Op reis naar Mexico – quesadilla’s met pico de gallo.
Vorige week zaterdag vierde ik mijn zoveelste verjaardag en waren mijn man en ik ook nog eens 22 jaar getrouwd. Dat deed me terugdenken aan onze huwelijksreis destijds met bestemming: Mexico. Ik was toen helemaal nog niet met koken bezig, maar ik herinner me wel dat op elke straathoek kraampjes stonden waar je gegrilde maïskolven kon kopen. En bij iedere maaltijd, ontbijt, lunch en diner werden steevast zwarte bonen geserveerd. Meestal in pureevorm. Het zag er niet uit!
Met mijn liefde voor het koken, groeide ook mijn belangstelling voor de Mexicaanse keuken, een mengeling van de culinaire tradities van de Maya’s, de Azteken en de Spanjaarden. Het is een kleurrijke en soms pittige keuken waar je instant vrolijk van wordt. Daarom zette ik in deze feestweek nog eens wat Mexicaans op tafel.
Mexico, het land van bonen, maïs en tortilla’s. Tortilla’s worden gebruikt in verschillende bereidingen. En elke versie heeft zijn eigen naam. Burrito’s, enchilada’s, quesadillas,…
Quesadilla’s, zijn gegrilde Mexicaanse tortilla’s. De vulling bestaat alvast uit smeuïge kaas, meestal cheddar kaas. Quesadilla komt immers van de samenvoeging van 2 woorden: queso (=kaas) en tortilla. Tortilla’s zijn Mexicaanse pannenkoeken, gemaakt van tarwemeel of maïsbloem. Je kan quesadilla’s beschouwen als de Mexicaanse versie van onze boterhammen of van een croque monsieur.
Met de vulling kan je naar hartelust variëren. Quesadilla’s zijn makkelijk te maken en ideaal als ontbijt, snack of lunchgerecht. Een lekker alternatief voor de klassieke boterhammekes.
Ik vulde mijn quesadilla’s met gegrilde bataat, courgette en verse maïs, rode puntpaprika, zwarte bonen en cheddar kaas. Heb je al eens verse maïskolven geproefd? Moet je zeker doen. Ze zijn zoveel lekkerder dan maïs uit blik of uit een bokaal.
Klaar om de Mexicaanse keuken in te duiken?
Wat heb je nodig voor deze quesadilla’s?
1 pak tortilla’s (8 vellen) – een beetje maïsolie om de tortilla’s in te smeren
Voor de avocadosaus: 2 avocado’s – 150 g zure room – een halve bussel verse koriander – cayennepeper – zout – 1 tl gemalen koriander – 1 tl komijn – sap van een halve limoen
Voor de vulling van de quesadilla’s: cheddar kaas of mozzarella – een half pepertje, heel fijn gesneden – een zoete puntpaprika – geroosterde bataat – geroosterde maïs van 2 verse maïskolven (of maïs uit blik) – geroosterde courgette – lente-ui – koriander – 1 blik of bokaal zwarte bonen – peper – zout – oregano – eventueel komijn
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 180°C. Maak de maïskolven proper. Doe er de bladeren en de draden af. Besprenkel de maïs met olie. Kruid ze flink met peper, zout, oregano en komijn. Leg de maïskolven in een ovenschotel.
Schil de bataat en snijd in grove stukken. Was de courgette en snijd in grove stukken. Leg ze bij de maïs in de ovenschotel. Besprenkel ze met olie en kruid goed met peper, zout, oregano, komijn. Gaar de maïs, bataat en courgette in de oven gedurende 30 minuten.
Maak ondertussen de avocadosaus. Snijd de avocado’s doormidden. Verwijder de pit en de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Besprenkel met limoensap. Mix de avocado’s samen met de zure room en de koriander. Breng op smaak met peper en zout, de gemalen koriander en komijn.
Was en snijd de zoete puntpaprika in fijne reepjes. Snijd de lente-uitjes fijn. Hak de koriander. Snijd het pepertje heel fijn. Giet de bonen af en spoel ze onder stromend water. Snijd de cheddar kaas in fijne reepjes.
Beleg de quesadilla’s.
Neem 2 tortillavellen. Doe wat olie op 1 kant van elke tortilla. Draai het tortillavel om en besmeer de kant die niet geolied is met een flinke laag avocadosaus.
Beleg rijkelijk met de groenten, kruiden en kaas.
Leg er het tweede tortillavel op met de geoliede kant naar boven.
Leg de tortilla kort op een grillplaat of in een grillpan. Draai ze desgewenst een kwartslag om voor een mooi ruitjesmotief in je quesadilla’s. Bak ze langs beide zijden tot ze krokant zijn en tot de kaas lichtjes gesmolten is.
Snijd de gegrilde tortilla’s in stukken en serveer ze met de pico de gallo dipsaus en eventueel nog wat extra avocado salsa.
Pico de gallo, een Mexicaanse salsa voor bij de quesadilla’s
Wat heb je nodig?
1 rode ui – 2 teentjes look – een handvol verser koriander – een handvol platte peterselie – 4 tomaten – zout – een half chilipepertje of jalapeño pepertje – sap van een halve limoen
Hoe maak je het?
Schil en snipper de rode ui fijn. Plet de teentjes look en pers ze fijn. Hak de koriander en de peterselie fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Snijd het pepertje superfijn. Meng alles onder elkaar. Breng op smaak met zout en besprenkel met wat limoensap.
Serveer de warme quesadilla’s met de dipsaus.
Zin gekregen om meer van de Mexicaanse keuken te ontdekken?
Op vrijdagavond 30/09/2016 organiseer ik een workshop Mexicaans koken. Tijdens deze Mexicaanse kookworkshop zorg ik voor lekkere ingrediënten, verrassende recepten en een frisse Mexicaanse pint. Zet jij al maar je sombrero op en kom mee in de potten roeren.
Inschrijven? Bel me, schrijf me.