Soep van geroosterde bloemkool


De kerstdagen zullen nooit meer zijn zoals vroeger.

Mijn schoonvader, de pa, den opa, is vrijdag geheel onverwacht overleden. Een familieman ten top. Altijd glimlachend, altijd goed gezind, altijd zin in een feestje. Het jaarlijks kerstfeest betekende veel voor hem. Een moment van samenzijn, lekker eten en (te veel) pakjes uitdelen. Enkele weken geleden vroeg hij me al om te koken op kerstavond, net zoals ik de voorbije jaren deed. Hij gaf me altijd veel complimentjes over mijn kookkunsten en was ook een trouwe fan van mijn blog.

De kerstdagen zullen nooit meer hetzelfde zijn zonder hem.

Deze soep van geroosterde bloemkool zou op ons kerstmenu staan.

Ik wens jullie alvast sfeervolle feestdagen in fijn gezelschap. Geef maar een extra knuffel aan de mensen die je dierbaar zijn, want het leven kan plots een andere wending nemen.

Soep van geroosterde bloemkool

Wat heb je nodig voor deze soep van geroosterde bloemkool?

Klontje boter – 4 el olijfolie – peper – zout – 1 bloemkool – 2 sjalotten – 1 teentje look – 200 ml melk – 2 l groentebouillon (3 blokjes) – 100 ml room – 3 druppels sesamolie – 6 druppels citroensap
Voor de afwerking: 100 ml room – stukjes geroosterde bloemkool – enkele kervelpluksels – roze bessen – krokant gebakken wildfilet – zwarte peper

Hoe maak je het?

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Pel het teentje look en pers het fijn. Snijd de bloemkoolroosjes in dunne plakken. Snijd het hart van de bloemkool en de mooie, frisse blaadjes fijn.
Schik de plakken bloemkool in een ovenschotel. Overgiet met de olijfolie en kruid goed met peper, cayennepeper en zout. Rooster de bloemkool in een voorverwarmde oven van 180°C (hetelucht stand) 20 à 30 minuten totdat de bloemkool lichtjes begint te kleuren.

Smelt de boter in een kookpot en stoof de sjalot aan. Kruid goed met peper en zout. Voeg de look toe en ook de overgebleven bloemkoolstukjes (niet de roosjes). Bevochtig met de melk. Laat zachtjes pruttelen.
Voeg de bouillon toe en de geroosterde bloemkool. Houd enkele stukjes bloemkool apart voor de versiering.
Laat de soep nog 15 minuten zacht koken totdat de bloemkool helemaal gaar is.

Mix de soep glad. Proef en kruid bij met peper en zout. Voeg de room toe, samen met de sesamolie en het citroensap.

Bak de stukjes wildfilet in een pan tot ze krokant zijn.
Werk de soep van geroosterde bloemkool af met de enkele stukjes bloemkool, een stukje krokant gebakken wildfilet, enkele kervelpluksels en wat roze bessen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *