Vegan kruimeltaart met rood fruit


Vegan kruimeltaart met rood fruit.

Ik heb nog eens een taartje gebakken. Bomvol fruit, zonder eitjes of boter en dus helemaal vegan. Zo kan iedereen ervan genieten. Deze vegan kruimeltaart met rood fruit is makkelijk om te bakken en echt heel lekker. En ze is gemaakt met eenvoudige ingrediënten: bloem, suiker, olie en heel veel fruit.

Vegan kruimeltaart met rood fruit

De taart bestaat uit 3 lagen. De taartbodem, een fruitvulling en een kruimellaag. Het deeg voor de bodem en dat voor de kruimellaag is quasi hetzelfde.

Voor de fruitvulling kan je vers fruit of fruit uit de diepvries gebruiken. Fruit uit de diepvries moet je vooraf niet ontdooien. Meng het fruit zeker ook met maïzena. De maïzena slorpt tijdens het bakken de sappen van het fruit op. Zo blijft je gebak knapperig.

Vroeger bakte ik steevast met echte boter. Nu vervang ik dat meestal door een plantaardige variant. Voor deze taartbodem gebruik je geen boter, wel een neutraal smakende olie en enkele druppels sesamolie. Wist-je-dat er ook olie bestaat met een botersmaakje. Echt lekker hoor.

Behalve olie voeg je nog bloem en suiker toe, wat citroenzeste en een snuifje zout. Dat is alles. Om het deeg te maken, heb je zelfs geen mixer nodig. Je moet gewoon alle ingrediënten even doorroeren en eventueel met je handen kort kneden om alles goed te mengen. Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten, zodat het iets steviger wordt. Om het deeg in de taartvorm te schikken, gebruik je ook best je handen. Een derde van het deeg hou je over voor het maken van de kruimellaag.

Vegan kruimeltaart met rood fruit - deeg in bakvorm

Voor deze kruimellaag voeg je nog wat extra suiker toe. Vervolgens verdeel je dit in grove kruimels bovenop de fruitvulling.

Dan is de taart al klaar om te bakken. Eet de taart lauwwarm en schep er eventueel nog wat (plantaardige) room of yoghurt over. Tijdens het afkoelen, wordt de taart krokanter.

Je kan deze vegan kruimeltaart met rood fruit gemakkelijk enkele dagen bewaren, maar ik ben er zeker van dat die heel snel op zal zijn. Veel bakplezier en laat het smaken.

Vegan kruimeltaart met rood fruit Recept

Vegan kruimeltaart met rood fruit

Deze kruimeltaart met rood fruit is makkelijk om te bakken en echt heel lekker. Bomvol fruit, zonder eitjes of boter en dus helemaal vegan.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang gebak
Keuken vegan, zonder lactose
Porties 8 porties

Benodigdheden

  • 1 taartvorm diameter 22 cm

Ingrediënten
  

  • 450 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 200 g suiker
  • 1 snufje zout
  • 1/2 citroen enkel de zeste
  • 220 ml olie neutraal smakende olie
  • 1/4 tl sesamolie
  • 500 g gemengde rode vruchten uit de diepvries, niet ontdooid
  • 35 g maïzena
  • 15 g lichtbruine suiker

Bereidingswijze
 

  • Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder, het zout en de citroenzeste in een kom. Doe er de olie en sesamolie bij en meng tot een kruimelig deeg. Zet in de koelkast en laat een half uurtje rusten tot het deeg wat steviger is.
    Haal het deeg na de rusttijd uit de koelkast.
  • Doe een vel bakpapier in de taartvorm. Tip! Maak het bakpapier nat onder de kraan en wring het vervolgens uit. Zo kan je het bakpapier makkelijk in de taartvorm schikken.
  • Schik ongeveer twee derde van het deeg op de bodem van de bakvorm. Dat gaat het makkelijkst met je vingers.
    Vegan kruimeltaart met rood fruit - deeg in bakvorm
  • Meng in een kom het fruit met de maïzena en eventueel wat extra suiker. Verdeel het fruit over de deegbodem.
  • Meng de lichtbruine suiker onder het resterende deeg. Verbrokkel het tot grove kruimels en verdeel dit over het fruit.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C – heteluchtstand. Bak de taart in 45 minuten gaar in de oven. Naam het gebak na de baktijd uit de oven en laat een half uurtje rusten in de vorm.
  • Serveer eventueel een lepeltje plantaardige room bij de kruimeltaart.
    Smakelijk!
    Vegan kruimeltaart met rood fruit

Tips&tricks

Enkele tips
  1. Maak het bakpapier nat onder de kraan en wring het dan uit. Zo kan je het makkelijk in de bakvorm schikken.
  2. Meng het fruit met maïzena. De maïzena slorpt tijdens het bakken de sappen van het fruit op. 
  3. Je kan voor deze taart zeker diepvriesfruit gebruiken.
  4. Gebruik een neutraal smakende olie, zoals maïs- of zonnebloemolie. Er bestaat ook olie met botersmaak. Lekker!
  5. In plaats van bloem en bakpoeder te gebruiken, kan je ook kiezen voor zelfrijzende bloem.
  6. Je kan de helft van de bloem vervangen door amandelmeel. Het gebak wordt dan iets minder krokant.
Receptinspiratie: Dosia bakt vegan – Dosia Brewer
Trefwoord fruittaart, kruimelgebak, kruimeltaart, vegan

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept