Appel-ijsthee – zomers, lekker, fris en gezond


Zelfgemaakte appel-ijsthee, een zomerse dorstlesser.

De zomer laat dan wel op zich wachten, maar dat betekent niet dat je niet kan genieten van lekkere, zomerse drankjes. Voldoende drinken blijft belangrijk, zowel bij koud als bij warm weer.
Zelf drink ik voornamelijk water. Met af en toe een citroentje erin, voor wat meer smaak. Maar ik drink ook graag thee. Behalve ’s morgens. Dan MOET het koffie zijn!
Mijn favoriete theesoorten zijn groene thee, jasmijnthee, lindethee, rozebottelthee en appelthee. Deze aromatische appelthee is gemaakt van stukjes gedroogde Jonagoldappels. Er zit geen suiker in en ook geen smaakstoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen. Puur natuur dus en een Hagelands streekproduct. De appelthee is te koop bij vele buurtwinkels in het Hageland of rechtstreeks bij de producent Vanhellemont.
Deze thee gebruikte ik ook voor mijn zelfgemaakte appel-ijsthee.
Appel-ijstheeZomers, lekker, fris en gezond. Een prima dorstlesser.

Genieten van mijn kruidenwiel.

De kruiden voor mijn ijsthee plukte ik in mijn kruidentuin of beter gezegd mijn kruidenwiel. Op de plaats waar tot voor kort de trampoline van de kinderen stond, groeien er nu geurige kruiden, aardbeien, courgettes, venkel, pittige radijzen, misschien wat wortelen en een erwt of 10.
Courgetten
Venkel
Radijzen
De trampoline was oud en helemaal versleten, van het vele springen erop. Met de trampoline verdween het laatste speeltuig uit onze hof. Zo merk je dat je kinderen groot worden.
Ingrid's kruidenwielIk ben zo blij met mijn kruidentuin, maar ik heb absoluut geen groene vingers. In de tuin werken is niet aan mij besteed. Zet mij maar in de keuken. En voor het koken gebruik ik graag veel verse kruiden. Nu moet ik maar even naar buiten stappen om kruiden te plukken uit eigen tuin. Hoe plezant en huiselijk is dat!

Het is niet alleen leuk om deze verse kruiden te kunnen gebruiken in de keuken. Als ze in bloei staan, zijn ze extra mooi. Veel van die  kruidenbloemetjes kan je ook gewoon opeten en ze fleuren je bord helemaal op.
Hieronder zie je de koriander in bloei en de bloemetjes van salie, rucola en rozemarijn.
Koriander bloemen
Bloemen salie
Bloemen rucola
Bloemen rozemarijn
De citroenmelisse en de munt groeien weelderig momenteel. In deze appel-ijsthee passen ze perfect. Ik deed er ook nog wat ananassalie in, maar als je dat niet hebt, laat je het gewoon weg.

Wat heb je nodig voor 4 glazen van deze appel-ijsthee?

1 l mineraal water – 3 à 4 el appelthee – 2 citroengrasstengels – een stukje gember – een handvol citroenmelisse – een handvol munt – een handvol ananassalie (als je dat hebt)
Appelthee
Voor de afwerking: citroenmelisse – munt – ijsblokjes – een partje limoen of citroen – een rietje

Hoe maak je het?

Breng het water aan de kook. Laat afkoelen tot 80°C en voeg de thee in een theezakje toe. Snijd de citroengrasstengels doormidden en plet ze wat. Zo geven ze meer smaak en aroma. Doe ze bij de thee. Schil en snijd de gember in plakjes. Doe ze bij de thee, samen met de citroenmelisse, verse munt en ananassalie.
Laat de thee met de aromaten goed trekken en afkoelen. Zet de afgekoelde thee in de koelkast tot gebruik.

Zeef de thee voor het serveren. Doe enkele ijsblokjes in een glas of een glazen potje. Doe er enkele frisse blaadjes citroenmelisse en munt bij. Garneer je appel-ijsthee met een schijfje limoen of citroen.
Steek er een rietje in en geniet van je zelfgemaakt, zomers drankje.

Als je het zoeter wil, kan je wat honing of suiker toevoegen.

Cheers to the summer met deze homemade ice tea!

Heb jij een favoriet recept voor ijsthee? Deel het hieronder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *