Gebakken watermeloen met tomaat-fetasalade


Een zomers voorgerechtje. Gebakken watermeloen met tomaat-fetasalade.

Watermeloen. Dat doet me steevast denken aan mijn kinderjaren. Tijdens de zomervakantie logeerde ik dan regelmatig bij mijn babcia en dziadzia, mijn Poolse bomma en bompa. En telkens kocht mijn bomma een watermeloen voor mij. Zo een dikke, ronde, enkele kilo’s zware meloen met donkerrood vruchtvlees en vele zwarte pitjes erin. Zoet, sappig en lekker fris. Ik lust het nog altijd heel graag.

Wist je dat er ook vierkante watermeloenen bestaan? In Japan is de vierkante watermeloen al eeuwenlang een traditie. De vrucht groeit daar tot een kubusvorm omdat die zo wordt geteeld in een transparante mal. Maar die vierkante watermeloenen zijn schaars en erg duur. Zo een meloen kost al gauw enkele honderden euro.

Wel betaalbaar en handig zijn de pitloze meloenen die tegenwoordig op de markt zijn. Zeker als je deze hartige ‘taartjes’ van meloen gaat maken. Gebakken watermeloen met tomaat-fetasalade.

Gebakken-watermeloen-met-tomaat-fetasalade

Het is een lekker fris en zomers voorgerechtje, waarbij de meloen gebakken of gegrild wordt. En dat klinkt misschien wat raar, maar je moet het zeker eens proberen. De meloen krijgt zo een nog zoetere smaak die goed combineert met het zurige van de tomaat en het zoute van de fetakaas.

Na het maken van deze gebakken watermeloen met tomaat-fetasalade heb je nog wat over van die watermeloen.

Eet hem zo, uit het vuistje. Verwerk hem in een fruitsalade.

Of maak er een gazpacho van waarbij je de watermeloen samen met tomaat, paprika en smaakmakers mixt tot een koude soep.

Watermeloen gazpacho

Meloen smaakt ook goed af in dit lekker hapje met feta en courgette.

Courgetterolletjes

Of drink eens een meloen en mix de meloen tot een verfrissend drankje of verwerk stukjes meloen in een Spaanse sangria.

Watermeloensapje

Genoeg zomerse watermeloenideetjes voor op je bord of in je glas. En als nu dat zonnetje nog wat wil schijnen…

Gebakken-watermeloen-met-tomaat-fetasalade
Gebakken watermeloen met tomaat-fetasalade- recept

Gebakken watermeloen met tomaat-fetasalade

Een lekker fris en zomers voorgerechtje, waarbij de meloen gebakken wordt. De meloen krijgt zo een nog zoetere smaak die goed combineert met het zurige van de tomaat en het zoute van de fetakaas.
Gang voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kleine watermeloen zonder pitten
  • 1/2 blok feta
  • 14 kerstomaatjes
  • enkele takjes verse oregano
  • enkele takjes verse basilicum
  • 6 el olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el sherry azijn
  • peper
  • zout
  • enkele druppels citroensap

Bereidingswijze
 

  • Snijd de watermeloen doormidden. Snijd de meloen in plakken van ongeveer 3 cm. Verwijder eventuele pitjes.
  • Steek rondjes uit de meloen en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de tomaatjes in vier. Doe ze in een kom. Besprenkel ze met olijfolie en kruid goed met peper en zout. Besprenkel met enkele druppels citroensap.
  • Snipper de blaadjes van de oregano fijn. Hou enkele takjes oregano apart om te garneren. Schep de gehakte oregano onder de tomaatjes.
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de meloenschijven langs beide zijden aan tot ze beginnen te karameliseren.
  • Leg de gebakken meloen op een bord. Werk af met de tomaatjes en verkruimel er de feta over.
  • Garneer met enkele takjes oregano en basilicum.
  • Maak een vinaigrette door 3 eetlepels olijfolie te mengen met een eetlepel balsamico-azijn en een eetlepel sherry azijn. Kruid met peper en zout.
  • Druppel de vinaigrette over de gebakken meloen en de tomaatjes. Kruid af met extra peper uit de molen.

Tips&tricks

Receptinspiratie: Groenten! 50 verrassende veggie recepten van Philippe Van den Bulck
Trefwoord feta, tomaat, watermeloen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept