Aardpeercrème met coquille


Aardpeercrème met coquille. Een op-en-top feestgerechtje.

En zo is het ineens december… Dé feestmaand. De kerstboom is versierd. De cadeautjes zijn ingepakt. De voorbereidingen voor het feestmenu zijn in volle gang. Tijd om opnieuw in mijn pen te kruipen en enkele feestelijke gerechtjes met je te delen.

De deelnemers aan de laatste open kookworkshop van 2022 konden vorige zaterdag alvast hun feestmenu voorproefen. Het was van 2019 geleden dat we nog eens ‘in het echt’ samen feestelijk konden koken. De feestworkshops van 2020 en 2021 vielen namelijk in het water door je-weet-wel, corona. Dus het was een blij weerzien met een aantal trouwe deelnemers en een leuke kennismaking met nieuwe mensen. Er kwamen zelfs enkele deelnemers vanuit Nederland meekoken. En wat was het gezellig. De reacties waren heel enthousiast!

Ons feestmenu was overvloedig en toch gemakkelijk te maken. Met enkele gerechtjes in tapasvorm, als starter. En hertengebraad als hoofdgerecht met tal van groentebereidingen met een originele twist, zoals witloof met miso, worteltjes met rozenharissa, een knapperige filodeegtaart met boerenkool. Deze aardpeercrème met coquille stond ook op het menu. Het is een op-en-top feestgerechtje. Verrassend afgewerkt met in sherry gemarineerde veenbessen, krokante aardpeerchips en hazelnoten.

Aardpeercrème met coquille

Feestelijk koken met coquilles

Coquilles of Sint-Jacobsnoten vind ik echt feesteten. Dus bedenk ik er elk jaar een nieuw receptje mee. Ik maakte coquilles al eens klaar op z’n Thais, in een sherrybotersaus met spinazie, met bloemkoolzalf, in een filodeegtaartje met knolseldermousse en met bataat.

Dit jaar combineerde ik de coquilles met aardperen. Ik maakte een fluweelzachte aardpeercrème en krokante aardpeerchips.

Die crème en chips van aardpeer kan je zeker enkele uren vooraf klaarmaken. En ook de veenbessen kan je al op voorhand marineren. Als je de hazelnoten vooraf roostert, moet je enkel net voor het serveren de aardpeercrème opnieuw opwarmen en de coquilles bakken. Zo staat dit gerechtje binnen de 5 minuten op je feesttafel. Ik ben er zeker van dat je gasten je zullen overstelpen met complimentjes als je deze coquilles met aardpeercrème serveert.

Een vegetarisch of vegan alternatief?

Zijn er gasten die vegetarisch of vegan eten? In dat geval kan je als alternatief voor de coquille de stam van koningsoesterzwammen of plakjes knolselder serveren. Voeg dan misopasta toe als je deze groenten bakt. Dat geeft een lekkere umamismaak.

Zet jij deze aardpeercrème met coquille op je feestdis? Hieronder vind je alvast het recept. Ik wens je veel kookplezier en lekkere, gezellige feestdagen.

Aardpeercrème met coquille - workshop
Aardpeercrème met coquille - recept

Aardpeercrème met coquille

Aardpeercrème met coquille, feestelijk afgewerkt met aardpeerchips en gemarineerde veenbessen. Een op-en-top feestgerechtje.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 2 el boter of margarine
 • olie om te frituren
 • 1 kleine sjalot
 • 200 g aardpeer + 1 extra voor de aardpeerchips
 • 75 ml (plantaardige) room
 • 1 el citroensap
 • 10 hazelnoten
 • 50 ml sherry
 • 20 g gedroogde veenbessen
 • enkele pluksels kervel of tuinkers
 • 1 snuifje fleur de sel
 • 8 coquilles

Bereidingswijze
 

 • Start met het marineren van de veenbessen. Warm hiervoor de sherry op. Voeg de gedroogde veenbessen toe en laat ze – van het vuur – wellen in de sherry.
 • Maak ondertussen de aardpeercrème. Hou 1 aardpeer opzij voor het maken van de aardpeerchips. Schil de overige aardperen en snijd ze in kleine blokjes.
 • Pel en snipper de sjalot fijn. Stoof de sjalot glazig aan in 1 eetlepel boter of margarine.
 • Voeg de stukjes aardpeer toe en stoof even mee aan.
 • Voeg de (plantaardige) room toe. Kruid met flink wat peper en een snuifje zout. Voeg enkele druppels citroensap toe.
 • Laat de aardperen op een zacht vuur en onder deksel garen gedurende 25 minuten tot ze zacht zijn. Mix alles glad en kruid naar smaak bij met peper en zout.
 • Maak de aardpeerchips. Was de overgebleven aardpeer en dep droog. Snijd er met een dunschiller dunne plakjes van voor de chips. Bak de chips in een pan met olie of in de friteuse op 140°C gedurende een 5-tal minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. Kruid met fleur de sel.
 • Rooster de hazelnoten en hak ze grof.
 • Dep de coquilles droog en kruid ze met peper en zout. Verwarm 1 eetlepel boter of margarine in een antikleefpan en bak de coquilles kort en krachtig goudbruin langs beide zijden. Bedruip de coquilles regelmatig met de vetstof.
 • Haal de veenbessen uit de sherry.
 • Serveer de coquilles in een lege schelp of op een bordje. Schep 1 eetlepel van de aardpeercrème in de schelp of op het bord. Schik er 2 coquilles op. Garneer met de gemarineerde veenbessen, de aardpeerchips en de gehakte hazelnoten. Werk verder af met nog wat extra citroensap en enkele plukjes kervel of tuinkers.

Tips&tricks

Hoe open je een Sint-Jacobsschelp? Hou de schelp vast met de platte kant naar boven. Wrik met een mes tussen de schelphelften om een kleine opening te maken. Snijd dan langs de binnenkant van de platte schelphelft de sluitspier door. Probeer de noot niet te beschadigen. Maak de schelpen los van elkaar. Verwijder slijm, onzuiverheden en het oranje koraal. Reinig de noot onder koud stromend water en dep goed droog.
Presentatie – het is leuk om de coquilles te serveren in hun lege schelp. Je kan deze lege schelpen  kopen in de supermarkt.
Voor een vegetarisch alternatief kan je bijvoorbeeld de steel van koningsoesterzwammen gebruiken of plakjes knolselder. Voeg tijdens het bakken bij de vetstof een eetlepel misopasta toe voor een lekkere umamismaak. 
Voor een vegan alternatief, vervang je ook de room en boter door een plantaardig alternatief.
Trefwoord aardpeer, aardpeercrème, coquille, sint-jacobsnoot, sint-jacobsvrucht

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept