Pad krapow kai – Thaise wok met kip, pepers, look en holy basil
Pad krapow kai, dat is Bangkok streetfood op z’n best. Het is een pittig Thais wokgerecht met kip, flink veel pepers, flink veel look en flink veel basilicum (holy basil).

Dit is een vliegensvlug gerecht dat ook vliegensvlug verorberd is, want het is zo lekker. Het blijft me verbazen hoe verkopers van straatkraampjes op hun gasvuur en met enkel hun wok het meest fantastische eten kunnen bereiden. Evenwicht is het woord dat de Thaise keuken zo verslavend lekker maakt. Evenwicht in smaken. Het is de kunst om in een gerecht de balans te vinden tussen de 5 smaken: zoet, zuur, zout, pittig en bitter.
Om deze pad krapow kai te maken heb je niet eens zoveel typische Thaise ingrediënten nodig. Sojasaus, oestersaus, look en chili heb je waarschijnlijk standaard in je voorraadkast staan. Waar je wel naar op zoek moet, is holy basil (heilig basilicum, krapow). Laat je niet verleiden om voor de Italiaanse basilicum te kiezen in dit gerecht. Het smaakt helemaal anders. De smaak van holy basil is subtiel, beetje mosterdachtig met een hint naar kruidnagel en nootmuskaat. De smaak komt pas goed tot zijn recht als het kruid kort gebakken wordt. Qua uitzicht lijkt holy basil ook niet op de basilicum die wij kennen. Deze Thaise basilicum heeft een blad met een iets getande rand en er zitten lichte haartjes op. Ontdek het in een Aziatische supermarkt.
Kai is kip in het Thais. Maar in dit gerecht kan je de kip vervangen door varkensvlees of rundsvlees. Zo wordt het pad krapow moo of pad krapow neua. Nu heb je meteen ook een woordje Thais bijgeleerd.
Nog een laatste tip. Hak het vlees zelf fijn en kies niet voor kant-en-klaar gehakt.
Zo, wie gaat dit receptje eens uitproberen? Laat me dan zeker weten hoe het smaakte. Of stuur eens een fotootje door.
Op ontdekking in de Thaise keuken.
Wil je meer ontdekken over de Thaise keuken? Dan ben je zeer welkom om 1 van de volgende Thaise kookworkshops die ik organiseer in het najaar. Ik neem je mee op een culinaire ontdekkingsreis van Bangkok tot Chiang Mai. Ik deel al de geheimen van de Thaise keuken die ik zelf ontdekt hebt tijdens mijn rondreis door het land. Graag tot ziens.
.

Pad krapow kai
Ingrediënten
- 2 el arachideolie
- 6 teentjes look
- 1 sjalot
- 3 chilipepers (2 rode en 1 groene)
- 200 g kip in kleine stukjes gehakt
- 100 g boontjes in stukjes van 2 mm
- 100 g sugar snaps in schuine stukjes van 2 mm
- 2 el sojasaus
- 2 el oestersaus (of champignonsaus)
- 1 el vissaus
- 1 bussel holy basil enkel de blaadjes
- 1 el suiker (optioneel)
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar alvorens je begint te wokken.
- Hak de kip in kleine stukjes. Zet even opzij.
- TIP.Gebruik geen kant-en-klaar kippengehakt. Dat is te vet. Kies je voor varkensvlees of rundsvlees? Hak dit dan ook zelf in kleine stukjes.
- Pel de look en pers de helft ervan fijn. Snijd de andere helft in fijne snippers.
- Pel en snijd de sjalot in kleine stukjes.
- Snijd 1 groene peper en 1 rode peper in fijne stukjes. Snijd de andere rode chilipeper in fijne ringen. Gebruik de pepertjes met hun zaden.
- Verwijder de uiteinden van de boontjes. Hak ze in kleine stukjes van 2 mm.
- Snijd ook de sugar snaps in schuine reepjes van 2 mm.
- Pluk de blaadjes van de holy basil en spoel ze. Zet even opzij.
- Verwarm de wok en doe er de arachideolie in.
- Doe de sjalot en alle look in de wokpan.
- Voeg de fijn gesneden chilipepertjes toe. Hou de chilipeperringen apart voor de afwerking.
- Voeg de kippenstukjes toe.
- Wok alles kort en krachtig tot de kip gaar is. Schep regelmatig om.
- Voeg de boontjes en de sugar snaps toe.
- Wok alles kort en krachtig door gedurende enkele minuten.
- Voeg de sojaaus, oestersaus en vissaus toe.
- Schep er de holy basil door en wok nog enkele seconden door. Hou een handvol basilicum over voor de afwerking.
- Werk af met de chilipeper ringen en de rest van de holy basil.
- Serveer direct met een kommetje jasmijnrijst.