Op ontdekking in de Thaise keuken
Binnenkort organiseer ik een open kookworkshop rond de Thaise keuken. Dus ik verslind nu al mijn Thaise kookboeken en ben volop aan het kokkerellen met typische Thaise ingrediënten.
Je vindt me geregeld in de Thaise supermarkt of in een Thais restaurant.
Morning glory, Thaise aubergine, galanga, holy basil, kaffirlimoenblaadjes, Thaise currypasta’s in groen, rood en geel … ze hebben geen geheimen meer voor mij.
Proeven, laten proeven en gaan proeven. Het hoort er allemaal bij.
Zo een nieuwe workshop uitwerken is leuk, want je ontdekt nieuwe smaken, nieuwe recepten, nieuwe ingrediënten. Het is een uitdaging, maar ook heel arbeidsintensief. Er kruipen heel wat uurtjes in vooraleer de workshop op punt staat. Recepten uitwerken en uittesten, informatie over de producten en ingrediënten verzamelen, opzoeken wat de typische eetgewoonten zijn van het land. Het is het liefste wat ik doe.
En de Thaise keuken is zeker de moeite waard om te ontdekken. De smaken zijn zo verrassend lekker en intens.
Voor dit pittig Thais hapje met sint-jakobsvruchten inspireerde ik mij op een recept uit het tweede kookboek van Nathalie Meskens ‘So good, not normal’. Een ongewoon kookboek met een schat aan informatie over de Thaise keuken. Zoals gewoonlijk zette ik het recept wat naar mijn hand. Zo voegde ik meer groentjes toe en minder chili’s. Maar het was best nog pittig.
Dit Thais hapje is een echt toppertje! Het combineert alle smaaksensaties van de Thaise keuken: zout, zoet, zuur, bitter en pittig.
Thais hapje met sint-jakobsvruchten
Wat heb je nodig?
voor 4 personen
sojaolie om te bakken – zwarte peper uit de molen – verse sint-jakobsvruchten (1 per persoon als hapje – 3 per persoon als voorgerecht) – 2 uien, in halve ringen – 2 teentjes look, fijngeperst – 1 gedroogde chilipeper, millimeter fijn gesneden (ik vond het heet genoeg zonder de zaden) – 1 rode puntpaprika, in stukken gesneden – 300 g morning glory (=Thaise groene groente) – 1 theelepel sojasaus – 1 theelepel rietsuiker – 1 theelepel oestersaus – 1 theelepel vissaus – 4 lente-uitjes, in ringen gesneden – het sap van een halve limoen – een handvol verse koriander
Hoe maak je het?
Verwarm de olie in een pan of wok. Kruid de sint-jakobsvruchten flink met zwarte peper. Bak ze 2 minuten langs beide zijden tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan.
Doe nog wat sojaolie in de pan. Snijd de uien in halve ringen en stoof ze aan. Voeg de fijngeperste look toe en stoof even mee aan. Doe er de fijngesneden chilipeper bij. Voeg de in stukken gesneden rode paprika toe en stoof even mee aan. Spoel de morning glory en dep de groenten goed droog. Stoof ze ook kort aan in de pan.
Voeg nu opnieuw de sint-jakobsvruchten toe. Schenk er ook de sojasaus bij, samen met de rietsuiker, de oestersaus en de vissaus. Roer voorzichtig om. Voeg de lente-uitjes toe. Stoof kort mee aan.
Werk dit Thais hapje met sint-jakobsvruchten af met het sap van een halve limoen en een handvol verse koriander.
Nu heb je ongetwijfeld zin gekregen om dit alles te komen ontdekken en proeven? Dat kan tijdens de kookworkshop Thais koken die doorgaat op zaterdag 19/03/2016.
Snel inschrijven, want er zijn nog maar enkele plaatsen vrij.
Uitgeprobeerd en door iedereen zeer lekker bevonden.
Een leuke ontdekking.
Groetjes
Sonia
Tof!
Groetjes,
Ingrid