Vegan chocomousse 2


Lekkere vegan chocomousse met aquafaba

Het is bijna Pasen. En bij Pasen hoort een chocoladedessert. Chocomouske? Elke familie heeft wel zijn eigen recept voor het maken van deze dessertklassieker. Als het op chocomousse aankomt, ben ik heel kritisch. Chocomousse moet luchtig zijn en het liefst gemaakt zijn van pure chocolade.
Dit recept voor chocomousse bevat slechts 2 ingrediënten: aquafaba of bonenvocht en pure chocolade. Ik durf het naast ons familierecept voor chocomousse zetten. Even lekker, even luchtig. Daarbij is deze vegan chocomousse heel snel klaar. En je hebt er geen eieren voor nodig, want die vervang je door aquafaba. Dus red voortaan het vocht van je bokaal kikkererwten en maak er dit lekker chocomouske van.

Vegan chocomousse

Wat is aquafaba?

Aquafaba of bonenwater is het vocht van kikkererwten of bonen. Het is een veganistische vervanger voor eiwitten. De naam is ontstaan uit de samenvoeging van 2 Latijnse termen: aqua (water) en faba (boon).

Net zoals eiwitten kan je aquafaba opkloppen tot een luchtige, witte sneeuwmassa. Daardoor kan je het gebruiken in vegan desserten of mousses. Het is ook geschikt voor het maken van meringues, pavlova, marshmallows,…

Je kan het ook gebruiken om er mee te bakken. Zo bakte ik er laatst lekkere pindakaaskoekjes mee.

Neen, dat kikkererwtenvocht gooi ik niet meer weg. Probeer jij er ook iets lekkers van te maken?

Hoe maak je vegan chocomousse van aquafaba?

Zorg dat de aquafaba de juiste consistentie heeft. Het moet zowat dezelfde consistentie hebben als eiwit. Als het kikkererwtenvocht toch te dun lijkt, kook je best het vocht in tot het de gewenste dikte heeft. Ik gebruikte een bokaal bio kikkererwten. Dat had de juiste, dikke consistentie.

Tips en weetjes

Het was de Fransman Joël Roessel die de culinaire mogelijkheden van kikkererwtensap ontdekte. De Amerikaan Goose Wholt pikte het idee op en experimenteerde verder met kikkererwtensap om er veganistische meringues mee te bakken. Sindsdien wordt het internet overstelpt met bereidingen met dit bonenwater.

Je kan het kikkererwtenvocht enkele dagen bewaren in de koelkast en je kan het ook invriezen om het later te gebruiken.

Met de kikkererwten kan je hummus maken of je kan ze verwerken in een curry, een soepje of samosa’s.

Het vocht van kikkererwten is nu ook te koop zonder de kikkererwten.

Geen gekookte kikkererwten in huis? Maak zelf je aquafaba door gedroogde kikkererwten te koken. Ik probeerde het zelf nog niet uit, maar in het artikel bij de link wordt het goed uitgelegd.

Vegan chocomousse recept

Vegan chocomousse met aquafaba

Deze lekkere vegan chocomousse maak je met slechts 2 ingrediënten: aquafaba en pure chocolade. Even lekker als de 'echte' chocomousse.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 90 ml aquafaba (kikkererwtenvocht)
  • 150 g pure chocolade
  • 1 snuifje zout
  • 1 kl ahornsiroop

Bereidingswijze
 

  • Smelt de chocolade op een zacht vuurtje. Laat afkoelen.
  • Mix het kikkererwtenvocht met de keukenrobot stevig op gedurende 10 minuten.
  • Voeg een snuifje zout en een koffielepel ahornsiroop toe.
  • Voeg de afgekoelde chocolade toe en mix even door.
  • Verdeel de chocomousse over glaasjes en laat opstijven in de koelkast.
  • Serveer met fruit of een chocoladen paasfiguurtje.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Vegan chocomousse