Vegan appeltaart


Vegan appeltaart met rozijntjes en walnoten

De voorbije maanden verdiepte ik me in de vegan keuken. Uit interesse en ter voorbereiding op de vegan workshop die ik gisteren organiseerde. Ik ontdekte nieuwe kooktechnieken, proefde onbekende ingrediënten, kreeg verhelderende inzichten en probeerde verrassende groentecombinaties uit in de keuken. Een switch naar een volledig vegan eetpatroon zal ik niet maken. Ik eet graag kaas en vind de vegan alternatieven niet lekker. Maar ik zal zeker meer vegetarisch blijven koken. Vegan koken is 1 ding, vegan bakken kan wel een uitdaging zijn. Een aantal baksels kwamen helaas na een paar happen in de vuilnisbak terecht. Maar na het proeven van deze vegan appeltaart was ik helemaal enthousiast. En ik niet alleen! Deze taart aten we hier tot het laatste kruimeltje op.

Vegan-appeltaart

Inspiratie voor dit gebak vond ik in het boek ‘De vegarevolutie‘ van Lisa Steltenpool.

In plaats van boter (waar ik nog altijd het liefste mee bak) gebruikte ik margarine. En dit taartdeeg bevat ook geen ei.

Eivervangers

Lijnzaad vervangt in dit gebak het ei en zorgt voor de binding. Door het lijnzaad te malen en te mengen met water ontstaat er een geleiachtige structuur. Een zelfde resultaat krijg je met chiazaad. Andere eivervangers zijn banaan, appelmoes, pompoenpuree, baking soda met (appelcider)azijn, kikkererwtenmeel of aquafaba waarmee ik een tijdje geleden een vegan pavlova mee bakte.

Welke eivervanger je best kiest is afhankelijk van de functie die het ei in gebak heeft. Een ei kan dienen als bindmiddel, rijsmiddel of het kan structuur geven zoals bijvoorbeeld in een cake of quiche.

Appelgebak

Deze taart doet denken aan een appelstrudel. Het deeg is bros en knapperig. De vulling is rijkelijk en sappig: appeltjes, walnoten, rozijnen, abrikozenconfituur en een snuifje kaneel. Ga jij deze taart bakken?

Vegan appeltaart - vulling op deeg

Of een andere appelgebak?

Zonder boter? De appel yoghurtcake zonder boter is heel populair op mijn blog.

Zonder suiker? Met tagatesse als suikervervanger bak je deze lekkere tagatesse appelcake.

Veel bakplezier.

Vegan appeltaart recept

Vegan appeltaart

Bak jij deze lekkere vegan appeltaart met een vulling van appel, rozijnen, walnoten en abrikozenconfituur? Met lijnzaad als eivervanger.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang gebak
Porties 8 personen

Benodigdheden

  • 1 taartvorm diameter 22 à 24 cm

Ingrediënten
  

  • 25 g lijnzaad
  • 25 ml water
  • 300 g bloem
  • 60 g suiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 150 g plantaardige margarine
  • 1/2 tl zout
  • 1 kg appelen
  • 100 g walnoten
  • 100 g abrikozenconfituur
  • 100 g rozijnen
  • 1 tl kaneel (of gember)
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze
 

  • Maal het lijnzaad fijn of gebruik gebroken lijnzaad.
  • Meng het lijnzaad met het water en meng goed door. Laat het even staan om in te dikken. Er ontstaat een geleiachtige massa.
  • Meng in een kom de bloem, suiker, margarine en zout. Voeg het lijnzaadmengsel toe en kneed tot een stevig deeg. Zet het deeg in de koelkast.
  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd de appelen in kleine stukjes.
  • Hak of breek de walnoten grof.
  • Meng de stukjes appel samen met de rozijnen, de abrikozenconfituur, de walnoten, kaneel en een eetlepel citroensap in een kom.
  • Neem 3/4 van het deeg en rol het uit tussen 2 vellen bakpapier. Haal het bovenste bakpapier er af.
  • Leg het deeg met het bakpapier onderaan in de bakvorm. Werk het deeg indien nodig nog wat bij zodat het mooi in de vorm past.
  • Voeg de appelvulling toe.
  • Rol het overige deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en leg het bovenop de vulling.
    Vegan appeltaart - deeg voor op taart
  • Haal het bakpapier er voorzichtig af. Druk de randen goed aan en zorg dat het deeg overal de vulling bedekt.
    Vegan appeltaart - deeg op taart
  • Maak een kruis in het midden van de bovenste deeglaag. Zo kan de stoom tijdens het bakken ontsnappen.
    Vegan appeltaart - kruis snijden in deeg
  • Verwarm de oven voor op 175°C – heteluchtstand.
  • Bak de taart gedurende 45 à 50 minuten tot goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm.
  • Besmeer de bovenkant eventueel nog met extra abrikozenconfituur voor een glanzend effect.
  • Veel bakplezier en smakelijk!
    Vegan-appeltaart

Tips&tricks

Receptinspiratie: De vegarevolutie – Lisa Steltenpool
Trefwoord appeltaart, vegan

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept