Indiase bloemkoolcurry 3


Indiase bloemkoolcurry met tomaat

Oké, eigenlijk stond er administratiewerk op mijn agenda… Maar ik had veel meer zin om nog eens een nieuw receptje uit te proberen. Dus dook ik mijn keuken in om lekker te kokkerellen. Omdat ik al een tijdje voornamelijk vegetarisch eet, ga ik vaak op zoek naar een vegetarische versie van klassiekers uit de wereldkeuken. Deze Indiase bloemkoolcurry is een veggie (of vegan) variant van butter chicken.

Indiase bloemkoolcurry

Deze tomatencurry is rijkelijk gekruid en comfort food ten top. Voor de klassieke bereiding gebruikt men kip, maar in dit gerecht staat geroosterde en gekruide bloemkool centraal. Wil je toch butter chicken maken? Volg dan gewoon het recept waarbij je de bloemkool vervangt door kippenkotelet. Ghee of boter, room en volle yoghurt geven deze tomatencurry zijn romigheid. Met olie of margarine, kokosmelk en sojayoghurt maak je een even lekkere veganistische variant.

De Indiase keuken is toch wel één van mijn favoriete keukens. Ondanks de regionale verschillen, is er één rode draad in de Indiase keuken. Alles is op smaak gebracht met overheerlijke, aromatische kruiden en specerijen. Deze Indiase bloemkoolcurry krijgt smaak door het gebruik van o.a. kurkuma, kaneel, komijn, koriander, garam masala, look, gember en fenegriekblaadjes.

Wat is fenegriek?

Fenegriek is voor mij een onmisbaar kruid in een lekkere Indiase curry. Het geeft een currymengsel zijn typische warme en kerrie-achtige smaak en geur. Fenegriekzaadjes herken je aan hun ietwat hoekige vorm en geel-beige kleur.

Fenegriek zaadjes

Van de fenegriekplant worden ook de gedroogde blaadjes gebruikt om extra smaak te geven aan gerechten. Fenegriek zaadjes en gedroogde blaadjes zijn te koop in de Aziatische supermarkt. Echt iets wat je in de specerijenkast moet hebben.

Verse fenegriek

Bij deze Indiase bloemkoolcurry serveer je geurige basmatirijst en natuurlijk lekker brood. Als je wat meer tijd hebt, kan je zelf naan bakken. Naan is gegist brood dat een tijdje moet rijzen. Kies voor chapati als het wat sneller moet gaan. Chapati is plat, ongegist brood dat je kort in de pan bakt.

Indiase bloemkoolcurry - recept

Indiase bloemkoolcurry

Deze Indiase bloemkoolcurry is een veggie (of vegan) variant van butter chicken. Deze tomatencurry is rijkelijk gekruid en comfort food ten top.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • ovenschotel
  • stoofpot

Ingrediënten
  

Geroosterde bloemkool

  • 1 kleine bloemkool (800 g)
  • 2 el olie
  • 2 el yoghurt (of plantaardige variant bv. sojayoghurt)
  • 1 tl zout
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl chilivlokken
  • 1 kl garam masala
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder

Romige tomatencurry

  • 2 el olie
  • 2 el boter of ghee (of margarine)
  • 1 kaneelstok
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 kardemonpeulen (enkel de zaadjes)
  • 1 kl komijnpoeder
  • 1 kl korianderpoeder
  • 1 kl garam masala
  • 1/2 tl zout
  • 150 g sjalot, fijngesnipperd
  • 4 teentjes look, geperst
  • 20 g gember, geraspt
  • 300 g kerstomaten, gehalveerd
  • 200 g tomatenblokjes
  • 1 kl tomatenpuree
  • 100 ml water
  • 200 ml kokosmelk (of room)
  • 1 el gedroogde fenegriekblaadjes (methi)
  • verse koriander om te garneren
  • rijst, naan of chapati voor erbij

Bereidingswijze
 

Geroosterde bloemkool

  • Verdeel de bloemkool in roosjes. Spoel de bloemkoolroosjes en schik ze in een ovenschotel.
  • Voeg de olie en de yoghurt toe samen met de kruiden: een theelepel zout, een koffielepel kurkuma, chilivlokken en garam masala en een theelepel lookpoeder en gemberpoeder. Roer alles goed door. Laat 15 minuten marineren.
    Indiase bloemkoolcurry - bloemkool met kruiden
  • Verwarm na 10 minuten de oven voor op 200°C – heteluchtstand.
  • Zet de ovenschotel met de bloemkoolroosjes in de oven en bak gedurende 20 minuten tot de bloemkoolroosjes goudbruin geroosterd zijn.
    Indiase bloemkoolcurry - geroosterde bloemkool

Romige tomatencurry

  • Bereid gelijktijdig de romige tomatencurry.
  • Verwarm in een stoofpot 2 eetlepels olie en 2 eetlepels boter, ghee of margarine.
  • Voeg de kaneelstok toe, samen met 2 blaadjes laurier, de zaadjes van 3 kardemonpeulen, een koffielepel komijnpoeder, korianderpoeder, garam masala en een theelepel zout toe.
  • Stoof dit 3 minuten. Snipper ondertussen de sjalotten fijn, pers de teentjes look en rasp de gember. Voeg toe aan het kruidenmengsel en stoof dit 10 minuten aan tot de sjalotten goudbruin gebakken zijn.
    Indiase bloemkoolcurry - kruiden aanstoven
  • Halveer de kerstomaatjes. Voeg de tomatenpuree, de gehalveerde kerstomaatjes, de tomatenblokjes en water toe aan laat het geheel nog 20 minuutjes onder deksel sudderen.
    Indiase bloemkoolcurry - tomaten bijvoegen
  • Verwijder de laurierblaadjes en de kaneelstok. Mix de tomatencurry glad.
  • Voeg de geroosterde bloemkoolroosjes toe aan de tomatencurry.
    Indiase bloemkoolcurry - bloemkool toevoegen
  • Doe de kokosmelk in de ovenschotel waarin je de bloemkool geroosterd hebt en schrap de aanbaksels los. Voeg de kokosmelk dan toe aan de tomatencurry. Roer door en warm alles nog even op. Proef en kruid indien nodig bij met zout en garam masala.
    Indiase bloemkoolcurry - kokosmelk toevoegen
  • Werk de Indiase bloemkoolcurry af met de gedroogde fenegriekblaadjes en de verse koriander. Serveer met gekookte basmatirijst en naan of chapati.
    Indiase bloemkoolcurry

Tips&tricks

Tips om de rijst perfect te koken.
Gebruik losse rijst. Spoel de rijst een aantal keer tot het spoelwater helder is. Laat 15 minuten rusten. 
Kook de rijst volgens de absorptiemethode. Voeg aan 1 deel rijst, 1 1/2 deel water toe.
Breng aan de kook. Als het geheel kookt, zet je het vuur lager en plaats je een deksel op de kookpot. 
Kook de rijst onder deksel en op een zacht vuur gedurende 12 minuten.
Laat de rijst na het koken nog 10 minuten rusten.
Kies voor Indiase gerechten voor de lekker geurende basmatirijst. Een rijstsoort met een smalle, lange korrel.
Trefwoord bloemkoolcurry, comfort food, Indiase curry, vegan, veggie lasagne

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




3 gedachten over “Indiase bloemkoolcurry