Inspiratie voor je kerstmenu: een overzicht van mijn lekkerste hapjes.
Binnen 10 dagen is het kerstavond. Je bent misschien nog op zoek naar lekkere hapjes voor je feestmenu? En omdat je nooit genoeg hapjes-ideetjes kan hebben, vind je hier een overzicht van mijn favoriete amuses. Aperitiefhapjes met vis, met vlees of lekker veggie. Sommige makkelijk te maken, andere wat complexer. Hapjes op een stokje of in een glaasje. Allemaal even lekker.
1. Hapje met eend, veenbessen en witloof.
Het eerste hapje dat ik in de kijker wil zetten, is dit rijstpapierhapje gevuld met gerookte eend, veenbessen en witloof. Dit hapje wordt geserveerd op gefrituurd rijstpapier. De zoute smaak van gerookte eend is heel lekker met het zoet/zure van de veenbessencompote en de bittere toets van het witloof. Het rijstpapier kan je makkelijk enkele uren vooraf frituren. Ook de veenbessencompote maak je op voorhand klaar. Op het moment dat je gasten komen, snipper je wat witloof fijn en schik je alle ingrediënten op het krokant gebakken rijstpapier. Enkel nog afwerken met wat decoratieve blaadjes en je hapje is klaar om te serveren.
2. Chutney met gerookte eend, radicchio, rode biet en pappadum.
Het tweede hapje is ook met eend, maar is iets moeilijker om te maken. Voor dit hapje zocht ik inspiratie in de Indiase keuken.
5 smaken in 1 glaasje: chutney met gerookte eend, radicchio, rode biet en pappadum. Het was mijn inzending voor een foodbloggerwedstrijd vorig jaar, maar het bracht me jammer genoeg niet naar de volgende ronde.
Toch vond en vind ik het nog altijd een geslaagd hapje.
3. Zalmrolletje met komkommer en Cavi-Art.
Aan het aantal pins op mijn Pinterestbord te zien, gaan heel veel mensen dit zalmrolltetje met komkommer met kerst serveren. Klaar in 1-2-3.
4. Zalmrolletjes met geitenkaas en pesto.
Zalm past niet alleen goed bij komkommer. Het is ook lekker met een stukje geitenkaas. Dit is een hapje in een stolpje. Ik heb een zwak voor ‘dishcovertjes’. 🙂 Bij deze zalmrolletjes wikkel je een reepje gerookte zalm rond een stukje geitenkaas.
5. Filodeegkuipjes met krabvulling.
Deze kuipjes zijn gemaakt van filodeeg. Je kan ze makkelijk enkele dagen van tevoren bakken en bewaren in een goed afgesloten koekjesdoos. Zo een eetbaar kuipje bespaart je ook nog afwas. En dat is toch mooi meegenomen. Je kan ze vullen met van alles en nog wat. Dit filodeegkuipje met krabvulling, selder en appel is lekker fris.
6. Fetakaashapje met courgette en kerstomaat.
Vergeet ook de vegetariërs niet tijdens de  feestdagen. Dit vegetarisch fetakaashapje op een rozemarijnstokje lust iedereen wel. Toch geen fan van fetakaas? Vervang het door mozzarrella en blokjes jonge of oude kaas.
7. Witloofschuitjes met eivulling.
Gevulde witloofschuitjes zijn een klassieker onder de hapjes. Met de vulling kan je eindeloos variëren. Deze vulling van witloof, ei en appel is geschikt voor vegetariërs.
8. Een hapje op z’n Japans: scheermessen met Japanse smaakmakers.
Voor wie houdt van de Japanse keuken. Gegaarde scheermessen op smaak gebracht met typische ingrediënten uit de Japanse keuken. Dit feestelijk hapje kan je ook maken met mosselen of sint-jacobsvruchten.
9. Sushi.
Dit jaar heb ik weer heel veel mensen sushi leren rollen. Ik ben er zeker van dat er hier en daar toch wel een zelfgemaakte sushi zal geserveerd worden bij het aperitief. 🙂
De gefrituurde sushi’s vallen altijd goed in de smaak.
10. Een wild hapje: pompernikkel met hertenfilet en veenbessen.
Tijdens de feestdagen mag een stukje wild niet ontbreken. Een stukje gerookt hertenfilet is overheerlijk in combinatie met veenbessen.
11. Thaise viskoekjes.
Deze Thaise viskoekjes happen lekker weg bij een aperitiefje. Makkelijk te maken en snel klaar. Een ideaal feesthapje.
12. Een chique hapje: spiesje van sint-jakobsvrucht en champignon.
Sint-jakobsvruchten zijn lekker op zich. Rauw of heel kort gebakken heb ik ze het liefst. Dit hapje op een stokje met sint-jakobsvrucht, champignon en spek is verrassend lekker.
Nog meer hapjes-ideetjes nodig? Ga eens piepen op mijn Pinterest hapjes bord.
Hallo Annelies,
Dank je wel. Daar doen we het voor hé. 🙂
Fijne feestdagen.
Ingrid
Er staan geen recepten bij?
De recepten zie je wanneer je doorklikt op de link die bij de foto vermeld is.
Die link is aangeduid in het lichtgrijs.
Groetjes,
Ingrid
Ik ga er zeker wat klaarmaken met de feestdagen. Fijne ideetjes merci
Dankjewel.
propertjes gedaan !!!