Lekkere abrikozenkoeken bij het zondags ontbijt.
Bij een zondags ontbijt horen eitjes. Dat is traditie. De ene week een zachtgekookt eitje, dan eens een spiegelei of een luxe omelet met groentjes erin. Om het ontbijt af te sluiten heb ik ook graag een zoetje erbij. Zelfgemaakt als het kan.
Deze abrikozenkoeken zijn spek naar mijnen bek. Fruitig, zoals ik het graag heb. Niet té zoet en snel klaar. Zien ze er niet heerlijk uit?
Ze zijn gemaakt van bladerdeeg, met een frangipane vulling en sappig zomerfruit erbovenop.
Binnen een goed half uurtje kunnen ze ook bij jou op de ontbijttafel staan. Bakken maar!
Wat heb je nodig voor 6 abrikozenkoeken?
6 plakjes bladerdeeg – 6 abrikozen – 1 ei, losgeklopt – 50 g suiker – 1 el vloeibare honing
Voor de amandelvulling: 85 g zachte boter – 85 g suiker (lichte basterdsuiker) – 1 ei – zeste van een halve sinaasappel – 1 el sinaasappelsap – 75 g amandelschilfers – 10 g bloem
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
Klop voor de amandelvulling de boter en suiker luchtig op. Voeg het ei toe, de sinaasappelzeste en het sinaasappelsap en meng alles goed door. Voeg de amandelschilfers en de bloem toe en schep alles onder elkaar.
Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier.
Verdeel de amandelvulling in het midden van de 6 plakjes bladerdeeg. Snijd de abrikozen doormidden. Leg telkens 2 abrikozenhelften met de bolle kant naar boven op de amandelvulling.
Breng de 2 schuin tegenover elkaar liggende hoeken naar elkaar toe en druk aan.
Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei. Strooi er wat suiker over.
Bak de abrikozenkoeken gedurende 20 minuten tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn.
Haal de koeken uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Druppel er wat honing over.
Smakelijk.
Recept uit Jamie magazine 08/2016.
Die maakt ons moeder al sinds jaren. Bij ons heten ze gevulde BHtjes
Grappig 🙂