Appeltaart met boterdeeg – een lekkere taartklassieker
Een appeltaart is waarschijnlijk de meest gebakken taart ter wereld. Als ik het aantal cake- of taartrecepten met appel op mijn blog tel, kom ik al snel uit op een 20-tal soorten gebak. Appel in combinatie met rabarber, met abrikozen, met rozijnen of met peren. Met een flanvulling, amandelvulling of speculaasvulling. Met of zonder boter gebakken, met suiker of suikervervangers. Een appeltaart is er in vele smaken en vormen. Mijn appeltaart-top-3? Dat zijn de appel-amandelcrumbletaartjes, de tulbandcake met appel en kaneel en de appeltaart met amandelcrème. Een nieuwe appeltaartfavoriet is deze appeltaart met boterdeeg.

Voor deze taart schilde ik maar liefst 2 kg appelen. En het deeg is gemaakt van o.a. echte boter (gebruik ik altijd om te bakken) en cassonadesuiker, beter gekend als kinnekessuiker. Voor deze appeltaart met boterdeeg vond ik mijn inspiratie bij Roger. Ik bakte deze taart al eerder, maar toen was die op voor er een foto van genomen kon worden. Nu dus een nieuwe poging. Vooraleer ik mocht proeven moest de appeltaart eerst modelletje staan voor de foto.
Vertel me, wat is jouw favoriete appeltaartrecept?

TIP – de bakvormen met uitneembare bodem zijn heel handig om te bakken. Je kan de taart hierdoor makkelijk uit de taartvorm halen zonder hem te moeten omkeren op een taartrooster.

Appeltaart
Ingrediënten
Boterdeeg
- 250 gram bloem
- 100 gram cassonadesuiker
- 100 gram boter
- 1 ei
- 1 eigeel
- 1 snuifje zout
- 1 tl limoenzeste
- 1 el amandelmeel
- 1 taartvorm (liefst met losse bodem) diameter 25 cm
Vulling
- 40 gram boter
- 60 gram suiker
- 2 eigelen
- 10 gram maïzena
- 2 kg appels Jonagold
- 1/2 halve citroen of limoen
Afwerking
- 3 el rabarbercompote of abrikozenconfituur
- 2 el bloemsuiker
Bereidingswijze
Boterdeeg
- Kneed een soepel deeg van de bloem, suiker, boter, ei en eigeel. Voeg een snuifje zout toe. Rasp de zeste van een halve limoen erdoor.
- Bestuif het werkoppervlak met bloem. Rol het deeg uit tot de grootte van de bakvorm.
- Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de rand van de taartvorm te rollen.
- Bestrooi de taartbodem met amandelmeel.
Taartvulling
- Smelt de boter voor de taartvulling en roer er de suiker door. Voeg de eigelen toe en de maïzena. Schep dit in een grote kom.
- Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de kom en roer goed door. Voeg het sap van een halve citroen of limoen toe.
- Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
- Schep de appelblokjes op de taartbodem. Bak de taart gedurende 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Afwerking
- Laat de taart na het bakken afkoelen op een rooster. Strijk er de gezeefde rabarbercompote of abrikozenconfituur over zodat de taart mooi glanst.
- Werk de appeltaart af met bloemsuiker.