sinaasappelsap en kruiden voor sorbetEn laat dit 5 minuutjes trekken. Zeef het sap en laat het afkoelen.
Sap voor sorbet zevenIk hield hiervan 400 ml sap over.

Plaats het bessensap enkele uren in de koelkast zodat het goed koud is.

Draai er sorbet van in een ijsmachine.

Vers gedraaid sorbetijs is het allerlekkerst. Het is lekker smeuïg. Je kan het ook kort in de diepvries bewaren.

Serveer de sorbet van aalbessen met een takje rode bessen en een groen blaadje.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *