Peren + frangipane + bladerdeeg. Dat kan alleen maar lekker zijn.
De chocolade panna cotta die ik vorige zondag op mijn blog zette, werd door jullie gesmaakt. Het recept werd massaal bekeken. Ik denk dat er de afgelopen dagen héél véél panna cotta gemaakt en gegeten werd.
En wat zag ik vrijdag op tv? Jeroen maakte ook een panna cotta met witte chocolade. Hij werkte dit roomdessert af met gebakken perziken en amandelcrumble. Ook lekker!
Dessertjes of gebakjes met amandelen of amandelcrème (frangipane) zijn namelijk nog zo een zoete zonde van mij. Ik ben er verlekkerd op. Dat is ook te zien op mijn blog. Eerder bakte ik al frangipanetaart met rabarber, met mirabellen, met abrikozen en ja, ook al met peren.
Nu had ik toch weer een goestinkske in een taart. Ik had nog peren. En amandelen ook. Dus het werd nog eens een peren-frangipanetaart.

Zelfde ingrediënten, maar toch weer een andere taart. Voor inspiratie ging ik piepen bij…? Jeroen. Ik paste het recept van zijn amandel-perentaart hier en daar wat aan.
En kijk, nog geen uur later rook mijn keuken heerlijk naar zelfgebakken taart.
Ook eens proberen? Deze peren-frangipanetaart lukt altijd.
Wat heb je nodig voor deze peren-frangipanetaart?
1 vel bladerdeeg – 120 g boter – 80 g suiker – 20 g zelfgemaakte vanillesuiker – 200 g amandelpoeder – 140 g zelfrijzende bloem – 2 eieren – 1 dl melk – beetje sap van een citroen – snuifje zout
2 à 3 rijpe peren
50 g amandelschilfers – 2 el suiker – een scheutje Amaretto
Hoe maak je het?
Begin met het maken van de amandelvulling, de frangipane. Klop hiervoor de zachte boter met de suiker en de vanillesuiker tot een romige massa. Dat kan in de keukenrobot of met een handmixer met kloppers.
TIP – ik gebruikte mijn zelfgemaakte vanillesuiker in plaats van een vanillestokje. Vanillesuiker maak je makkelijk zelf. Steek in een pot met suiker je gebruikte en gedroogde vanillestokjes. Ze geven nog heel veel aroma en smaak aan de suiker.
Klop de eieren in een maatbeker los met de melk. Doe hierbij een beetje citroensap.
TIP – Ik heb graag een ‘zuurtje‘ in mijn gebak, zoals wat sap of zeste van limoen, citroen of sinaasappel. Dat geeft de taart een frisse smaak.
Voeg de losgeklopte eieren bij het boter/suiker mengsel. Roer even door.
Voeg dan de zelfrijzende bloem, het amandelpoeder en een snuifje zout toe. Roer het deeg goed door tot je een egaal beslag hebt.
TIP – ik gebruik in dit beslag zelfrijzende bloem in plaats van gewone bloem. Omdat er ook al een flinke hoeveelheid amandelpoeder in het beslag zit, kan het deeg wat droog en korrelig worden. Door zelfrijzende bloem toe te voegen, krijg je toch een luchtige taart. Voeg ook een snuifje zout toe. Het doet wonderen met je gebak.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
Schik het bladerdeegvel met bakpapier in een taartvorm.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in kwartjes.
Schep de amandelvulling op het bladerdeeg.

Schik de peren er in stervorm in, met de bolle kant naar boven.

Deze peren-frangipanetaart kan je nog extra garneren met amandelschilfers. Besprenkel ze eerst met de Amaretto en haal ze dan door de suiker.
Verdeel de gesuikerde en ‘dronken’ amandelschilfers over de taart.

Bak de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
TIP – zie je dat de amandelschilfers te snel bruinen. Leg dan losjes een vel aluminiumfolie over de taart.
Laat de peren-frangipanetaart na het bakken wat afkoelen op een rooster. Dat is het moeilijkste deel van het recept 🙂
Zet u een taske koffie of thee en geniet van uw zelfgemaakte taart.
Smakelijk!