Eclairs met fruit en witte ganache


Eclairs met fruit en witte chocolade ganache

Eclairs zijn bij sommige mensen misschien beter gekend met de roepnaam sjoeke of chouke. Het zijn luchtige gebakjes gemaakt van kookdeeg dat bestaat uit water, boter, bloem en eieren. Traditioneel zijn eclairs gevuld met banketbakkersroom en afgewerkt met een knapperig laagje bruine chocolade ganache. Lekker. Ik maakte voor de verandering eclairs met fruit en witte chocolade ganache. Ook lekker.

Eclairs met fruit en witte ganache

Het woord éclair betekent bliksemschicht in het Frans. Wikipedia vertelt met dat dit Frans gebakje deze naam gekregen zou hebben omdat het zeer snel, ‘bliksemsnel’, gegeten wordt. Dat is waar. Voor je het weet, zijn ze op.

Toch denk ik dat een eclair deze naam gekregen heeft omdat het, tijdens het bakken, bliksemsnel opblaast in de oven. Tijdens het bakken voltrekt zich immers de magie. Het water in het deeg wordt in de oven omgezet in waterdamp en blaast de eclairs op. Door de eclairs te bakken op hoge temperatuur, souffleren ze en worden ze vanbinnen helemaal luchtig en hol. En zo kunnen ze na het bakken gevuld worden met slagroom, banketbakkersroom, fruit, ijs,…

Doordat het deeg niet zoet is, kan je een eclair ook vullen met iets hartig.

Maar voor vandaag houden we het bij zoete eclairs. Wie gaat de uitdaging aan en bakt deze eclairs? Stuur me de fotootjes van jullie creaties zeker door.

Eclairs met fruit en witte ganache 2
Eclairs met fruit en witte ganache recept

Eclairs met fruit en witte ganache

Deze eclairs met fruit en witte ganache zijn net zo lekker als traditionele eclairs, afgewerkt met een knapperig laagje bruine chocolade.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang gebak
Keuken Frans
Porties 20 eclairs

Ingrediënten
  

Banketbakkersroom

  • 1 liter melk
  • 250 gram suiker
  • 90 gram vanillepoeder
  • 2 eigelen

Soezenbeslag

  • 190 ml water
  • 1.5 gram zout
  • 90 gram boter
  • 105 gram witte bloem
  • 4 eieren (1 ei om te doreren)

Witte chocolade ganache

  • 200 gram witte chocolade
  • 100 ml room (minstens 35%)

Afwerking

  • 300 gram rood fruit
  • enkele blaadjes munt, basilicum of citroenmelisse
  • enkele pistachenootjes

Bereidingswijze
 

Banketbakkersroom

  • Breng 3/4 van de melk aan de kook met de suiker.
  • Meng de overige melk met de eigelen en het vanillepoeder en roer goed door.
    Soezen - gebakken soezen en eclairs
  • Doe hier een deel van de warme melk bij.
  • Roer door en voeg opnieuw bij de overige melk in de kookpot.
    Banketbakkersroom - Vanillepoeder en ei bij kokende melk
  • Laat het mengsel nog eens goed doorkoken tot alle schuim verdwenen is.
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen onder plastiekfolie.
  • Klop de banketbakkersroom voor gebruik nog even glad in de keukenrobot of met een handmixer.
    Banketbakkersroom - opkloppen
  • Schep de banketbakkersroom in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
    Banketbakkersroom - vullen spuitzak

Soezenbeslag

  • Breng voor het soezenbeslag het water in een kookpot aan de kook.
  • Voeg de boter bij het kokende water. De boter moet helemaal smelten in het kokende water.
  • Neem de pot van het vuur en roer er de bloem met het zout door.
  • Zet dit opnieuw op het vuur en roer goed om met een houten lepel tot het deeg helemaal los komt van de bodem en er een deegbal ontstaat.
    Soezen - kookdeeg
  • Breng het deeg over in je keukenrobot en klop het goed door met de K-klopper zodat alle damp uit het deeg weggaat. Heb je geen keukenrobot? Roer dan het deeg goed door met een houten lepel.
  • Kluts 3 eieren en voeg ze beetje bij beetje bij het deeg. Roer het ei onder het deegmengsel en wacht steeds tot het ei volledig is opgenomen alvorens opnieuw ei toe te voegen aan het soezenbeslag. Ga zo verder tot het soezenbeslag een lint vormt.
    Soezendeeg
  • Soms heb je nog wat geklopt ei over, soms moet je nog wat extra ei toevoegen. Dat hangt af van de grootte van de eieren.
  • Doe het soezenbeslag in een spuitzak en spuit er eclairs van op een bakplaat met bakpapier.
  • Druk de spuitpuntjes plat met een natte vinger. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak de eclairs af in een voorverwarmde oven van 190°C – heteluchtstand.
  • Bak de eclairs gedurende 20 minuten. Haal na de baktijd een eclair uit de oven en kijk of die niet inzakt. Behoudt de eclair zijn bolle vorm? Dan zijn ze voldoende gebakken en haal je ze uit de oven. Anders bak je ze nog enkele minuten langer.
  • Laat de eclairs goed afkoelen op een rooster alvorens ze te vullen.

Afwerking

  • Maak de witte chocolade ganache. Verwarm de room en voeg hierbij de stukjes witte chocolade. Laat de chocolade smelten in de room en zet dan het vuur af. Het mengsel mag zeker niet koken.
  • Maak met een mes een kleine insnijding onderaan in de eclairs.
    Eclairs - gaatje maken
  • Vul ze op met banketbakkersroom tot ze zwaar aanvoelen.
    Eclairs - vullen met banketbakkersroom
  • Dop de bovenkant in de witte ganache. Werk de eclairs verder af met fruit, wat gehakte pistachenoten een groen blaadje.
  • Laat de eclairs uitharden in de koelkast.
Trefwoord banketbakkersroom, eclair, fuit, witte ganache

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept