Yoghurtcake met aalbessen en polenta


Hemels lekkere yoghurtcake met aalbessen en polenta

Deze yoghurtcake met aalbessen is niet gewoon lekker. Hij is hemels lekker!
Yoghurtcake met aalbessenIn de cake is de helft van de boter vervangen door yoghurt. Dat maakt hem lichter en luchtiger dan een klassieke quatre quarts cake. De aalbessen zorgen voor een frisse toets. En er zit nog een speciaal ingrediënt in deze cake, dat zorgt voor wat extra beet. En dat is polenta. Polenta is grof gemalen maïsgriesmeel. Het wordt vaak gebruikt in hartige bereidingen, maar je kan er ook mee bakken.

Het recept voor deze yoghurtcake met aalbessen is geïnspireerd op een recept van Jamie Olivier. Hij maakte de cake met frambozen. Maar omdat de aalbessenstruiken in mijn tuin helemaal doorbuigen van de trosjes bessen die er aan hangen, verving ik de frambozen door rode bessen.

Over deze yoghurtcake met aalbessen komt nog een laagje suikerglazuur om hem extra feestelijk af te werken.

Wat heb je nodig voor deze yoghurtcake met aalbessen?

125 g zachte boter – 200 g aalbessen + wat extra als versiering – 225 g zelfrijzende bloem – 225 g suiker – 2 grote eieren – zeste van 1/2 citroen – 50 g polenta – 125 g yoghurt – een snuf zout

Voor het suikerglazuur: 200 g bloemsuiker – sap van 1 citroen

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 °C – hetelucht stand.

Klop de zachte boter met de suiker luchtig op. Doe de eieren erbij en klop ze 5 minuutjes luchtig onder het suiker/botermengsel. Klop er dan voorzichtig de bloem, polenta en de yoghurt onder.

Voeg er de zeste van een halve citroen bij en een snuf zout.

Neem een cakevorm. Ik gebruik een vorm uit siliconen. Die hoef je niet in te boteren. Een metalen bakvorm moet je wel invetten voor gebruik. Schep een derde van het beslag in de vorm en strooi de helft van de aalbessen erover. Herhaal dat met nog een derde van het beslag en de rest van de aalbessen. Schep er om te eindigen het overige beslag over.

Bak de cake 60 minuten. Prik er dan in met een vork. Hangt er geen deeg aan de vork? Dan is de cake gaar.

Ontvorm de cake en laat afkoelen.

Maak ondertussen het suikerglazuur. Voeg het citroensap beetje bij beetje toe. Meng tot een dik, maar vloeibaar glazuur. Druppel het glazuur over de afgekoelde yoghurtcake en garneer met wat extra rode bessen.
Stukje yoghurtcake met aalbessen

Bak jij ook graag?

Mis dan zeker de workshop bakken niet op zaterdag 22/10/2016. Tijdens deze workshop bakken we de heerlijkste taartjes, luchtige cakes, brosse koekjes, wafels of biscuit. Hier vind je meer informatie en kan je inschrijven.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *