Perencake met speculaas
Geniet jij straks ook van een zoete zondag met deze herfstige perencake met speculaas en een streepje chocolade?
Check alvast of je alle ingrediënten in huis hebt om deze cake te bakken: peren, boter, bloem en amandelmeel, eitjes, suiker, speculaas en chocolade, wat kaneel of gember.
Mis je toch een ingrediënt? Probeer het dan te vervangen door een alternatief. Ik geef je enkele tips.
De peren kan je vervangen door appeltjes of een combinatie van de twee. Pruimen zijn ook lekker.
Voor deze cake gebruik je een deel amandelmeel en een deel bloem. Door het amandelmeel droogt de cake niet uit en blijft die, zelfs na enkele dagen, lekker sappig. Geen amandelmeel in je voorraadkast, maar wel amandelschilfers of amandelen? Maal die amandelschilfers of amandelen dan fijn en maak zo je eigen amandelmeel.
Wat was nu weer het verschil tussen amandelmeel en amandelpoeder? Alhoewel men de 2 benamingen door elkaar gebruikt, zijn ze toch niet hetzelfde. Amandelmeel bestaat uit gemalen blanke amandelen (dus zonder velletje). Hiervoor gebruikt men de volledige amandel. Voor amandelpoeder perst men eerst de olie uit de amandelen. Wat overblijft is het amandelpoeder. Dit is minder smaakvol dan het amandelmeel en bevat niet alle goede bestanddelen van de amandel.
Is je zelfrijzende bloem op? Die kan je vervangen door bloem te mengen met bakpoeder. Gebruik 1 zakje bakpoeder van 16 gram voor 500 gram bloem.
De boter kan je vervangen door een plantaardig alternatief zoals bakmargarine.
In plaats van speculaas kan je peperkoek gebruiken in deze cake.
Vergeet zeker dat snuifje zout niet toe te voegen aan je gebak. Het maakt je gebak nog lekkerder.
En voeg tenslotte wat warme kruiden toe zoals kaneel, speculaaskruiden, kardemon of gember. Je proeft zo de herfst in je cake.
Veel bakplezier en fijne zondag!
Ik zet straks alvast 10 kaarsjes op deze cake, want Dishcover bestaat 10 jaar!
Perencake met speculaas
Ingrediënten
- 3 peren
- 1 el citroensap
- 150 g boter of plantaardige bakmargarine
- 3 eieren
- 75 g amandelmeel
- 50 g speculaas
- 50 g pure chocolade
- 200 g zelfrijzende bloem
- 140 g rietsuiker (of andere suiker of een combinatie)
- 1 tl kaneel of gember
- 1 snuifje zout
Bereidingswijze
- Schil de peren. Snijd ze in de lengte middendoor. Verwijder het klokhuis.
- Snijd van het midden van de peer 3 dikke plakken van 1 cm. Houd apart. Snijd de rest van de peren in blokjes van een halve centimeter.
- Meng een eetlepel bloem onder de perenblokjes en schud ze op zodat ze allemaal bedekt zijn met bloem.
- Mix de boter samen met de suiker tot een romig geheel.
- Breek de eieren en voeg ze één per één toe. Klop het deeg verder op gedurende 10 minuten.
- Voeg dan de bloem en het amandelmeel toe, samen met het citroensap en de kaneel of de gember. Voeg een snuifje zout toe. Meng alles onder elkaar.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
- Breek de speculaas in stukjes. Voeg de stukjes peer en de stukjes speculaas toe aan het cakebeslag en meng alles onder elkaar.
- Schik een bakpapier in een langwerpige cakevorm. Schep het cakebeslag in de vorm. Leg de apart gehouden perenplakjes bovenop het deeg.
- Bak de perencake gedurende 55 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
- Prik er na de baktijd in met een vork. Plakt er geen deeg aan de vork? Dan is de cake klaar. Anders bak je de cake nog 5 minuutjes langer en check je opnieuw de garing.
- Laat de perencake afkoelen op een taartrooster.
- Smelt dan de chocolade op een zacht vuurtje.
- Lepel de chocolade krikkras over de perencake. Laat de chocolade opstijven.
Echt eenl ekker en eenvoudig recept. Ruikt en smaakt lekker. Bedankt!
Sonia.
Dankjewel Sonia.
Zo gezien heel lekker gaan we zeker proberen
Josée
Dankjewel Josée. Veel bakplezier.