Hartig vijgentaartje


Hartig vijgentaartje met geitenkaas en druivendressing

Het is alweer december. Dé feestmaand bij uitstek. Ook al is die feestmaand met een domper ingezet, we gaan er met z’n allen het beste van moeten maken. Mijn remedie: probeer eens een nieuw receptje uit, kook wat uitgebreider en blijf lekker lang aan tafel zitten om wat bij te praten en plannen voor de toekomst te maken.

Ik heb alvast wat extra feestedities van kooktijdschriften in huis gehaald die me zo in kerststemming brengen en waaruit ik inspiratie haalde voor dit hartig vijgentaartje.

Hartig vijgentaartje

Ik volg bijna nooit zomaar een recept. Meestal is het een combinatie van verschillende receptjes waaraan ik mijn eigen draai geef. Zo zag ik een lekker ideetje voor een dressing met druiven op pagina 20 in het decembernummer van Delicious en wat verderop op pagina 66 een receptje voor een dessert: vijgengalette met tête de moine kaas.

Ik combineerde deze 2 recepten en maakte er een hartig vijgentaartje mee dat je als voorgerecht kan serveren. Een perfecte starter voor je feestmenu. De tête de moine verving ik door geitenkaas. Dat heb ik altijd in huis. Ik voegde ook rucola toe om de vijgen mee op te vullen. Pittige waterkers of tuinkers is er ook lekker bij.

De druivendressing maak je makkelijk door (pitloze) druiven met een lepel olijfolie in de oven te roosteren. Daarna mix je de druiven op met ahornsiroop of honing en wat limoen- of citroensap. Deze druivendressing smaakt lekker bij dit taartje en het geeft extra kleur aan het gerecht.

Nog meer lekkers

Bladerdeeg is ook iets dat ik altijd in huis heb. Doet het perfect in zoete en hartige bereidingen. Meer inspiratie voor lekkere, hartige bladerdeegtaartjes vind je hier: een witlooftaartje en bladerdeegtaartje met kruidensla en veenbessen.

Feestelijke online kookworkshops

En als je nog op zoek bent naar ideetjes voor je feestmenu, kan je ook inschrijven voor de online feestelijke workshops die nu op de kalender staan. Volgende week zaterdag koken we een feestelijk menu en de week erna staat alles in het teken van feestelijke aperitiefhapjes. Ieder in z’n eigen keuken en met stap-voor-stap begeleiding door mij. Na het koken kan je samen met je gezelschap genieten van het klaargemaakte eten.

Hartig vijgentaartje

Dit hartig vijgentaartje met geitenkaas en een dressing van druiven is een lekker voorgerechtje. De perfecte starter voor je feestmenu.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 plakjes bladerdeeg (of 1 rol bladerdeeg)
  • 1 eigeel
  • 4 vijgen (niet te rijp)
  • 80 g geitenkaas
  • een handvol rucola
  • 100 g pitloze blauwe druiven
  • 1 el olijfolie
  • 1 el ahornsiroop
  • 1/2 limoen of citroen
  • peper en zout

Bereidingswijze
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C – heteluchtstand.
  • Snijd rondjes uit het bladerdeeg. Leg op een bakplaat met bakpapier. Eventueel kan je voor de versiering nog sterretjes uit het bladerdeeg steken.
    Hartig vijgentaartje - eigeel op bladerdeeg
  • Prik het bladerdeeg in het midden in. Bestrijk met losgeklopt eigeel. Versier elk bladerdeegrondje met 3 bladerdeegsterretjes. Bestrijk ze ook met losgeklopt eigeel.
  • Snijd de vijgen aan de bovenkant kruislings in. Snijd aan de onderkant een stukje af zodat ze blijven staan. Zet de vijgen in het midden van elk bladerdeegrondje. Druppel een beetje ahornsiroop in elke vijg.
  • Doe de druiven in een kleine ovenschotel. Besprenkel met een eetlepel olijfolie.
    Hartig vijgentaartje - gestoofde druiven
  • Zet de bakplaat met de taartjes en de ovenschotel met de druiven in de oven. Bak de taartjes in 15 minuten goudbruin en rooster ondertussen ook druiven.
  • Haal de taartjes en de druiven na de baktijd uit de oven.
  • Doe de druiven met het vocht in een maatbeker en voeg de resterende ahornsiroop (1 koffielepel) en het sap van een halve limoen of citroen toe. Kruid met peper en zout. Proef en breng verder op smaak.
  • Werk de hartige vijgentaartjes verder af. Snijd een stukje van de geitenkaas en verdeel dit over de vijgen. Garneer verder met de rucola en nog wat extra geitenkaasstukjes. Druppel de druivendressing over de taartjes en serveer.

Tips&tricks

Kies voor niet te rijpe vijgen zodat ze na het bakken nog stevigheid hebben.
De geitenkaas kan je vervangen door een andere kaas, bijvoorbeeld feta.
Als er nog druivendressing over is, kan je die gebruiken om een slaatje mee af te werken.
Trefwoord bladerdeegtaartje, geitenkaas, vijgen, vijgentaartje

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept