Tagatesse appelcake – suikervrij bakken 4


Bakken met suikervervanger tagatose – tagatesse appelcake

Zelf bak ik bijna altijd met suiker. Voor wie geen suiker mag eten, maar af en toe toch zin heeft in wat zoet, zijn er tegenwoordig verschillende producten op de markt waarmee je suikervrij kan bakken. Een ervan is een suikervervanger op basis van tagatose, een zoete stof die gewonnen wordt uit lactose of melksuiker.

De suiker als zoetmiddel vervangen in gebak is 1 ding. Maar suiker geeft ook vulling en gewicht aan gebak. Van vele suikervervangers heb je slechts enkele grammetjes nodig. En dan moet je gaan experimenteren in de keuken en zoeken naar de juiste verhoudingen voor je gebak. Omdat je van tagatose ook nog vrij veel nodig hebt, past deze zoetstof goed in cake- of taartenbeslag.

In deze tagatesse appelcake wordt extra bakpoeder toegevoegd om hem luchtiger te maken.
Tagatesse appelcakeDe appeltjes maken de cake sappig en fruitig. Zelf heb ik vaak een vervelende zoete nasmaak bij gebak dat gezoet is met tagatesse. Dat was bij deze cake niet het geval. De appelen en de citroensiroop zorgen voor een frisse toets.

Wat is tagatose, wat is tagatesse?

Tagatesse is een suikervervanger. Het is een zoetstof op basis van tagatose. Deze tagatose wordt gewonnen uit lactose, melksuiker. In tagatesse zit naast tagatose ook nog isomalt en sucralose.
De zoetkracht van tagatesse is dubbel zo groot als die van suiker. 100 g suiker vervang je door 50 g tagatesse, al mag het naar mijn smaak zelfs nog iets minder zijn.

De caloriewaarde van tagetesse is lager dan die van suiker: is 1.76 kcal per 1 gram tagatesse ten opzichte van 4 kcal voor 1 gram suiker.

Waar moet je extra op letten als je bakt met tagatesse?

Als je bakt met tagatesse is je gebak droger en minder luchtig dan wanneer je suiker gebruikt. Daarom voeg je best nog extra bakpoeder toe. Het is ook lekker om wat fruit bij je cake te doen om hem wat vochtiger en sappiger te maken.

In de oven wordt gebak met tagatesse ook snel te bruin. Pas de oventemperatuur aan en stel hem minstens 10 graden lager dan wanneer je zou bakken met suiker. Bak niet warmer dan op 160°C. Eventueel moet je de baktijd wat verlengen.

Wat heb je nodig voor deze zalige tagatesse appelcake?

125 g tagatesse – 1 citroen – 2 grote appelen – 200 g boter – 4 eieren – 200 g zelfrijzende bloem – 5 g bakpoeder – een snuf zout – een springvorm of ronde cakevorm van 24 cm diameter

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150°C – hetelucht stand. Breng 50 ml water met 25 g tagatesse aan de kook met 2 eetlepels citroensap. Laat inkoken tot een lichtgele siroop.

Schil de appelen en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis. Snijd elk appelpartje enkele keren in, zodat je een waaiertje krijgt dat onderaan nog elkaar hangt. Leg de partjes in de citroensiroop en schep ze even om.

Klop ondertussen de boter romig met de rest van de tagatesse. Voeg er de eieren één voor één bij. Klop het beslag luchtig. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder en een snuf zout toe. Roer dit onder het beslag. Schep er ook 1 eetlepel van de citroensiroop door.

Bekleed de bakvorm met bakpapier. Schep het beslag erin. Leg de stukjes appel erin, met de ingesneden kant naar boven.

Bak deze tagatesse appelcake in ongeveer 1 uur gaar en laat hem daarna even afkoelen op een rooster. Strijk de overige citroensiroop over de afgekoelde cake.

En dan, genieten van je stukje tagatesse appelcake. Even lekker als gebak met suiker én met minder calorieën.

Bron: Libelle Lekker – 02/2015


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Tagatesse appelcake – suikervrij bakken

 • Sabrina

  Beste,wij hebben al verschillende keren cake gebakken met tagatesse,en mislukt steeds,mijn man is bakker,de cake is binnenkant heel bruin en niet doorbakken,wij kunnen niet achterhalen waar het probleem ligt,kunnen jullie ons misschien helpen?
  Mvg sabrina

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Sabrina,

   Heb je mijn recept al geprobeerd? Ik kreeg hierop al vele positieve reacties.
   Als je met tagatesse bakt, mag je oven niet hoger staan dan 160°C. Eventueel moet je de baktijd wat verhogen en de baktemperatuur verlagen. Het helpt ook om extra bakpoeder toe te voegen aan je beslag, voor een luchtiger resultaat.
   Omdat tagatesse gebak op zich al droger is, is het lekker om fruit toe te voegen aan de cake.
   Blijven proberen.:)
   Groetjes,
   Ingrid