Appeltaart met boterdeeg


Appeltaart met boterdeeg – een lekkere taartklassieker

Een appeltaart is waarschijnlijk de meest gebakken taart ter wereld. Als ik het aantal cake- of taartrecepten met appel op mijn blog tel, kom ik al snel uit op een 20-tal soorten gebak. Appel in combinatie met rabarber, met abrikozen, met rozijnen of met peren. Met een flanvulling, amandelvulling of speculaasvulling. Met of zonder boter gebakken, met suiker of suikervervangers. Een appeltaart is er in vele smaken en vormen. Mijn appeltaart-top-3? Dat zijn de appel-amandelcrumbletaartjes, de tulbandcake met appel en kaneel en de appeltaart met amandelcrème. Een nieuwe appeltaartfavoriet is deze appeltaart met boterdeeg.

Appeltaart met boterdeeg

Voor deze taart schilde ik maar liefst 2 kg appelen. En het deeg is gemaakt van o.a. echte boter (gebruik ik altijd om te bakken) en cassonadesuiker, beter gekend als kinnekessuiker. Voor deze appeltaart met boterdeeg vond ik mijn inspiratie bij Roger. Ik bakte deze taart al eerder, maar toen was die op voor er een foto van genomen kon worden. Nu dus een nieuwe poging. Vooraleer ik mocht proeven moest de appeltaart eerst modelletje staan voor de foto.

Vertel me, wat is jouw favoriete appeltaartrecept?

Appeltaart met boterdeeg - confituur op taart

TIP – de bakvormen met uitneembare bodem zijn heel handig om te bakken. Je kan de taart hierdoor makkelijk uit de taartvorm halen zonder hem te moeten omkeren op een taartrooster.

Appeltaart met boterdeeg recept

Appeltaart

Een lekkere appeltaart gemaakt met een boterdeeg en 2 kilo appeltjes erbovenop.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang gebak
Keuken Belgisch
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

Boterdeeg

  • 250 gram bloem
  • 100 gram cassonadesuiker
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 1 snuifje zout
  • 1 tl limoenzeste
  • 1 el amandelmeel
  • 1 taartvorm (liefst met losse bodem) diameter 25 cm

Vulling

  • 40 gram boter
  • 60 gram suiker
  • 2 eigelen
  • 10 gram maïzena
  • 2 kg appels Jonagold
  • 1/2 halve citroen of limoen

Afwerking

  • 3 el rabarbercompote of abrikozenconfituur
  • 2 el bloemsuiker

Bereidingswijze
 

Boterdeeg

  • Kneed een soepel deeg van de bloem, suiker, boter, ei en eigeel. Voeg een snuifje zout toe. Rasp de zeste van een halve limoen erdoor.
  • Bestuif het werkoppervlak met bloem. Rol het deeg uit tot de grootte van de bakvorm.
    Appeltaart met boterdeeg - deeg in bodem
  • Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de rand van de taartvorm te rollen.
  • Bestrooi de taartbodem met amandelmeel.
    Appeltaart met boterdeeg - amandelpoeder op bodem

Taartvulling

  • Smelt de boter voor de taartvulling en roer er de suiker door. Voeg de eigelen toe en de maïzena. Schep dit in een grote kom.
  • Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de kom en roer goed door. Voeg het sap van een halve citroen of limoen toe.
  • Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
  • Schep de appelblokjes op de taartbodem. Bak de taart gedurende 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.
    Appeltaart met boterdeeg - appelen op taart

Afwerking

  • Laat de taart na het bakken afkoelen op een rooster. Strijk er de gezeefde rabarbercompote of abrikozenconfituur over zodat de taart mooi glanst.
    Appeltaart met boterdeeg - confituur op taart
  • Werk de appeltaart af met bloemsuiker.

Tips&tricks

Receptinspiratie: Oma’s appeltaart – Roger van Damme
Trefwoord appeltaart, boterdeeg

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept