Frangipanetaart met peren


Een nieuw jaar.

Ik wil jullie eerst en vooral een schitterend, gelukkig, sprankelend, prachtig, spetterend, mooi, knalgoed, lekker, gezellig, liefdevol, maar vooral ook een gezond 2019 toewensen!
Het klinkt cliché, maar een goede gezondheid is toch het allerbelangrijkste. Als je gezond bent, kan je de wereld aan. Ben je ziek of treft ziekte een dierbare, dan staat de wereld op zijn kop.
2019
Voor de Chinezen, is het jaar 2019, het jaar van het varken. En dat gaat niet ongemerkt voorbij voor mij. Want wie mij kent, weet dat ik van varkentjes houd.  Ook al is de verzamelwoede de afgelopen jaren wat ingetoomd, soms kan ik het niet laten om mijn collectie varkens aan te vullen. Ik kocht gisteren nog een prachtexemplaar. Ik stel hem binnenkort aan jullie voor. En neen hoor, het is geen echt varken 🙂 .

Maar nu eerst taart. Want het is 6 januari vandaag…

Frangipanetaart voor het Driekoningenfeest.

Op 6 januari vieren we Driekoningenfeest, het eerste feest na Nieuwjaar. En daar hoort traditioneel een frangipanetaart bij gemaakt met een krokante bodem van bladerdeeg, een laagje fruit,  een zachte amandelvulling en een witte glazuurlaag. Voor het laagje fruit wordt meestal voor confituur of compote van abrikozen gekozen. De frangipanetaart die ik bakte is er eentje met een laagje zelfgemaakte perencompote. Een lekkere combinatie. Moet je eens proberen.

Frangipanetaart met peer

Wat heb je nodig voor deze frangipanetaart met peren?

Voor het deeg: 1 vel bladerdeeg
Voor de frangipanevulling: 180 g bloemsuiker – 120 g boter – 3 eieren – 150 g amandelpoeder – 50 g bloem
Voor de perencompote: 3 peren – een snuifje vanillepoeder – 100 g suiker – sap van een halve citroen
Voor de afwerking: 30 g amandelschilfers – 75 bloemsuiker – enkele druppels citroensap

Hoe maak je het?

Maak de perencompote. Schil en snijd de peren in stukjes. Doe de perenstukjes in een kookpot samen met het vanillepoeder en het sap van de citroen. Laat de peren heel zacht worden. Voeg op het einde de suiker toe. Plet de perenstukjes grof met een vork. Laat afkoelen.

WEETJE – Wat is vanillepoeder?

Voor vanillepoeder worden peul en merg van een vanillestok gemalen. Het poeder ruikt en smaakt zeer aromatisch.

Ter vervanging kan je ook de zaadjes van een halve vanillestok toevoegen aan de perencompote.

Maak de frangipane. Klop de zachte boter met de bloemsuiker op tot een lichte en luchtige massa. Meng er 1 voor 1 de eieren door. Meng er het amandelpoeder door en tenslotte de bloem.

Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.

Leg het bladerdeeg met bakpapier in een taartvorm. Verdeel er de afgekoelde perencompote over.
Verdeel de frangipanevulling over de compote.
Bak de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven.

Bak je kleinere taartjes? Dan volstaat een baktijd van een 30-tal minuten.

Laat de taart afkoelen op een rooster.

Rooster de amandelschilfers goudbruin.
Meng voor het glazuur de bloemsuiker met citroensap tot je een dik, vloeibaar papje hebt.

Frangipanetaart met peer - glazuur

Druppel het glazuur over de taart. Strooi er de geroosterde amandelschilfers over.

Wie heeft de boon en krijgt het kroontje en mag voor 1 dag koning zijn?

 

Receptinspiratie: Libelle Lekker.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *