Ciabatta met gemarineerde mozzarella


Ciabatta met gemarineerde mozzarella en kerstomaat

De Italiaanse keuken is door iedereen geliefd. Cocina povera – armeluis-keuken – is de basis van de rijkelijke Italiaanse keuken. Met eenvoudige ingrediënten van topkwaliteit maakt men er de lekkerste gerechten. Deze ciabatta met gemarineerde mozzarella en tomaatjes is een topgerechtje in de Italiaanse rood-wit-groen kleuren.

Ciabatta met gemarineerde mozzarella

Inspiratie voor dit gerecht vond ik in het boek Plenty van Ottolenghi. Een grote inspiratiebron en dat niet enkel voor de Libanese keuken.

Knapperig brood, smeuïge kaas, zoete tomaatjes, lekkere olijfolie en frisse basilicum maken dit tot een wauw hapje.

Je hebt hiervoor niet veel ingrediënten nodig, maar kies wel de beste.

Brood. Vers gebakken ciabatta met olijfolie dat je extra smaak geeft door het met een teentje look in te smeren.

Kaas. Zachte smeuïge buffelmozzarella die je laat trekken in een marinade van venkelzaad, basilicum, oregano, citroen en olijfolie. In Italië vond ik in de supermarkt heerlijk aromatisch venkelkruid gemaakt van de gedroogde, gele venkelbloemetjes (fiore di finocchio). Dit is ook een onmisbaar ingrediënt bij de bereiding van porchetta (opgevuld, geroosterd speenvarken). Als je binnenkort venkel in je groentetuin hebt staan, kan je de gele bloemetjes oogsten en drogen. Je kan ook venkelzaad gebruiken, dat je eerst kort roostert in een droge pan.

Tomaten. Verder heb je nog zoete, dieprode tomaten op kamertemperatuur nodig. Ik vind kersttrostomaatjes het lekkerst.

Basilicum. Het Italiaans kruid bij uitstek, basilicum, mag ook in dit hapje niet ontbreken.

Olijfolie. Extra vierge, gemaakt van de eerste, koude persing van de olijven.

Tips voor een langere houdbaarheid van je basilicumplantje.

Groene tip voor je basilicumplantje! Met de tips die Wim Lybaert gaf in het programma Factcheckers lukt het inderdaad om zo een basilicum plantje langer te laten overleven.

Tip 1: haal de verpakking van het plantje zodat het vocht van het ademende plantje weg kan. Zo vermijd je ook dat het plantje gaat schimmelen.

Tip 2: Giet een beetje water in het potje waarin je de basilicumplant zet. Zo geef je de plant vocht langs onderaan en niet langs boven en vermijd je opnieuw schimmels op het plantje.

Tip 3: Verplant het plantje in een grotere pot met verse potgrond.

gemarineerde mozzarella

Ik word al helemaal blij van die kleuren en smaken. Jij ook? Smakelijk!

Ciabatta met gemarineerde mozzarella recept

Ciabatta met gemarineerde buffelmozzarella

Een smaakbommetje in Italiaanse kleuren. Ciabatta met gemarineerde buffelmozzarella.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bol buffelmozzarella (125 gram)
  • 150 g kerstomaten
  • 1/4 tl venkelzaad of gedroogde venkelbloemen
  • 1/2 citroen (zeste)
  • 10 basilciumblaadjes + wat extra om te garneren
  • 1 tl verse of gedroogde oregano
  • 1 el olijfolie + wat extra voor het brood en de tomaten
  • 1 klein teentje look
  • 1/2 tl zout + wat extra voor de tomaten
  • zwarte peper
  • 1 ciabatta

Bereidingswijze
 

  • Maak eerst de marinade voor de mozzarella. Als je venkelzaad gebruikt, rooster je dit in een droge pan tot de zaadjes gaan springen. Vijzel de zaadjes daarna fijn.
  • Meng de venkelzaadjes of venkelbloemen met de zeste van een halve citroen, de gesnipperde basilicumblaadjes, oregano en olijfolie. Plet het teentje look en doe dit bij de marinade. Kruid met peper en zout.
  • Scheur de mozzarella in stukken. Overgiet de mozzarella met de marinade. Laat een kwartiertje tot een half uur trekken.
  • Bak ondertussen het brood af. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het brood in stukken van 1.5 cm. Besprenkel met olijfolie en bak ze af in de warme oven gedurende 10 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal uit de oven en wrijf met een teentje look over 1 zijde van het brood.
  • Snijd de kerstomaatjes in 2 of 4. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Beleg de stukjes brood met de gemarineerde buffelmozzarella en schep er wat tomaatjes bovenop. Sprenkel er wat marinadevocht over en garneer met extra basilicumblaadjes.
    Ciabatta met gemarineerde mozzarella

Tips&tricks

Inspiratie voor dit gerecht vond ik in het boek Plenty van Ottolenghi.
Een topgerechtje in de Italiaanse rood-wit-groen kleuren. Eenvoudige, lekkere ingrediënten van topkwaliteit maken dit tot een wauw hapje: krokant brood, smeuïge kaas, zoete tomaatjes, lekkere olijfolie en frisse basilicum.
Trefwoord buffelmozzarella, gemarineerde mozzarella, Italiaans hapje

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept