Vegan pavlova


Vegan pavlova met aquafaba

Een pavlova is een meringue-dessert genoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Pavlova maak je traditioneel met eiwitten en suiker. Het is magisch hoe je met deze 2 ingrediënten luchtige schuimgebakjes kan maken. Nog magischer is het om pavlova te maken zonder ei. “Wat gebruik je dan wel?” hoor ik je vragen. Aquafaba zorgt voor het abracadabra-effect in deze vegan pavlova.

Vegan Pavlova

Aquafaba of bonenwater is het vocht van kikkererwten of bonen. Het is een veganistische vervanger voor eiwitten. De naam is ontstaan uit de samenvoeging van 2 Latijnse termen: aqua (water) en faba (boon).

Net zoals eiwitten kan je aquafaba opkloppen tot een luchtige, witte sneeuwmassa. Daardoor kan je het gebruiken in vegan desserten of mousses. Het is ook geschikt voor het maken van meringues, pavlova, marshmallows,…

Ik experimenteerde al eerder met aquafaba in de keuken. Zo gebruikte ik het bij het maken van aardbeienmousse en bakte ik er lekkere pindakaaskoekjes mee.

Ideetjes genoeg zodat je volgende keer het vocht van je bokaaltje kikkererwten niet meer in de gootsteen hoeft te gieten.

Hoe maak je vegan pavlova van aquafaba?

Zorg dat de aquafaba de juiste consistentie heeft. Hoe dikker de aquafaba, hoe beter het lukt om er meringue mee te bakken. Het moet zowat dezelfde consistentie hebben als eiwit. Als het kikkererwtenvocht toch te dun lijkt, kook je best het vocht in tot het de gewenste dikte heeft. Ik gebruikte een bokaal bio kikkererwten. Dat had de juiste, dikke consistentie.

Net zoals bij het opkloppen van eiwitten, is het bij aquafaba belangrijk om dit op te kloppen in een vetvrije kom. En om voldoende luchtigheid te bekomen, gebruik je liefst een keukenrobot.

Vergeet vooral niet om een zuurtje toe te voegen, zoals azijn of citroensap. Dat maakt de pavlova stabieler. Deze tip geldt trouwens ook voor pavlova die je maakt met eiwitten.

Tenslotte voeg je een schepje maïzena toe. De maïzena zorgt voor een extra stevig schuim dat mooi droogt in de oven.

Nog een laatste tip. Meringues opgeklopt met eiwitten, blijven lange tijd krokant. Bij meringues gemaakt met aquafaba ondervond ik dat ze na enkele uren zachter werden. Bak ze dus niet te veel op voorhand. Of steek ze, voor je ze gaat serveren, opnieuw een half uurtje in de oven op 120°C. Dan worden ze weer krokant.

Voor deze pavlova volgde ik als leidraad het meringuerecept uit het boek Andermaal, een project van Bos+ en Eva.

Ik koos voor een vulling met kokoscrème en werkte het dessertje af met rood fruit en coulis. Wat een smaken. Ga jij het ook maken?

Vegan Pavlova recept

Vegan pavlova zonder ei

Deze vegan pavlova maak je zonder ei. In plaats van eiwitten gebruik je aquafaba, het vocht van een bokaaltje kikkererwten.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur
Gang dessert
Keuken Australië, Nieuw-Zeeland
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

Meringue

  • 90 ml kikkererwtenvocht (uit 1 bokaal kikkererwten van 340 g – 250 g uitgelekt gewicht)
  • 30 g bloemsuiker
  • 80 g fijne witte suiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 1.5 el maïzena
  • 1 tl azijn

Kokoscrème

  • 200 g kokosroom
  • 2 el plantaardige yoghurt
  • 2 el bloemsuiker (of meer naar smaak)

Coulis

  • 250 g rood diepvriesfruit
  • 25 g suiker (of meer naar smaak)

Garnituur

  • 250 g vers rood fruit (blauwe bessen, rode bessen, frambozen, braambessen, aardbeien,…)
  • enkele fijne muntblaadjes
  • bloemsuiker

Bereidingswijze
 

Meringue

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop het kikkererwtenvocht in een vetvrije kom 10 minuten stevig op tot er pieken vormen. Gebruik bij voorkeur een keukenrobot.
  • Voeg geleidelijk de bloemsuiker, fijne suiker en vanillesuiker toe.
  • Voeg vervolgens de maïzena toe en de azijn.
  • Blijf op hoge snelheid kloppen tot een stevig en glanzend schuim.
  • Leg een bakpapier op een bakplaat. Vorm 6 cirkels van het schuim op voldoende afstand van elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
  • Plaats de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 120°C. Bak de meringues 90 minuten. Zet na de baktijd de oven uit en laat de meringue afkoelen in de oven.

Coulis

  • Doe de diepvriesvruchten in een kleine pan en voeg de suiker toe. Laat het fruit zachtjes sudderen.
  • Mix het fruit en duw het door een zeef. Vang de coulis op.

Kokoscrème

  • Gebruik van een brick kokosmelk enkel de dikkere, romige substantie. Roer die los met plantaardige yoghurt en breng op smaak met bloemsuiker.

Afwerking

  • Schep de kokoscrème op de pavlova. Garneer met rood fruit en kleine muntblaadjes. Werk af met coulis en strooi er wat bloemsuiker over.
Trefwoord met aquafaba, vegan, vegan pavlova, zonder ei


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept