Pompernikkel met hertenfilet en veenbessen


December = feestmaand. Geen feest zonder hapjes.

De laatste maand van het jaar is weer ingezet. December staat in het teken van de feesten. Volgende week komt Sinterklaas langs en dan tellen we af naar Kerstmis, eindejaar en Nieuwjaar. De kerst-kookmagazines etaleren de lekkerste hapjes en mooiste feestbuffetten en zorgen voor een instant feestgevoel. Omdat het hier de afgelopen dagen zo ontzettend druk was, had ik nog niet veel tijd had om die tijdschriften te doorbladeren.
Maar hoe druk het ook is, op zondagavond, zo rond een uur of negen, probeer ik toch een zetelmoment in te lassen en dan kijk ik naar Jeroen. In het weekoverzicht van Dagelijkse Kost van vorige zondag maakte Jeroen een ciabatta klaar met hert, gegrilde peer en veenbessenketchup. En dat inspireerde me om dit feestelijk hapje te maken. Een broodster van pompernikkel met hertenfilet en veenbessen.  Afgewerkt met groene posteleinblaadjes, gestoofde appel en walnoten.
Pompernikkel met hertenfilet en veenbessenPompernikkel of Pumpernickel is een donker Duits brood, gemaakt van roggemeel. Wist je dat het gedurende 16 uur gebakken wordt? Ik hou wel van die bitterzoete smaak van dit brood. In dit hapje kan je ook een rozijnentoast of een sneetje notenbrood gebruiken.

Geen feest zonder hapjes. Het maken van hapjes kan soms een tijdrovende bezigheid zijn. Maar, geloof me, dit hapje is zó klaar en het oogt toch heel feestelijk, niet?

Wat heb je nodig voor deze sterretjes van pompernikkel met hertenfilet en veenbessen?

voor 12 hapjes

1 pakje pompernikkel brood – 1 zakje verse veenbessen – enkele eetlepels suiker naar smaak voor de compote van de veenbessen – 1 appel – een klontje boter – een handvol postelein – 1 appel – enkele walnoten – 6 sneetjes hertenfilet (gerookt)

Voor de afwerking: rode bietenscheuten, scheuten van radijsjes of tuinkers

Hoe maak je het?

Maak een compote van veenbessen. Stoof hiervoor de verse veenbessen in een beetje water. Roer regelmatig door zodat de veenbessen niet aanbakken. De veenbessen ploffen open tijdens het koken. Voeg naar smaak suiker toe. Deze compote kan je zeker een week in de koelkast bewaren.
Schil de appel en snijd er partjes van. Stoof de appelpartjes kort aan in wat boter.
Snijd met een vorm een ster (of een kerstboompje) uit het pompernikkelbrood. Smeer er een lepel veenbessencompote op.
Veenbessencompote op pompernikkel
Bouw het hapje verder op. Leg er enkele blaadjes postelein, een stukje gerookte hertenfilet, een gestoofd appelpartje en wat gebroken walnoten op. Versier met scheutjes van rode biet of radijsjes.

Dit hapje van pompernikkel met hertenfilet en veenbessen is alvast een goede starter voor je feestmenu.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest13Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *