Ceviche van zeetong met zoet-zure komkommer


Gisteren was ik een dagje aan zee. In Oostende.
En dan breng ik altijd een bezoekje aan de Vistrap.
Vistrap OostendeWat visjes kopen, recht uit de zee. Verser kan niet. Ik kocht Oostendse grijze garnalen en zeetong. En ik heb een aantal toffe gerechtjes in mijn hoofd die ik eens ga uitproberen.

Het eerste ervan is deze ceviche van zeetong met zoet-zure komkommer.
Ceviche van zeetongCeviche is een Peruaanse klassieker. Je kan het serveren als hapje of als voorgerecht. Het is een lekker fris en zomers bordje dat snel klaar is. Voor een ceviche kunnen verschillende soorten vis gebruikt worden, zoals zalm, sint-jacobsvruchten, kabeljauw. De vis wordt rauw gemarineerd in limoen- of citroensap. Het zuur van de citrusvruchten gaart de vis. Ik moet je niet vertellen dat voor een ceviche de vis kraakvers moet zijn. Voeg ook niet teveel smaakmakers toe. Een ceviche is lekker door zijn eenvoud en pure smaken. Ik serveer deze ceviche van zeetong met zoet-zure en gemarineerde komkommer. Je kan eindeloos variëren met stukjes appel, citrusvruchten of avocado.

Wat heb je nodig voor deze ceviche van zeetong?

voor 4 personen

4 superverse zeetongen, middelgroot en gefileerd – ingelegde komkommers (hoe je die maakt, lees je hier) – 1 komkommer – zwarte peper van de molen – citroenpeper – fleur de sel – 3 à 4 limoenen – 4 eetlepels basilicumolie – 1 doosje tuinkers – een halve bos basilicum, met kleine blaadjes (=Provençaalse basilicum) of gewone basilicum – eventueel enkele witte basilicumbloemetjes

Hoe maak je het?

Fileer de zeetongen en snijd de filets in kleine stukjes.

Ik kies, als het kan, voor vis op z’n geheel en fileer hem zelf. Hiervoor snijd je eerst de kop van de vis. Al staan zijn oogjes wat kaduk, dit visje is een lekker stuk.
Zeetong
Snijd dan met een scherp mes in het midden van de vis, net naast de middengraat.
Snijden zeetong
Neem je flexibel fileermes, leg het plat en snijd zo de filet van de graat. Fileren zeetongHerhaal dit nog 3 keer voor de andere filets. Om het vel van de filets te verwijderen, leg je de visfilets met de velkant naar beneden op een snijplank. Snijd aan de staart het visvlees in. Houd het uiterste deel van de staart strak vast. Leg je fileermes plat en snijd de filet los van het vel.
Ontvellen zeetongSpoel de filets onder koud water en dep ze droog.

Neem een schotel. Besprenkel deze met limoensap, zwarte peper uit de molen, citroenpeper en fleur de sel. Leg er de kleine stukjes zeetong op. Besprenkel opnieuw met limoensap en kruid met peper en zout. Gebruik ook de zeste van de limoenen en verdeel die over de stukjes vis. Laat de zeetong marineren in de koelkast gedurende een half uurtje.
Marineren zeetong

Een pot met ingelegde komkommertjes zou je altijd in huis moeten hebben.
Ingelegde komkommerHet is zo gemaakt en het frist tal van gerechten op. Voor deze ceviche van zeetong, gebruikte ik mijn ingelegde komkommertjes en marineerde ik ook nog een andere, in schijfjes gesneden komkommer, kort met limoensap, peper en zout.

Heb je geen ingelegde komkommertjes? Gebruik dan een extra komkommer die je marineert.

Klaar om je borden te dresseren?

Leg op een bord, dakpansgewijs en beurtelings, de ingelegde en de gemarineerde komkommerschijven. Steek er de stukjes gemarineerde vis tussen. Werk de ceviche van zeetong af met enkele druppels basilicumolie, extra peper en zout, wat tuinkers, enkele blaadjes basilicum en eventueel wat basilicumbloemetjes. Ik heb wat basilicumsoorten in mijn kruidentuintje staan. En op de Provençaalse basilicum komen nu al kleine, witte bloemetjes.

Smakelijk en fijne zondag.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *