Indiase bloemkoolcurry met tomaat
Oké, eigenlijk stond er administratiewerk op mijn agenda… Maar ik had veel meer zin om nog eens een nieuw receptje uit te proberen. Dus dook ik mijn keuken in om lekker te kokkerellen. Omdat ik al een tijdje voornamelijk vegetarisch eet, ga ik vaak op zoek naar een vegetarische versie van klassiekers uit de wereldkeuken. Deze Indiase bloemkoolcurry is een veggie (of vegan) variant van butter chicken.
Deze tomatencurry is rijkelijk gekruid en comfort food ten top. Voor de klassieke bereiding gebruikt men kip, maar in dit gerecht staat geroosterde en gekruide bloemkool centraal. Wil je toch butter chicken maken? Volg dan gewoon het recept waarbij je de bloemkool vervangt door kippenkotelet. Ghee of boter, room en volle yoghurt geven deze tomatencurry zijn romigheid. Met olie of margarine, kokosmelk en sojayoghurt maak je een even lekkere veganistische variant.
De Indiase keuken is toch wel één van mijn favoriete keukens. Ondanks de regionale verschillen, is er één rode draad in de Indiase keuken. Alles is op smaak gebracht met overheerlijke, aromatische kruiden en specerijen. Deze Indiase bloemkoolcurry krijgt smaak door het gebruik van o.a. kurkuma, kaneel, komijn, koriander, garam masala, look, gember en fenegriekblaadjes.
Wat is fenegriek?
Fenegriek is voor mij een onmisbaar kruid in een lekkere Indiase curry. Het geeft een currymengsel zijn typische warme en kerrie-achtige smaak en geur. Fenegriekzaadjes herken je aan hun ietwat hoekige vorm en geel-beige kleur.
Van de fenegriekplant worden ook de gedroogde blaadjes gebruikt om extra smaak te geven aan gerechten. Fenegriek zaadjes en gedroogde blaadjes zijn te koop in de Aziatische supermarkt. Echt iets wat je in de specerijenkast moet hebben.
Bij deze Indiase bloemkoolcurry serveer je geurige basmatirijst en natuurlijk lekker brood. Als je wat meer tijd hebt, kan je zelf naan bakken. Naan is gegist brood dat een tijdje moet rijzen. Kies voor chapati als het wat sneller moet gaan. Chapati is plat, ongegist brood dat je kort in de pan bakt.
Indiase bloemkoolcurry
Benodigdheden
- ovenschotel
- stoofpot
Ingrediënten
Geroosterde bloemkool
- 1 kleine bloemkool (800 g)
- 2 el olie
- 2 el yoghurt (of plantaardige variant bv. sojayoghurt)
- 1 tl zout
- 1 kl kurkuma
- 1 kl chilivlokken
- 1 kl garam masala
- 1/2 tl lookpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
Romige tomatencurry
- 2 el olie
- 2 el boter of ghee (of margarine)
- 1 kaneelstok
- 2 blaadjes laurier
- 3 kardemonpeulen (enkel de zaadjes)
- 1 kl komijnpoeder
- 1 kl korianderpoeder
- 1 kl garam masala
- 1/2 tl zout
- 150 g sjalot, fijngesnipperd
- 4 teentjes look, geperst
- 20 g gember, geraspt
- 300 g kerstomaten, gehalveerd
- 200 g tomatenblokjes
- 1 kl tomatenpuree
- 100 ml water
- 200 ml kokosmelk (of room)
- 1 el gedroogde fenegriekblaadjes (methi)
- verse koriander om te garneren
- rijst, naan of chapati voor erbij
Bereidingswijze
Geroosterde bloemkool
- Verdeel de bloemkool in roosjes. Spoel de bloemkoolroosjes en schik ze in een ovenschotel.
- Voeg de olie en de yoghurt toe samen met de kruiden: een theelepel zout, een koffielepel kurkuma, chilivlokken en garam masala en een theelepel lookpoeder en gemberpoeder. Roer alles goed door. Laat 15 minuten marineren.
- Verwarm na 10 minuten de oven voor op 200°C – heteluchtstand.
- Zet de ovenschotel met de bloemkoolroosjes in de oven en bak gedurende 20 minuten tot de bloemkoolroosjes goudbruin geroosterd zijn.
Romige tomatencurry
- Bereid gelijktijdig de romige tomatencurry.
- Verwarm in een stoofpot 2 eetlepels olie en 2 eetlepels boter, ghee of margarine.
- Voeg de kaneelstok toe, samen met 2 blaadjes laurier, de zaadjes van 3 kardemonpeulen, een koffielepel komijnpoeder, korianderpoeder, garam masala en een theelepel zout toe.
- Stoof dit 3 minuten. Snipper ondertussen de sjalotten fijn, pers de teentjes look en rasp de gember. Voeg toe aan het kruidenmengsel en stoof dit 10 minuten aan tot de sjalotten goudbruin gebakken zijn.
- Halveer de kerstomaatjes. Voeg de tomatenpuree, de gehalveerde kerstomaatjes, de tomatenblokjes en water toe aan laat het geheel nog 20 minuutjes onder deksel sudderen.
- Verwijder de laurierblaadjes en de kaneelstok. Mix de tomatencurry glad.
- Voeg de geroosterde bloemkoolroosjes toe aan de tomatencurry.
- Doe de kokosmelk in de ovenschotel waarin je de bloemkool geroosterd hebt en schrap de aanbaksels los. Voeg de kokosmelk dan toe aan de tomatencurry. Roer door en warm alles nog even op. Proef en kruid indien nodig bij met zout en garam masala.
- Werk de Indiase bloemkoolcurry af met de gedroogde fenegriekblaadjes en de verse koriander. Serveer met gekookte basmatirijst en naan of chapati.
Dank je wel . Dit ga ik zo snel mogelijk klaarmaken.
Fijne avond.
Laat het smaken. Groetjes, Ingrid
Super lekker. Heb het gemaakt zonder en met bloemkool.