Hapje met scheermessen op z’n Japans 4


4 jaar Dishcover!

Gisteren was het een speciale dag. Precies 4 jaar geleden trok ik naar het ondernemingsloket om mijn bedrijfje in te schrijven. Dishcover was geboren en ik mocht mezelf zelfstandige in bijberoep noemen. Activiteit: kooklessen & kookworkshops. Nu, 4 jaar later, blik ik tevreden terug. Wat ben ik blij dat ik destijds die stap heb gezet. Ik heb al ontzettend veel leuke dingen mogen doen. Ik heb fijne mensen ontmoet en vooral veel mensen aan de kook gezet.
Koken was voor mij een late roeping en eigenlijk het resultaat van een loopbaanbegeleiding die ik een 10-tal jaren geleden volgde. Nu kan ik me geen leven zonder koken voorstellen. Alle vrije momenten ben ik bezig met het uitproberen van nieuwe gerechten, het uitwerken van recepten, het voorbereiden van workshops, het schrijven voor deze foodblog. Zo zie je maar dat het leven soms een verrassende wending kan nemen. Op naar 5 jaar Dishcover.

Een Japans hapje met scheermessen.

Ik klink alvast op deze verjaardag met een lekker glaasje en een feestelijk hapje erbij. Een hapje met scheermessen. In het vorige blogberichtje zat ik nog in Mexico. Nu steek ik virtueel de oceaan over naar Japan voor dit Japans hapje met scheermessen.
Hapje met scheermessenDe scheermessen pocheerde ik kort in een bodempje Japans bier. Het is een eenvoudig, maar toch feestelijk hapje, met scheermessen van bij ons, gecombineerd met typische Japanse smaakmakers: wasabi, zeewier en edamame. Wasabi zorgt voor wat pit en het zeewier voor een zilte smaak.
Edamame zijn Japanse, jonge sojabonen die vaak gegeten worden als snack. Tegenwoordig kan je die lekkere edamame boontjes gewoon in de supermarkt vinden.
De gele bloemetjes in dit hapje, zijn de bloemen van de venkel. Ze hebben een intense anijssmaak. Ze fleuren het hapje helemaal op, zowel visueel als qua smaak.

Wat heb je nodig voor dit hapje met scheermessen?

Per hapje: 2 à 3 scheermessen – een lepel zeewiersalade (chuka wakamé) – 1 koffielepel mayonaise – wasabipasta of wasabipoeder naar smaak – enkele viseitjes – enkele zeewiereitjes – 4 à 5 edamameboontjes – een bloemetje of een groen blaadje om het hapje af te werken (ik gebruikte de bloemetjes van de venkelplant)
Voor de bouillon (voor 1 kg scheermessen): 1 dl Japans bier – 1 stukje gember van 3 cm – 2 stengels citroengras – 1 rood pepertje – 1 sjalot
Scheermessen

Hoe maak je het?

Kook de edamameboontjes een 5-tal minuten in gezouten water. Spoel ze met koud water en duw de bonen uit de peul. Je kan ook edamameboontjes zonder peul kopen.

Spoel de scheermessen grondig in water. Doe ze in een kookpot met het bier, de gember, de citroengrasstengels, het sjalotje en het rode pepertje.
Bouillon-voor-scheermessenStoof de scheermessen kort tot ze open gaan. Laat ze zeker niet te lang koken of stoven, want dan worden ze taai.

Haal ze uit de schelp en maak ze proper. Houd zeker ook de bouillon bij. Die is zeer smaakvol. Je kan de bouillon gewoon invriezen. Je kan de bouillon gebruiken in een vissoep of om een sausje te maken. Ik deel binnenkort nog een receptje met jullie waarin deze bouillon gebruikt wordt.

Snijd de scheermessen in stukjes van 1 centimeter. Meng wat mayonaise met wasabipasta of wasabipoeder. Pas op, want wasabi is best pittig. Wentel de stukjes scheermessen onder de wasabi-mayonaise. Vul de lege messchede met een lepel zeewiersalade. Schik er enkele stukjes scheermessen op. Leg er wat edamameboontjes tussen, viseitjes, zeewiereitjes en een venkelbloemetje.

Lust je geen scheermessen? Vervang ze dan door mosselen of sint-jakobsvruchten.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Hapje met scheermessen op z’n Japans