Mirabellen-frangipanetaartjes


Metz, stad van de mirabel.

Mirabellen zijn kleine, gele pruimen die je bij ons niet vaak ziet. Keken wij op toen we vorige week een dagje naar Metz gingen. Op de wekelijkse groentemarkt werden we werkelijk overspoeld door de mirabellen.
Metz de stad van de mirabellenHet bleek dat we onverwacht ook midden in het jaarlijkse ‘Fêtes de la Mirabelle‘ terecht gekomen waren.
Fêtes de la mirabelleDit feest van de mirabel organiseert de stad Metz in Lorraine al voor de 66ste keer. Tijdens de festiviteiten, die twee weken duren, worden er een reeks evenementen georganiseerd met de mirabel in de hoofdrol: de verkiezing van Miss Mirabel, een markt met streekproducten, workshops rond mirabellen en zo veel meer. Bij de bakkers kan je niet naast de mirabellentaarten kijken. In vele winkeltjes vind je producten gemaakt van mirabellen, zoals confituur, likeuren, sapjes, koekjes, honing, thee,…
Er bestaat zelfs zeep, parfum en massage-olie gemaakt van mirabellen.

De mirabel is het symbolische fruit van de Lorraine streek. 80% van de wereldproductie wordt in deze streek geoogst. Het oogsten gebeurt met de hand of machinaal, vergelijkbaar met de oogst van olijven.
Mirabellen-frangipanetaartjesIk sloeg mijn voorraad mirabellen in en maakte er al lekkere confituur van en ook deze mirabellen-frangipanetaartjes. De combinatie van mirabel en amandel is super lekker.

Wat heb je nodig voor 6 kleine mirabellen-frangipanetaartjes?

6 vellen bladerdeeg van 12 cm op 12 cm – 500 g mirabellen – sap van een halve citroen – 125 g zelfrijzende bloem – 75 g amandelpoeder + 2 el extra – 3 eieren – 1 dl room – 90 g suiker – 10 g vanillesuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand. Rol het bladerdeeg indien nodig wat uit, zodat het in de taartvormpjes past. Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de taartrand te rollen. Leg een stukje bakpapier op het bladerdeeg en schik hierin bakbonen. Bak het bladerdeeg gedurende 15 minuten (=blind bakken).
Verwijder na het bakken het bakpapier met de bakbonen.
Halveer de mirabellen en ontpit ze. Besprenkel de mirabellen met citroensap. Verdeel een dun laag amandelpoeder over de taartbodems, om de sappen, die vrijkomen tijdens het bakken, op te vangen.
Amandelpoeder op taartbodemSchik de gehalveerde mirabellen op het bladerdeeg.
Maak een glad beslag van de gezeefde bloem, de eieren (2 eieren + 1 eiwit), het amandelpoeder, de suiker, de room.
Mirabellen schikken op taartbodemGiet dit beslag over de mirabellen.
Taartjes vullen met frangipanedeegBestrijk het bladerdeeg met eigeel zodat de taartjes mooi goudbruin bakken.
Bak de mirabellen-frangipanetaartjes een tweede keer gedurende 15 minuten op 180°C en 10 minuten op 170°C.

Vind je geen mirabellen? De mirabellen in deze taart kan je vervangen door pruimen, appelen, peren, perziken, abrikozen of nectarines.

Extra bakideetje? Deze mirabellentaart is ook lekker.
MirabellentaartHet recept vind je hier.

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *