Tarte maison met krieken uit den hof 2


Tarte maison met vers geplukte krieken

Tarte maisonVorig jaar was de kriekenoogst overvloedig  en waren de krieken, door de vele zonnestralen, lekker zoet. Ik weet dat nog, want toen maakte ik deze no-bake yoghurt-kaastaart met krieken erbovenop. Nu ik dat blogbericht van 4 juli 2015 herlees, word ik wel wat weemoedig. Het zomerde toen volop met temperaturen van meer dan 30 graden. Dat is nu moeilijk om te geloven. De kriekenpluk gebeurde gisteren tussen de hevige regenbuien door. En de hagelbuien van het voorjaar hebben ook vele krieken beschadigd.
KriekenDe oogst is pover dit jaar. Maar ik hield toch genoeg over om te gebruiken als vulling voor deze lekkere tarte maison.
Een speciaal taartje, met een bodem van bladerdeeg en daarbovenop een soezenbeslag. Deze tarte maison krijgt een vulling van banketbakkersroom, fruit en slagroom. Een bewerkelijk taartje, maar oh zo lekker. Bak er ineens genoeg en nodig je buren uit voor een gezellige koffieklets.

Wat heb je nodig voor deze tarte maison?

voor 15 kleine tarte maison

400 g bladerdeeg (voor 15 kleine cirkels)

Voor het soezendeeg: 100 ml water – 75 g boter – 75 g bloem – 2 à 3 eieren

Voor de vulling: 500 ml slagroom – 60 g suiker – 100 g pralin (50 g suiker + 50 g amandelschilfers + 5 g eiwit) – 2 eieren (losgeklopt) – 400 g gebonden krieken (of 300 verse krieken + 20 el suiker + 2 el maïszetmeel)

Voor de banketbakkersroom: 1 l melk – 250 g suiker – 90 g vanillepoeder – 2 eigelen

15 tarteletvormpjes

Hoe maak je het?

Bereid de banketbakkersroom. Breng hiervoor ¾ van de melk aan de kook. Meng de overige melk met de eigelen en het vanillepoeder en roer goed door. Doe hierbij een deel van de kokende melk. Roer door en voeg opnieuw bij de overige melk in de kookpot. Laat het mengsel nog eens goed doorkoken. Laat afkoelen onder plastiekfolie.

Ontpit de krieken en zet op het vuur. Voeg de suiker toe. Los het maïszetmeel op in een beetje water. Bind het vocht van de krieken met wat maïszetmeel.

Steek 15 kleine cirkels, die iets groter zijn dan de tarteletvormpjes, uit het bladerdeeg. Leg het bladerdeeg in de taartvormpjes en prik de bodem in met een vork, zodat het deeg niet opblaast tijdens het bakken.
Bladerdeeg voor tarte maisonLaat 15 minuten rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.

Maak het soezenbeslag klaar. Breng hiervoor het water in een kookpot aan de kook. Voeg de boter bij het kokende water. De boter moet helemaal smelten in het kokende water. Neem de pot van het vuur en roer er de bloem met het zout onder. Zet dit opnieuw op het vuur en roer goed om met een houten lepel tot het deeg helemaal los komt van de kookpot en er een deegbal ontstaat. Kluts de eieren en voeg ze beetje bij beetje bij het deeg. Roer het ei onder het deegmengsel en wacht steeds tot het ei volledig is opgenomen alvorens opnieuw ei toe te voegen aan het soezenbeslag. Ga zo verder tot het soezendeeg een lint vormt. Soms heb je nog wat geklopt ei over, soms moet je nog wat extra ei toevoegen. Dat hangt af van de grootte van de eieren.

Een stap-voor-stap bereiding van het soezenbeslag vind je hier.

Klop de slagroom op met de suiker. Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met de slagroom. Zet even koel weg.

Klop de afgekoelde banketbakkersroom los tot een gladde massa.

Schep 175 gram van de banketbakkersroom onder het soezenbeslag en klop dit op tot een gladde massa. Doe dit beslag in de taartvormpjes met bladerdeeg en hol een beetje uit. Bestrijk dit met losgeklopt ei.

Doe de overige banketbakkersoom in een spuitzak met effen spuitmond. Zet dit even koel weg.

Maak de pralin door suiker, amandelschilfers en eiwit te mengen. Doe een dun laagje van deze pralin over de taartjes.
Soezenbeslag op bladerdeegBak de taartjes 25 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C. Check na 25 minuten de garing. De bovenkant moet krokant gebakken zijn.
Tarte maison uit de ovenOntvorm de taartjes en laat ze even afkoelen op een rooster.

Werk de tarte maison af. Knip de bovenkant van de taartjes open met een schaar en schep er met een lepel het nog zachte beslag uit.
Opensnijden tarte maisonSpuit een laagje banketbakkersroom op de bodem van de tarte maison. Schep er een lepel gebonden krieken op. Spuit toefjes slagroom over de krieken.
Afwerken tarte maisonPlaats het deksel terug op het gebakje en bestrooi met bloemsuiker of raftisnow.

Veel bakplezier!

Bak jij ook graag? Schrijf je dan zeker in voor de open workshop bakken op zaterdag 22/10/2016.

 

Recept: CVO De Nobel

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Tarte maison met krieken uit den hof