Chocolade-hazelnotentaart


Chocolade-hazelnotentaart met rozemarijn en sinaasappel

Dishcover 9 jaar!

Vorige zondag nam ik een korte blogpauze. Omdat Leuven helemaal ingepalmd werd door de drukte en gekte van het wereldkampioenschap wielrennen was mijn kookstudio aan de rand van de stad ook niet bereikbaar. Daarom genoot ik van een lang weekendje weg in de Eifelstreek. Beetje wandelen, bootje varen op de Rursee, boekje lezen, een flinke fietstour maken en even offline zijn op sociale media. Dat kan eens deugd doen.

Ondertussen is het alweer oktober. En dat is de verjaardagsmaand voor Dishcover. Negen jaar geleden, in 2012, startte ik mijn kookactiviteiten! En al 4 jaar kook ik in mijn eigen kookstudio. Op naar 10 jaar Dishcover!

Een verjaardag vier je met taart. Wie heeft er zin in deze rijkelijke chocolade-hazelnotentaart?

Chocolade-hazelnotentaart

Chocolade-hazelnotentaart alla Ottolenghi

Inspiratie voor deze taart vond ik in het bakboek Sweet van Ottolenghi. Uit dat boek bakte ik al meerdere lekkere taarten: een biscuitrol met pistache en frambozen, een amandeltaart met kokos en blauwe bessen en ook de rabarbergalette. Het is beslist een boek waar je veel inspiratie uit haalt. Een echte aanrader voor bakliefhebbers.

Ook deze taart is weer een toppertje. Deze chocolade-hazelnotentaart is opgebouwd uit verschillende lagen. De taartbodem bestaat uit een zoet korstdeeg met een frisse toets van citroen. Daarop komt een krokante laag van hazelnoot. De derde taartlaag bestaat uit een zachte chocolademoussevulling met een verrassende smaak van rozemarijn en sinaasappel. Hazelnoot en chocolade zijn een hemelse combinatie.

Hier en daar paste ik het recept wat aan met wat ik in huis had. Zo had ik geen hele hazelnoten. In de plaats daarvan gebruikte ik hazelnotenmeel. Om de hazelnoten te zoeten gebruikte ik ahornsiroop, honing en suiker.

Verrassend in dit recept is de geurige room voor de chocomoussevulling. De room wordt op smaak gebracht met rozemarijn en sinaasappel. Ik liet de smaakmakers kort trekken in de room, voor een subtiele smaak. Voor een intensere rozemarijnsmaak laat je de room enkele uren trekken. Als je geen fan bent van rozemarijn, kan je dit ook weglaten.

Chocolade-hazelnotentaart recept

Chocolade-hazelnotentaart

Deze chocolade-hazelnotentaart is een smaakbommetje uit Ottolenghi's bakboek Sweet. De rozemarijn geeft de chocoladevulling een verrassende smaakje.
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 25 min
Gang gebak
Porties 10

Ingrediënten
  

Zoet korstdeeg

  • 200 g bloem
  • 60 g bloemsuiker
  • snuifje zout
  • 140 g boter
  • 1 eigeel
  • 1 el water
  • 1 tl zeste van ctiroen

Chocoladevulling

  • 120 ml room 35%
  • 90 g boter
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el zeste van sinaasappel
  • 270 g pure chocolade
  • 1 ei
  • 3 eigelen
  • 90 g suiker
  • 2 el cacaopoeder

Hazelnoot krokant

  • 125 g gemalen hazelnoten
  • 60 g ahornsiroop
  • 60 g honing
  • 20 g suiker
  • 1 snuifje zout

Bereidingswijze
 

Korstdeeg maken

  • Roer in een kom de bloem met de bloemsuiker los.
  • Voeg de boter toe en de citroenzeste. Doe er het eigeel bij samen met een lepel water.
  • Mix het deeg kort met behulp van een keukenrobot of met een mixer.
  • Kneed het deeg vervolgens tot een bal en verpak het in plastiekfolie.
  • Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.

Hazelnoot krokant

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm in een pot de ahornsiroop samen met de honing en de suiker. Voeg een snuifje zout toe.
  • Meng het hazelnootpoeder hieronder.
  • Spreid dit mengsel uit op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak 7 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet even opzij. Tijdens het afkoelen zal het krokanter worden.

Chocoladevulling

  • Warm de room op met de boter. Zet het vuur af en voeg de rozemarijntakjes en de sinaasappelzeste toe en laat de room een kwartiertje trekken.
    Chocolade-hazelnotentaart - room
  • Doe de chocolade in stukjes in een kom. Warm de room weer even op. Giet de gezeefde room (zonder rozemarijn en sinaasappelzeste) over de chocolade. De chocolade zal zachtjes smelten.
  • Klop het ei en de eigelen vervolgens op hoge snelheid tot een stevig wit schuim (ruban).
  • Meng een derde van de opgeklopte eieren onder de gesmolten chocolade.
    Chocolade-hazelnotentaart - chocolade bij ruban
  • Schep het chocolademengsel dan opnieuw onder de overige opgeklopte eieren en spatel voorzichtig alles onder elkaar. Zet opzij.
    Chocolade-hazelnotentaart - overige chocolade bij ruban

Taartbodem bakken

  • Haal het taartdeeg uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchstand.
  • Rol het deeg uit tot enkele 3 mm dikte. Leg een bakpapier in de taartvorm en schik het deeg erin. Ik gebruikte een taartvorm met diameter 28 cm.
  • Leg een tweede vel bakpapier op de taart en doe er bakbonen op.
  • Bak de taart blind gedurende 20 minuten.
  • Haal de bakbonen en het bovenste bakpapier van de taart en bak de taart nog 7 minuten tot het deeg goudbruin en droog gebakken is.
  • Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen.
  • Schep er dan het hazelnoot krokant over.
    Chocolade-hazelnotentaart - hazelnoten op taart
  • Schep tenslotte de chocoladevulling in de taartbodem over de hazelnootkrokant.
    Chocolade-hazelnotentaart - vulling op taart
  • Bak de taart nog eens 12 minuten.
    Chocolade-hazelnotentaart - afwerken taart
  • Haal uit de oven en laat de taart voldoende afkoelen vooraleer je hem uit de taartvorm haalt.
  • Zeef vlak voor het serveren het cacaopoeder over de taart.

Tips&tricks

Receptinspiratie: Chocoladetaart met hazelnoten, rozemarijn en sinaasappel uit het bakboek Sweet van Ottolenghi.
Trefwoord chocoladetaart, Chocomousse, hazelnoten, Ottolenghi

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept