Galette met abrikozen


Galette met abrikozen. Een zomers taartje.

Deze zomerse galette met abrikozen is een zomers taartje dat heel eenvoudig te maken is.

Galette met abrikozen

Een galette is een artisanaal uitziend taartje met die typische deegrand die over de vulling geslagen is.

Mooie, blozende abrikozen en een knapperig, kruimelig boterdeeg maken dit tot een hemels taartje. Je kan de abrikozen vervangen door ander steenfruit zoals nectarines, perziken of pruimen. Of bak een galette met appelen, bessen, vijgen, rabarber,… De variaties en combinaties zijn eindeloos. De smaak is lekker, zomers en fris. Voor de ijsliefhebbers: serveer deze galette met abrikozen lauwwarm met een bolletje ijs erbij. Mijn ijs met abrikozen en nectarines, bijvoorbeeld, is hier heel lekker bij.

Deze Franse taartklassieker kan zowel zoet als hartig gevuld kan worden. Denk bij een hartige taart aan een vulling met tomaten, courgette of aubergines.

Deze galette met abrikozen is alvast spek naar mijnen bek. Fruitig, niet te zoet en snel klaar. Een taartje dat niet kan mislukken. Wie bakt deze zomerse taart?

Enkele baktips voor een geslaagd taartje

Tip 1 – zorg dat de taartbodem niet wak wordt door de vulling. Bind daarom het vrijgekomen vocht van het fruit met een beetje maïzena.

Tip 2 – strooi wat amandelmeel over de bodem van de galette alvorens je er het fruit op doet. Dat slorpt het sap van het fruit op tijdens het bakken.

Tip 3 – kies fruit dat nog wat stevig is. Tijdens het bakken wordt het fruit immers nog zachter. Het mag zeker geen fruitmoes worden.

Galette met abrikozen - amandelschilfers op galette

Veel bakplezier!

Galette met abrikozen Recept

Galette met abrikozen

In deze galette met abrikozen proef je de zomer. Blozende abrikozen en een knapperig boterdeeg maken dit tot een hemels taartje.
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 55 min
Gang gebak
Keuken Belgisch, Frans
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

Taartdeeg

  • 165 g bloem
  • 5 g suiker
  • 1 snuifje zout
  • 120 g boter
  • 1/2 citroen (zeste)
  • 1 ei
  • 1 el melk

Taartvulling

  • 8 verse abrikozen
  • 2 el boter
  • 2 el bloemsuiker
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el citroensap
  • 1 el maïzena
  • 2 el amandelmeel
  • 50 g amandelschilfers

Bereidingswijze
 

Taartdeeg

  • Meng voor het taartdeeg de bloem met suiker, zout en boter. Voeg de citroenzeste toe. Roer het ei los met de melk en voeg de helft hiervan toe aan het deeg. Bewaar de rest voor later.
  • Kneed het deeg kort tot alle ingrediënten gemengd zijn en tot het deeg een bal vormt.
  • Verpak het deeg in plastiekfolie en laat het rusten in de koelkast terwijl je de taartvulling maakt.

Taartvulling

  • Was de abrikozen. Snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd partjes van de abrikozen van ongeveer 1 cm.
  • Laat de boter smelten in een antikleefpan. Voeg de partjes abrikozen toe samen met de bloemsuiker en de ahornsiroop. Stoof de abrikozen enkele minuten aan, maar laat ze niet te zacht worden.
  • Roer de maïzena los in het citroensap en doe dit bij de abrikozen zodat het vrijgekomen sap bindt. Laat de gebakken abrikozen afkoelen.

Taart vullen

  • Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
  • Haal het taartdeeg uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkoppervlak tot 2 mm dikte.
    Galette met abrikozen - uitrollen deeg
  • Leg de taartbodem op een bakpapier.
  • Schep het amandelmeel op de taartbodem, maar laat een strook van 4 cm vrij.
    Galette met abrikozen - amandelmeel op bodem
  • Schik de partjes abrikozen in een cirkel op het taartdeeg.
    Galette met abrikozen - abrikozen op bodem
  • Sla de rand van het deeg naar binnen toe.
    Galette met abrikozen - toevouwen galette
  • Bestrijk de rand met het overgebleven losgeklopt ei.
    Galette met abrikozen - bestrijken met ei
  • Strooi er tenslotte de amandelschilfers over.
    Galette met abrikozen - amandelschilfers op galette
  • Bak de taart gedurende 30 minuten.
  • Laat de galette met abrikozen daarna afkoelen op een taartrooster.

Tips&tricks

Deze galette met abrikozen is lekker met een bolletje ijs.
Trefwoord abrikozen, galette, zomerse fruittaart

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept