Bourdaloue, Franse perentaart 2


Bourdaloue, een Franse taartklassieker met peren en frangipane

Elk weekend bak ik iets lekkers. Het gebak van deze week is deze taart bourdaloue.

Bourdaloue, Franse perentaart

Ik merkte deze taart op tijdens het doorbladeren van een kookmagazine en had er meteen goesting in. Maar eerlijk gezegd, ik had nog nooit van deze taart gehoord. Wat gegoogle, maakte me wijzer. Taart bourdaloue is een Franse taartklassieker met peren, amandelfrangipane en rum. Deze taart vindt zijn ontstaan in de 19de eeuw. De taart ontleent zijn naam aan de rue Bourdaloue, in Parijs, waar de patisseriezaak van Coquelin was gevestigd. Hij maakte deze taart voor zijn liefste vrouw. Mooi toch.

Peer en amandel zijn een heerlijke combo. Dat proef je in deze taart bourdaloue. De taart heeft een bodem van boterdeeg, een smeuïge vulling van amandelfrangipane geparfumeerd met een beetje rum en daarbovenop peren die zacht gegaard zijn in een suikersiroop. In plaats van verse peren te pocheren, kan je ook peren uit blik gebruiken. Ik koos wel voor verse Conférence peren uit het Hageland, want peren zijn nu volop in het seizoen.

Deze taart kan je trouwens ook maken met appelen of gebruik een combinatie van appelen én peren.

Als bodem voor deze taart koos ik hetzelfde boterdeeg als voor de appeltaart die ik een tijdje geleden bakte. Dit boterdeeg maak je o.a. met echte boter (gebruik ik altijd om te bakken) en cassonadesuiker, beter gekend als kinnekessuiker.

TIP – De suikersiroop waarin je de peren pocheert kan je aanlengen met spuitwater. Zo maak je een huisgemaakte limonade die je bij een stukje taart kan serveren.

Vertel me, met wie ga jij deze taart delen? Ik maak er straks mijn papa blij mee.

Bourdaloue, Franse perentaart - amandelschilfers op taart
Bourdaloue, Franse perentaart recept

Bourdaloue, een Franse perentaart

Taart bourdaloue is een Franse taartklassieker met peren, amandelfrangipane en rum.
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang gebak
Keuken Frans
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

Boterdeeg

  • 250 gram bloem
  • 100 gram cassonadesuiker
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 1 snuifje zout
  • 1 tl citroenzeste

Amandelfrangipane

  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram suiker
  • 125 gram boter
  • 2 eieren
  • 1 scheutje rum

Voor de afwerking

  • 3 peren
  • 600 ml water
  • 200 gram suiker
  • 1 vanillestok
  • 1/2 citroen, enkel het sap
  • 2 el amandelschilfers (geroosterd)
  • 2 el abrikozenconfituur

Bereidingswijze
 

Peren pocheren

  • Snijd de peren middendoor. Schil ze en verwijder het klokhuis.
  • Breng 600 ml water met 200 gram suiker aan de kook. Voeg een vanillestokje toe en het sap van een halve citroen.
  • Pocheer de peren gedurende een kwartiertje in de suikersiroop.
    Bourdaloue, Franse perentaart - pocheren peren
  • Haal ze uit de suikersiroop en laat ze wat afkoelen. Snijd ze vervolgens in de breedte in.
    Bourdaloue, Franse perentaart - insnijden peren

Boterdeeg

  • Kneed een soepel deeg van de bloem, suiker, boter, ei en eigeel. Voeg een snuifje zout toe. Rasp er de zeste van een halve citroen door.
  • Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot de grootte van de bakvorm.
    Bourdaloue, Franse perentaart - uitrollen deeg
  • Verwijder het bovenste bakpapier en leg de taartbodem omgekeerd op de taartvorm. Verwijder het tweede vel bakpapier. Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de rand van de taartvorm te rollen.
    Bourdaloue, Franse perentaart - deeg in taartvorm

Amandelfrangipane

  • Maak de amandelfrangipane door het amandelmeel, de suiker, boter en eieren onder elkaar te mengen. Voeg een scheutje rum toe.

Afwerking

  • Verdeel het frangipanemengsel over de taartbodem.
    Bourdaloue, Franse perentaart - frangipane op taart
  • Leg er de halve peren op.
    Bourdaloue, Franse perentaart - peer op taart
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C – heteluchtstand gedurende 30 minuten.
  • Bak ondertussen de amandelschilfers goudbruin in een droge pan.
  • Bestrijk de taart na het bakken met de abrikozenconfituur.
    Bourdaloue, Franse perentaart - abrikozenconfituur op taart
  • Verdeel de geroosterde amandelschilfers tussen de perenpartjes.
    Bourdaloue, Franse perentaart - amandelschilfers op taart
  • Strooi eventueel wat bloemsuiker over de rand van de taart.

Tips&tricks

Deze taart kan je ook bakken met appelen of gebruik een combinatie van appelen en peren.
Gebruik een taartvorm met losse bodem. Zo krijg je de taart makkelijk uit de vorm.
Werk met verse peren die je pocheert in een suikersiroop of gebruik peren uit blik.
De siroop kan je aanlengen met spuitwater. Zo heb je een huisgemaakte limonade.
Trefwoord bourdaloue, Franse taartklassieker, perentaart

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Bourdaloue, Franse perentaart

  • Petra vd Zeeuw

    Hallo Ingrid, hoe groot is jouw taartvorm, dat kon ik nl niet ontdekken in jouw recept. Vermoed zo 24/26 cm doorsnee??
    En wat is precies cassonade suiker? Warme groet, Petra

    • Ingrid Bericht auteur

      Dag Petra,
      mijn taartvorm heeft een diameter van 25cm.
      Cassonade suiker is kinnekessuiker of lichtbruine suiker.
      Veel bakplezier.
      Groetjes,
      Ingrid