Filodeeg
Filodeeg is een flinterdun, papierachtig deeg, gemaakt van bloem, water, een beetje olie en zout. Soms wordt er een ei aan toegevoegd. Het deeg is afkomstig uit de Turkse-Griekse keuken. Door zijn neutrale smaak kan het gebruikt worden voor hartige en zoete bereidingen.
Het is te koop in de supermarkt. Je vindt het in de diepvriesafdeling. In sommige mediterrane supermarkten is het ook vers verkrijgbaar. Ik heb altijd filodeeg in huis en gebruik het voor het maken van samosa’s, strudel of loempia.
Voor gebruik moet het deeg ontdooid worden. Het filodeeg wordt lekker krokant door het te bakken in de oven of door het te frituren.
Omdat het zo dun is, komen er meestal verschillende laagjes op elkaar. Daardoor heeft het deeg wat weg van bladerdeeg. Voordeel is wel dat het minder vet is.
Filodeeg versus brickdeeg
Filodeeg is niet hetzelfde als brickdeeg, al worden de 2 benamingen vaak door elkaar gebruikt. Brickdeeg is afkomstig uit de Noord-Afrikaanse keuken en wordt gemaakt van griesmeel. Net als filodeeg is het geschikt voor zoete en hartige vullingen. Ook verkrijgbaar in de supermarkt.
Filodeegkuipje met frisse krabvulling – perfect fingerfood
Ik maakte filodeegkuipjes en vulde ze met een frisse krabvulling: een mengeling van krab, appel en witte selder. Een perfect fingerfood hapje. Makkelijk uit het vuistje te eten. En zo een eetbaar kuipje bespaart je nog afwas ook.
Wat heb je nodig?
Voor 12 hapjes
1 pak filodeeg – 1 blik krab – 1 appel – 2 witte selderstengels – mayonaise – kerriepoeder – (citroen)peper – 2 hardgekookte eitjes – 15 bieslooksprieten – wat frisgroene selderblaadjes, fijngesnipperd – enkele druppels citroensap
Hoe maak je het?
Filodeegkuipje
Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht.
Vouw de ontdooide filodeegvellen open en snijd ze in 3 repen. Snijd de repen dan nog eens in vierkantjes. Borstel een klein beetje olie op het filodeeg. Stapel 4 vierkantjes van het filodeeg overlappend op elkaar.
De olie tussen de laagjes zorgt ervoor dat ze aan elkaar kleven. Leg de stapeltjes filodeeg in een muffinvorm en druk ze goed aan zodat een kuipje ontstaat.
Bak de kuipjes goudbruin in de voorverwarmde oven gedurende 10 à 15 minuten. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Tip – deze filodeegkuipjes kan je 1 tot 2 dagen bewaren in een blikken doos. Ze blijven krokant.
Vulling
Snijd voor de vulling de geschilde appel in zeer kleine blokjes. Millimeterwerk. Besprenkel ze met citroensap. Snijd ook de selderstengels in zeer kleine blokjes. Plet de eieren. Laat de krab goed uitlekken.
Meng de appelstukjes met de selder, de krab, de geplette eieren. Snipper er de bieslooksprieten over en de fijngesnipperde selderblaadjes. Kruid met citroenpeper of zwarte peper. Voeg er naar smaak kerriepoeder aan toe. Meng er de mayonaise onder. Schep voorzichtig om.
Vul het filodeegkuipje met de frisse krabvulling. Versier met een groen blaadje.
Tip – je kan de filodeegkuipjes een tijdje op voorhand vullen. Ze blijven knapperig.
Ook lekker met knolselder, venkel, gerookte vis, rauw ham.
Welk lekker gerechtje maak jij met filodeeg? Deel het hier.