Zomerse watermeloen gazpacho 2


Een verfrissende watermeloen gazpacho voor een hete zomerdag.

Op de wellicht warmste dag van de zomer anno 2016 serveer ik jullie een koele gazpacho die zeker voor verfrissing zal zorgen. Het is een gazpacho met een twist, want de komkommer is vervangen door zoete watermeloen.
Zo een watermeloen doet me steeds terugdenken aan mijn babcia (bomma). Toen ik klein was, bracht ik een groot deel van de vakanties door bij mijn grootouders. Ik herinner mij dat mijn babcia tijdens de zomervakantie altijd zo een grote watermeloen voor mij kocht. Het was toen al mijn favoriet zomerfruit en ook nu eet ik graag meloen. Alle soorten, alle kleuren.

Weet je niet wat te doen met zo een grote meloen? Meloen kan je verwerken in een lekkere salade met zout vlees of hartige kaas of in een fruitsalade, ijsjes en ijslolly’s. Je maakt er ook zomerse sapjes en heerlijke soepjes mee, zoals deze watermeloen gazpacho.

Watermeloen gazpachoFris, snel klaar en gezond. Ideaal voor een zwoele zomerdag.

Wat heb je nodig voor 1 liter watermeloen gazpacho?

1/4 van een pitloze watermeloen (500 à 600 g) – 3 dikke, rijpe tomaten – 2 rode puntpaprika’s – een half rood chilipepertje – 4 el olijfolie – 2 à 3 el Xeres azijn (Spaanse sherry azijn) – flink wat zout en peper naar smaak

Voor de afwerking: blokjes fetakaas – olijven – stukjes watermeloen – een groen blaadje

Hoe maak je het?

Snijd de watermeloen in 4. Gebruik voor deze watermeloen gazpacho een kwart van de meloen. Doe de schil eraf en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Ik kocht een pitloze meloen. Heb je een meloen met zwarte pitjes erin, dan haal je die er best eerst uit.
Was de tomaten, verwijder de harde kern. Snijd ze in 4. Je kan ook kerstomaatjes gebruiken.
Was de rode paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in kleine stukjes.
Halveer het chilipepertje en doe er de pitjes uit. Snijd het pepertje in kleine stukjes.

Doe de groenten in een blender en overgiet met de olijfolie en de azijn. Ik gebruikte basilicum olijfolie en Xeres azijn. Dat is Spaanse sherry azijn. Maar je kan voor deze watermeloen gazpacho ook een andere lekkere olijfolie en goed smakende azijn gebruiken. Heb je geen blender in huis? Met een goede staafmixer lukt het ook.
Kruid goed met peper en zout.
Mix de gazpacho fijn. Schenk hem eventueel nog eens door een zeef. Proef en kruid bij naar smaak.

Zet de gazpacho in de koelkast.

Serveer deze watermeloen gazpacho goed gekoeld. Garneer met stukjes fetakaas, kleine blokjes watermeloen, fijngesneden olijven en een groen blaadje. Ik koos voor een pluimpje venkelgroen.

Meer inspiratie nodig voor koele soepjes? Ik verzamelde enkele originele gazpacho ideetjes op mijn Pinterest bord. Neem maar eens een kijkje.

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Zomerse watermeloen gazpacho