Rijstpapierhapje met eend, veenbessen en witloof


Geen feest zonder hapjes

Vanaf vandaag gaat Dishcover helemaal over in feestmodus. Om in feeststemming te komen, trakteer ik jullie tot het einde van het jaar op lekkere hapjes, sapjes, soepjes, dessertjes en zoveel meer. Genoeg inspiratie om tijdens de feestdagen je familie, vrienden of buren eens lekker te verwennen.
We beginnen met een hapje. Want zeg nu zelf, geen feest zonder hapjes.

Dit rijstpapierhapje mag niet ontbreken op je feest. Hiermee zet je meteen de juiste sfeer in. Het is hartig, zoet, zout en een beetje bitter. Lekker, snel klaar en een streling voor het oog en de tong.
rijstpapierhapjeVoor dit hapje gebruik ik een rijstpapier, wat rauw witloof, compote van veenbessen en gerookte eend.

Wat is rijstpapier?

Rijstpapier wordt gemaakt van rijstmeel, water en zout. Vaak wordt ook tapioca meel gebruikt om de vellen elastischer te maken. Het vloeibare, witte mengsel wordt heel dun uitgesmeerd op een plaat, gestoomd en dan te drogen gelegd op gewoven bamboematten. Dat zorgt voor het ruitjespatroon dat je ziet in het rijstpapier. Van rijstpapier worden Vietnamese lenterolletjes gemaakt. Daarvoor moet je de rijstvellen eventjes in water weken zodat ze zacht worden. Je vult ze met groenten, fruit, vlees of vis en rolt ze strak op. Ze worden koud gegeten en met een dipsausje geserveerd.

Wist je dat je rijstpapier ook kan frituren? Zo bekom je een krokant kuipje dat gevuld kan worden.

Ik vulde dit rijstpapierhapje met witloof, veenbessen en gerookte eend. Voor de afwerking gebruikte ik kleine cress blaadjes. Limon cress voor een frisse citrussmaak, ghoa cress die zorgt voor een toets van koriander en mustard cress met een peperige smaak van wasabi. Deze cress blaadjes pimpen je hapje niet alleen visueel op, ze zorgen ook nog voor een extra smaakprikkel.

Tijdens de feestdagen zijn deze cress blaadjes soms te koop in de supermarkt. Ze worden geteeld in Nederland door de firma Koppert Cress. Mocht je ze niet vinden, dan gebruik je tuinkers, een blaadje waterkers en zuringblaadjes om je hapje decoratief af te werken.

Krokant rijstpapierhapje met witloof, veenbessen en gerookte eend

Wat heb je nodig?

droge rijstvellen – veenbessencompote of chutney – gerookte eend – witloof – decoratieve, groene blaadjes

Hoe maak je het?

Breek stukken van het rijstpapier en frituur ze een half minuutje op 170 °C. Laat de vellen uitlekken op keukenpapier en draai ze in de gewenste vorm.

Werk het rijstpapierhapje af. Leg er rauwe witloofsnippers op, wat veenbessencompote en rolletjes gerookte eend. Versier met wat decoratieve blaadjes en een draai van de pepermolen.

Het rijstpapier kan je enkele uren vooraf frituren. Ze blijven wel even knapperig. Eens je ze gevuld hebt, serveer je dit rijstpapierhapje best meteen zodat het lekker krokant blijft.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *