Nectarinecake, een plaatcake om te delen
Ook al laat de zomer het wat afweten, het zomerfruit is nu heerlijk zoet en sappig. Mijn favoriete fruit van het moment zijn de nectarines. Ze zijn lekker uit het vuistje of in gebak. Ik bakte er deze zomerse nectarinecake mee. Het is een zachte cake met amandelmeel en sappig zomers fruit erbovenop.
Deze nectarinecake is om te delen. In plaats van de klassieke tulbandvorm gebruik je voor deze cake een rechthoekige, vierkante of ronde vorm. Zo een plaatcake is ideaal als je voor een groot aantal proevers moet bakken.
Op het cakebeslag leg je helften van nectarines. Dan gaat de cake voor bijna een uurtje in de oven. Als de cake gebakken is, laat je die wat afkoelen en daarna gaat er rijkelijk bloemsuiker overeen. In partjes snijden en delen maar.
Deze cake is ook lekker met ander steenfruit, zoals perziken, abrikozen, pruimen of mirabellen. Varieer maar naar hartenlust.
Zoek je nog ideetjes voor zomers gebak met steenfruit? Ontdek de vele bakideetjes op mijn blog. Mijn top 3 zijn zeker de mirabellen-frangipanetaartjes, de galette met abrikozen en de nectarine-frangipanetaart.
Ik geef je graag nog een tip mee om steenfruit te snijden. Snijd steenfruit niet langs het ‘kontje’, maar 90 ° gedraaid. Zo komt de pit er makkelijk uit.
En gaat dat vel bakpapier naar alle kanten als je het in de bakvorm legt? Maak je vel bakpapier nat en wring het uit. Leg het dan in de bakvorm. Zo blijft het bakpapier beter in je bakvorm liggen.
Heb jij een gouden baktip die je wil delen? Laat maar weten!
Nectarinecake
Ingrediënten
- 6 nectarines
- 200 g zelfrijzende bloem
- 200 g amandelmeel
- 15 g maïzena
- 1/2 kl bakpoeder
- 250 g boter op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 25 g vanillesuiker
- 1 snuifje zout
- 6 eieren
- 100 g Griekse yoghurt
- 1/2 citroen enkele de zeste
- bloemsuiker om af te werken
Bereidingswijze
- Laat de boter op kamertemperatuur komen. Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout romig op.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop verder tot een luchtig beslag.
- Zeef de bloem in een kom. Doe er het amandelmeel bij samen met de maïzena en het bakpoeder.
- Voeg dit in porties bij het beslag terwijl je blijft kloppen. Voeg tenslotte de yoghurt toe.
- Meng de zeste van een halve citroen onder het cakedeeg.
- Verwarm de oven voor op 160°C – heteluchtstand.
- Leg een vel bakpapier in een rechthoekige bakvorm en schep het cakedeeg er gelijkmatig in.
- Was de nectarines en snijd ze doormidden. Haal de pit eruit. Leg de nectarines met de snijkant naar boven in het cakebeslag.
- Bak de nectarinecake gedurende 55 minuten op 160°C – hetelucht.
- Haal de cake na de baktijd uit de oven en laat de cake afkoelen op een rooster.
- Bestuif de cake voor het opdienen met bloemsuiker.
Dank voor dit mooie recept.
Wat zijn de afmetingen van de bakvorm?
Dag Ellen,
ik gebruikte een bakvorm van 24 op 30 cm.
Veel bakplezier.
Groetjes,
Ingrid
Mag ik even vragen hoe groot de bakvorm is ? Dank u ziet er zo lekker uit
Dag An,
ik gebruikte een bakvorm van 24 op 30 cm.
Veel bakplezier.
Groetjes,
Ingrid
De nectarines verkleuren snel. Is de cake dan nog wel eetbaar? Ik heb deze nu 1 nacht in de koelkast gehad.
Dag Janet,
Je kan het fruit besprenkelen met citroensap alvorens je het verder gebruikt.
Na het bakken van de cake kan je het fruit insmeren met confituur.
Als je verse nectarines gebruikt hebt voor deze cake, zal die vast en zeker nog eetbaar zijn, ook al zijn de nectarines verkleurd.
Toen ik deze cake vorige zomer bakte, behielden de nectarines wel hun kleur. Ook de dag erna. Ik bewaarde de cake niet in de koelkast.
Groetjes,
Ingrid
Dank voor je reactie. De cake was inderdaad nog heel lekker 😉
Fijn om te lezen. Dankjewel.