Kruidige Marokkaanse kip 2


Marokkaanse kip met 101 kruiden

Kan je wat warmte gebruiken? Dan moet je dit lekker stoofpotje met kip en 101 kruiden maken. Kruidig, maar niet pikant. De smaak en geur van deze kruidige Marokkaanse kip doen mij alvast terugdenken aan zonnige dagen in Marrakech.

Kruidige Marokkaanse kip

Dit stoofpotje maak je met eenvoudige ingrediënten: kip, uien en wortel. Het zijn de vele kruiden die eraan toegevoegd worden, die er een wauw-gerechtje van maken.

Als je niet alle kruiden hebt, die in het recept staan, kan ik je toch aanraden om minstens een lekkere ras-el-hanout kruidenmengeling in je voorraadkast te voorzien.

Ras el hanout, is een typische Marokkaanse kruidenmengeling en betekent eigenlijk ‘het beste van de winkel’. De samenstelling kan verschillen. Veel voorkomende specerijen die erin zitten zijn kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, komijn, gember, nootmuskaat, peper, paprika.

Dit stoofpotje is er één om duimen en vingers bij af te likken. Ik serveerde er geen couscous bij, maar wel vermicellirijst met gehakte peterselie. Als bijgerecht kan je er nog geroosterde paprika bij geven.

Wat heb je nodig voor deze Marokkaanse kip?

4 el olijfolie – 500 g kip (6 stukjes bovenbout – ontbeend) – 2 el bloem – 3 uien – 2 dikke wortelen – een handvol rozijnen – 250 ml kippenbouillon – 50 g pijnboompitten – sap van een halve citroen – verse koriander

101 kruiden: peper – zout – 1 tl kaneel – 1 el komijn – 1 tl selderijzout – 1 el paprikapoeder – 1 tl kurkuma – 1 el vierkruidenpoeder (=nootmuskaat, gember, koriander, kardemon) – 2 el ras el hanout 

Hoe maak je het?

Pel en snijd de uien in fijne ringen. Schil de wortelen, halveer ze en snijd ze in halve rondjes.

Verwarm de tajine eerst zonder vetstof en rooster er de pijnboompitten in tot ze goudbruin kleuren. Haal de pijnboompitten weer uit de tajine en verwarm er nu 2 eetlepels olijfolie in.

Heb je geen tajine? Gebruik dan een stoofpot of diepe pan.

Kruid de kippenstukjes met peper, zout en een eetlepel ras-el-hout.

Wentel ze door de bloem en bak ze in de warme olijfolie krokant aan langs beide zijden.

Kruidige Marokkaanse kip - gebakken kip

Schep de kip uit de tajine en doe nog eens 2 eetlepels olijfolie in de tajine.

Bak de uien goudbruin. Roer regelmatig door. Doe de wortelen erbij en stoof even mee aan. Voeg tenslotte de rozijnen toe.

Kruidige Marokkaanse kip - groenten aanstoven

Leg de kippenstukjes opnieuw in de tajine, bij de groenten. Kruid overvloedig met kaneel, komijn, selderijzout, paprikapoeder, kurkuma, vierkruidenpoeder en ras-el-hanout. Voeg 250 ml water toe en een half bouillonblokje.

Plaats het deksel op de tajine en laat de stoofpot gedurende een kwartier sudderen tot de groenten en kip gaar zijn.

Werk deze Marokkaanse kip af met het sap van een halve citroen.

Je kan de saus eventueel wat binden met maïzena.

Garneer met de geroosterde pijnboompitten en de verse koriander.

Workshop Marokkaans koken 19/10/2019

Wil je meer ontdekken van de Marokkaanse keuken? Tijdens de workshop Marokkaans koken kan je proeven van geurige tajines, smaakvolle couscousgerechten, verrassende soepjes met een chermoula topping en zoveel meer.

De muntthee staat klaar. Schuif je mee aan tafel?

Meer info? Bel me, schrijf me.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Kruidige Marokkaanse kip

  • BAILLIEN marina

    Hallo,

    Waar vindt de workschop plaats, wanneer en hoeveel kost het. Ik heb intresse want ik kook graag en graag altijd iets nieuws of anders.

    Mvg
    Marina

  • Ingrid Bericht auteur

    Hallo Marina, de workshop Marokkaans koken gaat door in mijn kookstudio in Leuven op zaterdag 19/10 van 10 tot 13u. en kost 60 EUR per persoon lekker eten en drank inbegrepen.