Een hapje in de kerstkleuren: wit – groen – rood.
Bij een feestmaaltijd horen hapjes. Vergeet daarbij ook de mensen niet die vegetarisch eten. Dit vegetarisch fetakaashapje met gebakken courgette en kerstomaatjes vindt iedereen wel lekker.
Je kan er zelfs een veganistische variant van maken door het blokje fetakaas te vervangen door gemarineerde of gebakken tofu.
Het is ook een zalig hapje voor de gastvrouw (of man 🙂 ) van dienst. Eenvoudig, lekker en makkelijk vooraf klaar te maken. Serveer het lauw of koud.
Een hapje in de kerstkleuren wit – groen – rood. Om helemaal in kerstsfeer te komen.
Wat heb je nodig voor dit fetakaashapje?
voor 20 stuks
2 courgettes – 10 kerstomaten – 1 blok fetakaas – 20 rozemarijnstokjes – olijfolie – peper – zout – Provençaalse kruiden
Hoe maak je?
Was de courgettes. Snijd er met een dunschiller lange slierten van. Smeer de courgetteslierten in met olie en kruid ze met peper en zout. Leg ze op een bakpapier op een ovenplaat.
Snijd de tomaatjes middendoor. Strijk ze in met olie en kruid ze overvloedig met peper, zout en Provençaalse kruiden. Plaats ze in een ovenschotel. Bak de courgetteslierten en de tomaten 15 minuten in een voorverwarmde oven – hetelucht stand 180°C.
Snijd de blok fetakaas in 20 blokjes.
Knip de rozemarijnstokjes op 8 à 10 cm en verwijder de onderste blaadjes.
Rol en vorm het fetakaashapje.
Neem 1 courgettesliert en rol dit rondom een kaasblokje. Schik er een half tomaatje op en prik er een rozemarijnstokje door.
Serveer deze kersthapjes op een mooie schotel of een houten plank.
Maak jij dit fetakaashapje tijdens de feestdagen? Stuur dan eens een fotootje door. Ik ben benieuwd!
Kan ik dit hapje ook een dag eerder maken voordat ik het uit serveer?
Dag Kirsten,
Je kan dit hapje op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Serveer het op kamertemperatuur.
Succes ermee.
Groetjes,
Ingrid
Wat leuk gedaan!
Hallo Ingrid,
dit hapje alvast gemaakt als amuse voor bij het kerstdiner. Echt heel lekker en ziet er “kerstig” uit! Ik heb op de tomaatjes nog wat geperste knoflook gedaan voordat het de oven in ging. Ik weet zeker dat iedereen dit hapje lekker gaat vinden. Dank je wel !
Groetjes Ine
Hallo Ine,
Bedankt voor je lieve berichtje.
Ik wens je gezellige en lekkere feestdagen 🙂
Groetjes,
Ingrid
Super lekker! Heb het nu al 3 keer gemaakt als tapas gerechtje, gaat ook prima. Ik ben fan!
Dank je wel voor je berichtje.
Doet me plezier dat deze fetakaashapjes in de smaak vielen bij jullie.
Veel kookplezier nog.
Groetjes,
Ingrid
??
Hallo,
Ik wil dit graag met kerst maken maar heb een aantal die niet zo dol zijn op feta. Kan ik ook mozzerella gebruiken of stort het hele ding dan in?
Groetjes Marissa
Dag Marissa,
Je kan zeker ook mozzarella gebruiken. Ik zou dan wel de bolletjes mozzarella kiezen.
Succes!
Groetjes,
Ingrid
Is dit hapje ook koud lekker? Of echt warm bedoeld?
Groetjes Mariëlle
Dag Mariëlle, het is een koud hapje. Fijne feestdagen. Groetjes, Ingrid