Sint-Jacobsnoot met bloemkoolzalf 2


Sint-Jacobsnoot met bloemkoolzalf, als starter van je feestmenu

Sint-Jacobsnootjes zijn voor mij het summum van feestelijk eten. Ik maak ze eigenlijk alleen klaar bij feestelijke gelegenheden. Ik eet ze graag rauw als carpaccio of kortgebakken zodat ze nog glazig zijn vanbinnen. Vorig jaar waren ze dé blikvanger tijdens de workshops feestelijk koken in dit hapje met sherrybotersaus, geroosterde spinazie en aardpeerchips.

Sint-Jacobsnoot met sherrybotersaus2

Ook dit jaar mocht een gerechtje met Sint-Jacobsnootjes niet ontbreken op het feestmenu. Tijdens de online workshop feestelijke aperitiefhapjes van vorige week, maakten we Sint-Jabobsnoot met bloemkoolzalf. Je kan dit serveren als starter van je feestmenu of als feestelijk voorgerecht.

Sint-Jacobsnoot-met-bloemkoolzalf

Snel klaar, makkelijk te maken en toch wauw, zeker als je kiest voor verse coquilles.

Hoe open je een Sint-Jacobsschelp?

Hou de schelp vast met de platte kant naar boven.
Wrik met een mes tussen de schelphelften om een kleine opening te maken.
Snijd dan langs de binnenkant van de platte schelphelft de sluitspier door. Probeer de noot niet te beschadigen. Maak de schelpen los van elkaar. Verwijder slijm, onzuiverheden en het oranje koraal.
Reinig de noot onder koud stromend water en dep goed droog.

Wat heb je nodig voor deze Sint-Jacobsnoot met bloemkoolzalf?

Voor 4 hapjes
½ kleine bloemkool – 1 sjalot – ½ l melk – peper – zout – nootmuskaat – klont boter – beetje citroensap – 4 Sint-Jacobsnootjes – enkele sneetjes pancetta – waterkers of kervel

Hoe maak je het?

Maak de bloemkool schoon. Snijd er roosjes van. Snipper de sjalot.

Doe de bloemkoolroosjes samen met de gesnipperde sjalot in een kookpot met de melk. Breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken tot de bloemkoolroosjes gaar zijn.

TIP – bewaar het kookvocht en gebruik het om een lekker soepje van te maken

Bak ondertussen de pancetta krokant in een pan zonder vetstof.

Haal de bloemkool en de sjalot uit de melk en mix dit met de boter op tot een smeuïge zalf. Kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Fris de bloemkoolmousse op met wat citroensap.

Kruid de Sint-Jacobsnoten met peper en zout. Bak ze kort langs beide zijden op een hoog vuur.

Schep de bloemkoolzalf op een bordje, in een kommetje of de lege Sint-Jacobsschelp. Schik hierop de Sint-Jacobsnoot. Werk af met extra peper, krokante pancetta en wat waterkers of kervel.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Sint-Jacobsnoot met bloemkoolzalf