Cha Ca la Vong – Vietnamees gegrilde vis


Cha Ca la Vong – een Vietnamees visgerecht

Vietnam. Dat land stond op mijn lijstje om in 2020 te bezoeken. Jammer dat het niet kon doorgaan. Je weet wel waarom. Corona… Maar uitstel is geen afstel. Ik hoop er ooit nog eens naar toe te kunnen reizen om er de heerlijke Vietnamese keuken ter plekke te ontdekken. Nu geniet ik alvast van een oh-zo-lekker Vietnamees gerecht, klaargemaakt in mijn eigen keuken. Proef je mee van Cha Ca la Vong?

Cha Ca La Vong

Cha Ca la Vong is een Vietnamees visgerecht afkomstig uit Hanoi. Van dit recept bestaan verschillende versies. Maar een aantal ingrediënten blijven altijd hetzelfde namelijk dille, kurkuma en een marinade met yoghurt en vissaus of garnalenpasta.

Voor dit gerecht kies je een vaste witte vis zoals zeeduivel, heilbot, pangasius of tilapia. Ik koos voor kabeljauw.

De gemarineerde vis wordt gegrild en geserveerd met rijstnoedels, gebakken lente-uitjes en dille. Door de kurkuma krijgt de vis zijn mooie, gele kleur. Het gebruik van yoghurt en dille is ongewoon voor de Vietnamese keuken, maar heel typisch voor dit gerecht. Werk het gerecht af met geroosterde pindanoten en nuoc cham, een vissausvinaigrette. En je weet niet wat je proeft. Een explosie van geuren en smaken. Ik durf te wedden dat je je in de straten van Hanoi waant, als je dit gerechtje klaar maakt.

Ben je ook zo gek op de Vietnamese keuken? Terecht. Het is een lekkere en gezonde keuken, bomvol smaak. Veel gebruikte smaakmakers zijn lente-uitjes, koriander, munt, citroengras, gember en look. En natuurlijk vissaus. Dat is onmisbaar. Het is het zout van de Vietnamese keuken. Een typische Vietnamese maaltijd bestaat ook altijd uit een kom rijst of noedels gemaakt van ra-ra-ra, rijst.

Wil je meer van de Vietnamese keuken ontdekken? Goed nieuws! In oktober organiseer ik een Vietnamese kookworkshop in mijn kookstudio. Check de agenda met de open kookworkshops voor meer informatie.

Cha Ca La Vong Recept

Cha Ca la Vong

Cha Ca la Vong is een Vietnamees visgerecht afkomstig uit Hanoi. Van dit recept bestaan verschillende versies. Maar een aantal ingrediënten blijven altijd hetzelfde namelijk dille, kurkuma en een marinade met yoghurt en vissaus of garnalenpasta.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Vismarinade

  • 1 el gember
  • 1 el galanga (of 1 el extra gember)
  • 1 el kurkuma
  • 1 sjalot
  • 1 el suiker
  • 1 tl garnalenpasta (of 1 el extra vissaus)
  • 1 el vissaus
  • 2 el yoghurt
  • 1 el rijstazijn
  • 2 teentjes look
  • 1 el rijstmeel of maïzena

Vis en kruiden

  • 400 g stevige witte vis zeeduivel, kabeljauw, pangasius, tilapia
  • 300 g rijstnoedels
  • 1 bos dille
  • 1 bussel lente-uitjes
  • 4 el geroosterde pindanoten
  • 2 el olie
  • sla, koriander, munt, Thaise basilicum om extra bij de vis te serveren

Nuoc cham

  • 2 el rietsuiker
  • 2 el limoensap
  • 1 el vissaus
  • 1/2 chilipeper fijngesneden
  • 1 teentje look fijngeperst

Bereidingswijze
 

Marinade

  • Begin met het maken van de marinade voor de vis.
  • Rasp de gember en de galanga. Als je geen galanga hebt, gebruik je meer gember.
  • Snijd het sjalotje fijn.
  • Pel en pers de teentjes look fijn.
  • Meng in een kom de yoghurt samen met de geraspte gember, galanga en look.
  • Voeg de kurkuma toe, samen met de suiker, de garnalenpasta, de vissaus en de rijstazijn. Roer er rijstmeel of maïzena door. Als je geen garnalenpasta hebt, gebruik je 1 eetlepel extra vissaus.
    Cha Ca La Vong - kurkuma marinade
  • Snijd de vis in stukken. Leg de vis in een ovenschotel en wrijf de vis in met de marinade. Zet de vis een uurtje in de koelkast. Zo kan de vis de smaken van de marinade helemaal opnemen en krijgt het zijn gele kleur.
    Cha Ca La Vong - vis in marinade

Noedels en kruiden

  • Snijd ondertussen de lente-uitjes in ringen. Hak de dille. Rooster de pindanoten.
    Cha Ca La Vong - ingrediënten
  • Het is lekker om hierbij extra sla en kruiden, zoals koriander, munt of Thaise basilicum te serveren. Scheur de sla en pluk de blaadjes van de overige kruiden.
  • Maak de nuoc cham vinaigrette. Snijd het chilipepertje fijn. Pers de look. Roer alle ingrediënten onder elkaar tot de suiker is opgelost.

Vis grillen

  • Als de vis voldoende gemarineerd is, verwarm je de oven voor op 200°C hetelucht. Bak de vis dan gedurende 15 minuten op de grill/hetelucht stand.
    Cha Ca La Vong - gebakken vis

Afwerking

  • Kook ondertussen de rijstnoedels, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de noedels na het koken kort met koud water zodat ze niet gaan plakken. Zet ze even apart en hou ze warm.
  • Bak de lente-uitjes en de dille aan in een pan met wat olie. Hou nog wat lente-uitjes en dille over voor de afwerking.
    Cha Ca La Vong - groenten bakken
  • Schik de noedels op een bord. Garneer met de gebakken kruiden. Schep er de stukjes vis bovenop. Werk af met extra lente-ui, dille en de geroosterde pindanoten. Serveer met de vissausvinaigrette, nuoc cham en de overige sla en kruiden.

Tips&tricks


Cha Ca La Vong 2
Trefwoord Cha Ca la Vong, Vietnamees visgerecht

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept