Paascake met peer in een nestje


Paascake met peer in een nestje van filodeeg

Deze paascake met peer ziet er spectaculair uit, maar is echt heel makkelijk om te bakken. Het is een variant op een klassieke quatre-quarts cake. Voor een quatre-quarts cake gebruik je gelijke delen bloem, boter, suiker en ei. Zo een 50 gram van elk ingrediënt. In deze cake zit minder suiker en meer bloem dan in een quatre-quarts. De stukjes peer maken de cake sappig en fruitig.

Paascake met peer in een nestje

Deze paascake met peer bak je in een springvorm en daarin schik je verschillende laagjes filodeeg. Het cakebeslag komt op het filodeeg. Tijdens het bakken wordt het filodeeg krokant en vormt het een nestje voor de luchtige cake.

Ik gebruik filodeeg regelmatig. Door zijn neutrale smaak is het geschikt voor zoete en hartige bereidingen. Dit filodeeg is ook verkrijgbaar in dunne sliertjes of draadjes, kataifi. Daar pimpte ik al eerder een paassoepje met op.

Wat is het verschil tussen filodeeg, bladerdeeg of brickdeeg?

Filodeeg is een flinterdun, papierachtig deeg, gemaakt van bloem, water, een beetje olie en zout. Heel soms wordt er een ei aan toegevoegd. Het deeg is afkomstig uit de Turkse-Griekse keuken.

Het is te koop in de supermarkt. Je vindt het in de diepvriesafdeling of in de versafdeling.

Omdat het zo dun is, komen er meestal verschillende laagjes op elkaar. Daardoor heeft het deeg wat weg van bladerdeeg. Voordeel is wel dat het minder vet is.

Bladerdeeg is een typisch getoerd deeg. Van een mix van bloem, water, vetstof en zout wordt een deeg gemaakt. Dit deeg wordt telkens met boter uitgerold en gevouwen waardoor er laagjes ontstaan. Tijdens het bakken zorgen die laagjes voor een luchtig gebak.

Brickdeeg is vergelijkbaar met filodeeg, maar het is stugger en dikker uitgerold.

Ga jij deze paascake met peer bakken?

Ik ben benieuwd naar je creaties! Deel je fotootjes op Facebook of Instagram en tag me @dishcover #dishcover #dishcoverbe 🙂

In plaats van peer kan je ook stukjes appel, banaan of chocolade verwerken in de cake.

Paascake met peer in een nestje recept

Paascake met peer in een nestje van filodeeg

Deze lekkere paascake met peer bak je in een nestje van krokant filodeeg.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 55 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang gebak
Keuken Belgisch
Porties 8

Benodigdheden

  • 1 springvorm diameter 22 cm

Ingrediënten
  

  • 200 g zachte boter
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker 8 g
  • 3 eieren
  • 275 g zelfrijzende bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 1 snuifje zout
  • 1 snuifje gemberpoeder
  • 2 grote peren
  • 6 el olie (geen olijfolie)
  • 6 grote vellen filodeeg (of 12 kleine vellen)
  • bloemsuiker
  • paasfiguurtjes of paaseitjes om te decoreren

Bereidingswijze
 

  • Klop de boter samen met de suiker en vanillesuiker romig op.
  • Voeg de eieren toe en mix dit beslag gedurende een kwartier. Dit kan met een handmixer met kloppers of in de keukenrobot.
  • Voeg geleidelijk de bloem, het bakpoeder, zout en gemberpoeder toe en mix kort onder elkaar.
  • Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes. Meng de perenblokjes onder het cakebeslag.
  • Verwarm de oven op 160°C – heteluchtstand.
  • Olie een vel filodeeg in en schik het in de springvorm. Doe dit ook zo voor de overige vellen filodeeg. Schik ze in verschillende richtingen in de springvorm. Maak zo 6 lagen.
    Paascake met peer in een nestje - filodeeg in vorm
  • Schep het deegmengsel in de vorm op het filodeeg.
    Paascake met peer in een nestje - Filo deeg gevuld
  • Bak de cake gedurende 55 à 60 minuten.
  • Prik er na 55 minuten in met een vork. Plakt er geen deeg meer aan de vork, dan is de cake klaar.
  • Haal de cake uit het oven en ontvorm hem voorzichtig. Laat hem op een rooster afkoelen.
  • Bestrooi de paascake met peer royaal met bloemsuiker. Schik er paasfiguurtjes of paaseiren op.
  • Smakelijk en vrolijk Pasen!
Trefwoord cake, cake met peren, paascake, perencake

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept