Yoghurt-kaastaart met krieken uit den hof


yoghurt kaas taart met kriekenKrieken of kersen, wat is het verschil?
Alle krieken zijn kersen, maar kersen zijn niet per se krieken. Klinkt ingewikkeld? Een zoete kers noemen wij kers, een zure kers noemen wij kriek. En dan heb je nog kersen die een kruising zijn tussen de zoete en de zure.
Een kersenboom hebben wij niet meer in onze tuin, maar we hebben wel leuke vrienden die er eentje hebben. De voorbije weken werden we geregeld getrakteerd op een emmertje kersen, vers geplukt. Heerlijk is dat.
Wij hebben wel een kriekenboom. Krieken zijn vaak te zuur om zo te eten. Wel, de krieken aan onze boom zijn bijna zo zoet als kersen. Ze hebben een flinke zonnebeurt gehad, zijn dieprood van kleur, lekker sappig en perfect zo te eten.
KriekenKrieken kan je voor van alles en nog wat gebruiken. In zoete en hartige bereidingen.
kriekenplukZoet zijn ze lekker als taartvulling, verwerkt in confituur, met chocolade (wat is er niet lekker met chocolade), in sabayon, clafoutis, ijs.
Hartig kan je ze serveren met geitenkaas, bij frikadellen, of met konijn. Als ik konijn klaarmaak, is het met krieken, nooit met pruimen.
En niet te vergeten, krieken worden ook gebruikt om bier van te maken.
De pitten haal je er makkelijk uit met een ontpitter.
krieken ontpittenEn als je creatief bent, kan je die pitten gebruiken om een kussentje mee te vullen. Ideaal om je aan te verwarmen in de winter.
Maar de winter, dat is nog ver weg. We zitten midden in de zomer nu. En wat voor eentje. Omdat het met buitentemperaturen van 30+ geen weer is om te bakken, serveer ik je vandaag een taart die niet in de oven moet.
yoghurt kaas taart met kriekenEen taart met een koele, frisse vulling van yoghurt en kaas. Er bovenop komen krieken. Recht uit den hof.

Wat heb je nodig?
Voor de taartbodem: 150 gr petit-beurre koekjes – 125 gr boter – 25 gr amandelpoeder
Voor de vulling: 17 gr gelatine – 250 gr Griekse yoghurt – 250 gr volle platte kaas – 250 gr mascarpone – 250 gr room 20% – 100 gr bloemsuiker – 15 gr vanillesuiker – enkele druppels citroensap – een beetje witte wijn of water om de gelatine in op te lossen
Voor de afwerking: 300 gr krieken, ontpit – suiker naar smaak (ik gebruikte 20 eetlepels) – 2 eetlepels maïzena om te binden

Hoe maak je het?
Maak eerst de taartbodem. Smelt hiervoor de boter en meng met de verkruimelde koekjes en het amandelpoeder.
Doe deze koekjesmengeling in een springvorm met een bakpapiertje erin.
Druk het mengsel goed aan en laat een half uurtje hard worden in de koelkast.
Voor de taartvulling week je de gelatineblaadjes een kwartiertje in koud water. Ondertussen meng je de yoghurt, platte kaas en mascarpone met de bloemsuiker en vanillesuiker. Klop de room tot yoghurtdikte (=lobbig). Omdat de room niet stijf geklopt moet worden, gebruik ik in dit recept room met een vetgehalte van 20%.
Enkele druppels citroensap zorgen voor extra frisheid.
Verwarm 3 eetlepels water of witte wijn. Los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op. Roer goed door zodat je geen klonters krijgt.
Doe de gelatine bij het yoghurt kaasmengsel en schep er dan de opgeklopte room onder.
Vulling op taartbodemStort de vulling op de taartbodem. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Als het snel moet gaan, kan je de taart even in de diepvriezer zetten.
Stoof de krieken met de suiker op een zacht vuurtje. Bind met maïzena.
Ontvorm de taart. Werk af met de gestoofde krieken. Je kan er nog wat kokosschilfers of witte chocoladekrullen over strooien.
Wil je een originele variant voor de koekjesbodem?
Pof dan wat maïskorrels en meng de popcorn met gesmolten witte chocolade.
Voor een springvorm van 22 cm diameter heb je zo’n 125 gr popcorn nodig en 125 gr witte chocolade.
Stort dit popcornmengsel in een springvorm met bakpapier erin. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast.
Popcorn met witte chocoladeStort de taartvulling over de popcornbodem. Laat dit minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Werk af met de gestoofde krieken.
yoghurt kaas taartje met krieken

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *